– Hazine Müsteşarlığı, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) 1 Ocak 2017'de otomatik olarak başlayacağı hatırlatılarak işverenlerin kayba uğramamak için katkı paylarını zamanında aktarmaları uyarısında bulunuldu.
Müsteşarlıktan BES'te otomatik katılıma ilişkin olarak yapılan açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre, kamu ve özel sektörde çalışan 45 yaşını doldurmamış çalışanlar ile işe başlayacak olanların, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil edilecekleri bildirildi. Açıklamaya göre, çalışanlardan kesilecek katkı paylarına, mevcut bireysel emeklilik sistemi koşullarıyla yüzde 25 devlet katkısı teşviki verilecek. Cayma süresi sonrasında sistemde devam etmeye karar veren çalışanlar, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa göre bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacak. Emeklilik halinde hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışanlara teşvik olarak birikiminin yüzde 5'i kadar ek devlet katkısı verilecek.
Açıklamada, kamu veya özel sektördeki işverenlerin, çalışanlarını otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesiyle ilgili olarak yükümlülükleri bulunduğuna dikkat çekilerek, öncelikle, Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş emeklilik şirketlerinden biri ile emeklilik sözleşmesi imzalaması gerektiği kaydedildi.
Kamu ve özel sektör işverenlerinin emeklilik sözleşmesi imzalanması için yetkili belirlemesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, sektörde 18 emeklilik şirketinin faaliyette bulunduğu hatırlatıldı.
Katkı payı ödemeyene veya gecikene uyarı
Hazine Müsteşarlığı açıklamasında, işverenlerin çalışanların katkı paylarını, ücretlerinden kesinti yaparak emeklilik şirketine verilmeleri gerektiği vurgulanarak "İşveren katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorundadır. Söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilmesi işverenin sorumluluğunda olup yükümlülüklerini ifa etmeyen işverenlere
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanması mümkün bulunmaktadır." denildi.
Açıklamada, BES'e geçişin kademeli olacağı hatırlatıldı. Buna göre, çalışan sayısı bin ve üzerinde olan bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışanlar 1 Ocak 2017, çalışan sayısı 250- 999 olan bir işyerindeki çalışanlar 1 Nisan 2017, çalışan sayısı 100-249 olan işyerinde çalışanlar 1 Temmuz 2017, çalışan sayısı 50-99 olan işyerlerinde çalışanlar 1 Ocak 2018, çalışan sayısı 10-49 olan bir işyerinde çalışanlar, 1 Temmuz 2018 ve çalışan sayısı 5-9 olan bir işyerinde çalışanlar 1 Ocak 2019'dan itibaren işvereni tarafından BES'e otomatik olarak katılacak
Çalışanların ücretinden kesilecek asgari katkı payı miktarının, ilgisine göre prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın yüzde 3'ü olacağı kaydedildi.
Açıklamada şu 18 emeklilik şirketinin adlarına yer verildi:
- Aegon Emeklillik ve Hayat A.Ş.
- Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş.
- Anadolu Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Asya Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Avivasa Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Axa Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Groupama Emeklilik A.Ş.
- Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- NN Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş
- Metlife Emeklilik ve Hayat A.Ş
- Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- İstanbul
Sizin düşünceleriniz neler ?