Berlin'de 'PEGIDA Karşıtı' Eylem - Son Dakika
Güncel

Berlin'de 'PEGIDA Karşıtı' Eylem

Berlin\'de \'PEGIDA Karşıtı\' Eylem

Almanya'nın başkenti Berlin'de PEGIDA karşıtı eyleme binlerce kişi katıldı.

06.01.2015 10:54  Güncelleme: 11:10

Almanya'nın başkenti Berlin'de PEGIDA karşıtı eylem yapıldı.

Haftalardan bu yana Almanya'nın farklı kentlerinde düzenlenen İslam ve Müslüman karşıtı PEGIDA eylemleri Berlin'e de taşınmak istenince Berlinliler sokağa döküldü. PEGIDA benzeri  eylemin Berlin'de de BERGIDA adı altında düzenlenmek istenmesi üzerine, yaklaşık 5000 Berlin'li karşı eylem gerçekleştirdi. Berlin belediye binası Rotes Rathaus önünde düzenlenen protesto eylemine çok sayıda Alman ve göçmen dernekleri destek verirken, eyalet ve federal bazda siyasiler de katıldı. Gösteriyi düzenleyenler yaptıkları duyurularda artan ırkçılık ve İslam düşmanlığına dikkat çekerken, artık korkutucu boyutlara varan ırkçı saldırılara karşı hepbirlikte güçlü bir şekilde hareket etmenin önemini vurguladı.

Berlin'deki PEGIDA karşıtı eyleme destek verenler arasında yer alan Sol parti Milletvekili Hakan Taş, aşırı sağcı akımlara 'Dur' demek için sokağa çıktıklarını söyledi.

"POLİTİKACILAR ÇANAK TUTMASIN"

Almanya Türk Toplumu (TGD) Eşbaşkanlarından Safter Çınar'da, Almanya'da giderek artan ırkçılık ve İşlam düşmanlığı olduğunu ve bu hareketin toplumun kenarlarından merkeze doğru ilerlemeye başladığını söyledi. Buna çanak tutan politikacıları da eleştiren Çınar, şöyle konuştu:

"Politikacılar, 'Göçmenler evlerinde Almanca konuşsun' gibi birtakım garip önerilerle bu oluşumlara destek olmasınlar. Bu sözler ırkçılara cesaret veriyor. TGD başkanı olarak PEGİDA eylemlerini düzenleyenlerle diyolog kurulmasını da doğru bulmuyorum. Bazı politikacıların 'onların da dertlerini anlamalıyız' gibi söylemleri, haklı dertleri olduğu gibi bir sonuca götürüyor. Bu kesimlere karşı keskin sınırlar koymalıyız, aksi takdirde 90'lı yıllardaki acı durumlara dönme tehlikesi büyük."

Berlin Eyaleti Çalışma, Aile, Uyum Bakanı ve aynı zamanda Eyalet Başbakan Yardımcısı Dilek Kolat'da anti PEGİDA hareketine destek verenler arasındaydı. Bu yürüyüşün son derece önemli olduğunun altını çizen Kolat, şöyle dedi:

"Berlin'in çok kültürlü bir yapısı var; burada 180 ulustan, 250 farklı dine mensup insan barışçıl bir şekilde birarada yaşamakta ki bunların 300 bini de Müslüman. PEGIDA adı altında yürüyüş yapanlara meydan vermek istemiyoruz. Bir anda İslamiyet'e karşı bir düşmanlık yaratmaya çalışıyorlar. İslam'la Almanya'da bir sorun yok ki, olmayan sorunu yaratmaya çalışıyorlar. Burada aydınlatmak çok önemli. Vatandaşla konuşarak korkularını almak bizim görevimiz; onu da yapıyoruz zaten."

PEGIDA ALMANYA DEĞİLDİR

Federal Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'da yürüyüşe katılarak PEGIDA hareketine karşı duruş sergileyenler arasında yerini aldı. PEGIDA'nın söylemlerinin realiteyle alakasının olmadığını söyleyen Maas, şöyle konuştu:

"İslam karşıtı eylemlerin, çok az yabancının ve yok denecek kadar az sayıda Müslümanın yaşadığı Sachsen Eyaleti'nde ve Dresden kentinde başlaması ilginç bir durum. PEGIDA Almanya değildir. Almanya'da, dünyaya açık sessiz çoğunluk şimdi sesini yükseltiyor ve kendisini gösteriyor. Bugün tam bunu yapıyoruz."

Berlin'deki PEGIDA karşıtı gösteride polis yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Berlin'de 'PEGIDA Karşıtı' Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement