Üstelik kamu kaynağı kullanılmadan. İhtiyacı olan Beyoğlu sakinleri, paranın geçmediği Sosyal Market'te kıyafetten gıdaya 1. 500'den fazla ürün arasından ihtiyacı olan her şeyi herhangi bir marketten alışveriş yapar gibi karşılayabiliyor.
"Alan el ile veren el arasında köprü olmak" felsefesi ile yola çıkan Beyoğlu Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü 4 yıldır Sosyal Market Vakfı aracılığıyla ihtiyacı olan vatandaşın yanında. Şu anda Kasımpaşa'da 3 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Sosyal Market, 2010 yılında hizmet vermeye başladı.
Sosyal yardımda yeni bir anlayış
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan; "Yenilikçi bir yardım anlayışını benimsedik, işletiyoruz. Vakıf geleneğimizi teknolojiyle destekledik. Sürdürülebilir, %100 şeffaf bir sistem kurduk." diyor. Beyoğlu sınırları içinde yaşayan ihtiyaç sahipleri belediye tarafından tespit ediliyor. Bu vatandaşlara mağduriyet durumlarına göre, içine kredi yüklenmiş bir elektronik kart veriliyor. Kartların içindeki en düşük kredi miktarı 200, ailedeki kişi sayısına göre karta 50 kredi daha yükleniyor. Vatandaşlar bu krediler ile Sosyal Market'te kendi tespit ettikleri ihtiyaçlarını oldukça uygun krediler karşılığında giderebiliyor.
Herhangi bir marketten alışveriş yapıyor gibi
Başkan Demircan "Bu sistemde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız bir müşteri gibi fakat para ödemeden alışveriş yapıyor. Geleneksel yardım biçiminden faklı olarak, insanlar ihtiyaçlarını, önceliklerine göre; seçip beğenerek, bakıp deneyerek kısaca parasız alışveriş yaparak karşılıyor. 5 kişilik bir aile için düzenlediğimiz Sosyal Kart'ta 450 kredi bulunuyor. Bu kredi yaklaşık 800 TL'lik alışverişe tekabül ediyor. Bu elektronik kartlara ihtiyaç durumuna göre periyodik olarak kredi yüklemesi yapılıyor" diyor.
Gıda Bankacılığı ve Beyoğlu Sosyal Market
Beyoğlu Belediyesi Sosyal Market Projesi, Gıda Bankacılığı'nda ilham alınarak hayata geçirilmiş bir sistem. Gıda Bankacılığı sistemi, dar gelirli Beyoğlu sakinleri ile; çeşitli nedenlerle piyasaya sürülemeyen ve pazarlaması verimli olmayan ihtiyaç fazlası gıda, temizlik, giyecek, yakacak gibi ürünlerin üretici, imalatçı, perakendeci gibi tüzel kişiler arasında köprü vazifesi görüyor.
Bağışlara vergi muafiyeti
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, özel ve tüzel kişilerin yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırırken aynı zamanda 5035 sayılı Gıda Bankacılığı Yasası kapsamında vergi muafiyetinden de faydalanabileceklerinin altını çiziyor.
%100 şeffaf bir sistem
Demircan: "Hayırseverler yaptıkları yardımların hem ne zaman ve kimlere gittiğini sistemimiz üzerinden gramına kadar takip edebiliyorlar hem de bağışlarını vergiden düşebiliyorlar" diyor.
Beyoğlu Belediyesi Sosyal Market uygulamasına ilginin her geçen gün arttığını belirten Başkan Demircan , "Şu anda 200'e yakın bağışçımız bulunuyor. Bunlar içinde büyük kurumsal şirketler de var, semtimizin fırını da var, bireysel bağışçılarımız da var. Ancak daha çok şirketin Gıda Bankacılığı sistemi ile tanışması gerekiyor. Böylece hem bağışçı sayısı artacağı gibi hem de bağışlar daha sistematik ve daha modern bir yapıya kavuşacaktır. Hayırsever herkesi, marketimiz üzerinden hayra davet ediyoruz. "
Son Dakika › Güncel › Beyoğlu Belediye'sinden 40 Milyon Liralık Sosyal Yardım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?