BM Genel Sekreteri Ban, Irak'ta - Son Dakika
Güncel

BM Genel Sekreteri Ban, Irak'ta

BM Genel Sekreteri Ban, Irak\'ta

BM Genel Sekreteri Ban Ki mun, Erbil'de Suriyeli sığınmacıların kaldığı Kevırgosık Kampı'nı ziyaret etti.

14.01.2014 11:25  Güncelleme: 11:26

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Erbil'de Suriyeli sığınmacıların kaldığı Kevırgosık Kampı'nı ziyaret etti.

Ban Ki-mun ve beraberindeki heyet, geniş güvenlik önlemleri altında Erbil'e 30 kilometre mesafede bulunan Kevırgosık Kampı'na geldi. Kamp alanının çamurlu olması nedeniyle sarı çizme giyen Ban, sığınmacılar tarafından beyaz güvercinler ve balonlarla karşılandı. 12 bin kişinin kaldığı kampı gezen Ban, görüştüğü ailelerden gelen talepleri not aldı. Kendisine şiir okuyan bir kız çocuğuna Kürtçe teşekkür eden Ban, kamptaki fotoğraf sergisini de gezdi.

Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Ban Ki-mun, konuşmasına Kürtçe selam vererek ve teşekkür ederek başladı.

Suriyeli sığınmacıların yanında olmak için BM adına kampa geldiğini ifade eden Ban, gördüklerinin can sıkan bir manzara olduğunu belirterek, "Çadırda ziyaret ettiğim iki çocuklu bir ailenin yaşadıkları beni çok üzdü. Bu aileler daha iyi yaşam şartlarının olmasını istiyorlar. Ama şimdi kendi geleceklerinden bile emin değiller. Endişeli bir şekilde bekliyorlar. Bu insanların barışa ihtiyacı var" dedi.

"Kürdistan yetkililerine kalben teşekkür ediyorum. Suriyeli sığınmacıları misafir ettiklerinden dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Kürdistan hükümeti, buna benzer birçok kamp hazırladı, ellerine sağlık" diyen Ban Ki-mun, bölgede insani yardım faaliyetlerini yürüten sivil toplum kuruluşlarına yardımcı olacaklarını kaydetti. Kürt bölgesinde kalan sığınmacılara sağlık, eğitim ve çadır yardımında bulunacaklarını belirten Ban, şöyle konuştu:

"Uluslararası toplumun desteğini almak için yarın Kuveyt'te düzenlenecek yardım toplantısına katılacağım. Önümüzdeki hafta ise uluslararası barış konferansı düzenleyeceğiz. Orada da Suriyeli sığınmacıların durumunu gündeme getireceğiz. Ben umutluyum. Özellikle uluslararası camianın da sığınmacılara destek vereceğini düşünüyorum. Sığınmacıların tekrar ülkelerine dönmesi için BM olarak yardımlarımıza devam edeceğiz. Biz, herkes için barış istiyoruz."

Ban Ki-mun, Erbil'deki temasları kapsamında Başbakan Neçirvan Barzani ile görüştüğünü, kamp ziyaretinden sonra IKBY Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geleceğini aktardı.

Sığınmacılar için 42 milyon dolar yardım

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise Kürt bölgesinde kalan sığınmacılar için IKBY hükümetine 42 milyon dolarlık destek vereceklerini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un kamp ziyaretine, IKBY İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Erbil Valisi Nevzat Hadi ve IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Yardımcısı Dindar Zebari eşlik etti. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Genel Sekreteri Ban, Irak'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement