BM Güvenlik Konseyi'nde İit Oturumu - Son Dakika
Güncel

BM Güvenlik Konseyi'nde İit Oturumu

BM Güvenlik Konseyi\'nde İit Oturumu

Konseyi, ilk defa İslam İşbirliği Teşkilatı için toplandığı oturumda özel bir başkanlık açıklaması kabul etti

28.10.2013 19:28

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, ilk defa İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) için toplandığı oturumda, Teşkilat için özel bir başkanlık açıklamasını kabul etti.

İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, başkanlığını Azerbaycan'ın BMGK Dönem Başkanı olması dolayısıyla Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'un yaptığı oturuma katılarak üye ülkelere brifing verdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katıldığı toplantıda, ilk defa İİT ile ilgili bir başkanlık açıklaması kabul edildi.

Açıklamada, uluslararası barış ve güvenliğin korunması ile ilgili konularda BM'nin bölgesel ve alt bölgesel örgütler arasındaki işbirliği ve ortak güvenliği nasıl geliştirebileceği üzerinde duruldu. BMGK'nın BM Şartı'nın amaç ve ilkelerini gerçekleştirilmesine yönelik olarak İİT ile aktif katkı ve önleyici diplomasi, barışı koruma ve barış alanlarında işbirliğini kabul ettiği belirtilen açıklamada, Suriye krizine siyasi bir çözüm için destek verilmesi de istendi.

15 ülkeden oluşan Konsey üyelerinin kabul ettiği başkanlık açıklaması, BM Genel Sekreteri'nin, BMGK'ya ve Genel Kurul'a, bölgesel ve diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak İİT'yle ilgili özel konularda öneriler sunan iki yıllık daha kapsamlı bir rapor hazırlamasını öngörüyor.

BM ve İİT arasındaki işbirliğini zenginleştirmek için yeni bir raporlama mekanizması oluşturulmasına daha önceki müzakerelerde bazı BMGK üyeleri karşı çıkmıştı. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Güvenlik Konseyi'nde İit Oturumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement