Bmgk'nın Suriye Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Bmgk'nın Suriye Toplantısı

Bmgk\'nın Suriye Toplantısı

BM-Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın yardımcısı Nasır El Kidva ve BM Genel Sekreterinin barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous'ın, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, Suriye'deki duruma ilişkin...

26.06.2012 21:33

BM-Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın yardımcısı Nasır El Kidva ve BM Genel Sekreterinin barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous'ın, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, Suriye'deki duruma ilişkin bilgi verdiği bildirildi.

BMGK'nın basına kapalı yapılan toplantısında, Cenevre'de bulunan El Kidva'nın, video konferans yoluyla BMGK üyelerini bilgilendirdiği belirtildi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Suriye'deki durumun tatmin edici olmadığını dile getirerek, "Bu şartlar altında ihtilafa siyasi çözüm bulabilmek için uluslararası çabaları artırmaya ihtiyacımız var" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Annan'ın 30 Haziran'da Cenevre'de yapılması planlanan Suriye toplantısına ilişkin davetini kabul ettiğini bildiren Çurkin, "Cenevre toplantısı önemli ve bizim dışişleri bakanımız da 30 Haziran'da orada olacak" diye konuştu.

Çurkin, 30 Haziran'daki toplantıya katılan dışişleri bakanları arasında, Suriye'de tarafların şiddeti bırakmaları ve siyasi diyaloğa girmelerini sağlamak yolunda yoğun istişareler yapılmasını beklediklerini belirterek "Toplantının verimli olmasını istiyoruz" dedi.

Vitali Çurkin, BMGK'da kimi devletlerin toplantıya katılıp katılmama konusunda tam bir yanıt vermediklerini, sonucun ne olacağına odaklandıklarına değinerek, "Kofi Annan'a olan desteğimizi göstermeliyiz. Cenevre'deki toplantıya BMGK'nın 5 daimi üyesi, önemli Arap ülkeleri ve isteyen komşu ülkeler katılmalı. İran ve Suudi Arabistan da orada olmalı. Çünkü ikisinin de Suriye'deki durum kapsamında nüfuzu var" ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine, Ladsous ve El Kidva'nın Suriye'deki durumun oldukça kötü olduğunu söylediklerini ifade eden Çurkin, "Bu şartlarda bile Suriye'deki BM Gözlemci Misyonu (UNSMIS) yine de önemli bir rol oynuyor ama tabii faaliyetleri askıya alınmış durumda ve UNSMIS'in başı General Robert Mood'un faaliyetleri askıya alma kararını anlıyoruz" dedi.

Bu arada, Ladsous, toplantıya ilişkin gazetecilere açıklama yapmadı. BM kaynakları, BMGK brifinginde, Ladsous'un ve El Kidva'nın, 16 Haziran'dan beri askıya alınmış olan UNSMIS'in faaliyetlerine yeniden başlaması için Suriye'deki gerekli güvenlik şartlarının oluşmadığını söylediklerini bildirdi.

BMGK'nın 21 Nisan'da aldığı 2043 sayılı kararla, Suriye'de 90 günlük geçici bir süre için 300 silahsız askeri gözlemciden oluşan BM Gözlemci Misyonu (UNSMIS) kurulmuştu. UNSMIS'in geçici görev süresi 20 Temmuz'da sona erecek.

Muhabir: Özlem Şahin Şakar

Yayıncı: Murat Taydaş - BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bmgk'nın Suriye Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement