Böbrek Nakillerinde 3'üncü Boyuta Geçildi - Son Dakika
Güncel

Böbrek Nakillerinde 3'üncü Boyuta Geçildi

Böbrek Nakillerinde 3\'üncü Boyuta Geçildi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde böbrek nakli ameliyatlarına yeni bir boyut kazandırıldı.

10.08.2012 13:47

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde böbrek nakli ameliyatlarına yeni bir boyut kazandırıldı. Türkiye'de ilk defa 3 boyutlu kamera sistemi ve single port nefrektopi (tek delikten böbrek nakli) yöntemi kullanılarak böbrek nakli yapıldı.

Hastane olarak son yıllarda dünya çapında ameliyatlar gerçekleştirdiklerini söyleyen Enstitü Müdürü Doç. Dr. Dinçkan, "Günümüzde organ nakillerinde verici kişilere nasıl az zarar veririz, nasıl yarasını daha küçük açarız gibi düşünceler var. Bu nedenle yeni gelişmeler hep verici ameliyatlarında oldu. Laparoskopik bir sistemle verici ameliyatları yapılmaya başlandı" dedi.

3 BOYUTLU GÖRÜNTÜ DERİNLİK SAĞLIYOR

Normalde 15-20 santimlik uzun bir ameliyat izi ile çıkarılan böbreğin, laparoskopi yönteminin gelişmesiyle birlikte vericinin karnında 3 ya da 4 delik açılarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Doç. Dr. Dinçkan, "Deliklerin birinden kamera gönderiliyor. Normal ameliyatla içeri bakıp ameliyat yapılıyordu. Bu yöntemle ekranda 2 boyutlu görüntü görüyorsunuz. Boyutta derinlik hissiniz yok. Dolayısıyla bu teknoloji yavaş yavaş gelişti. Bu hafta iki farklı iş yapıldı. Organ naklinde 3 boyut ameliyat yapıldı. Burada kamerayı hastanın karnına soktuğunuzda, elde ettiğiniz görüntü 3 boyutlu. Bu güvenlik ve derinlik sağlıyor. 3 boyutlu sistem vericinin güvenliğini sağlıyor. Vericinin konforunu daha çok artırıyor. Ameliyat süresini kısaltmasının yanında güvenli bir ameliyat yapıyoruz. Bundan sonra daha güvenli olduğu için böbrek nakillerinde 3 boyutlu sistemi kullanacağız" diye konuştu.

DAHA HIZLI HAREKET EDİYORUZ

Böbrek nakillerinde 3 boyutlu sistemin yanında single port nefrektomi (tek delikten böbrek nakli) yöntemini de ilk defa uygulamaya geçirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "3 boyutlu sistem böbrek naklinde ilk defa bu merkezde kullanıldı. Bu sistemle, vericinin karnına 4 boru yerleştiriyoruz. Hastanın karnına 3- 3.5 santimetrelik bir delik açılıyor, böbrek de buradan çıkarılıyor. Bu yöntemi iki hastamızda bu hafta uyguladık. Hastalar çok mutlu. Alıcıların ameliyat yaraları da 5 santimetre civarında oluştu. Cerrahide minimal zarara doğru bir gidiş var. Açık ameliyat hızlı oluyor. Tek delikten böbrek nakli ameliyat süresini bir 10 dakika kısalttı. İlerleyen dönemde bu süre daha da kısalacaktır" ifadelerini kullandı.

6 ÇİFTE BU YÖNTEMLE NAKİL YAPILDI

130 AMELİYATTA LAPAROSKOPİ KULLANILDI

EŞİM İÇİN CANIMI VERİRİM

GEBE KALINCA İLAÇLARI BIRAKTIM

Çocukluğundan beri böbrek rahatsızlığı yaşadığını söyleyen 23 yaşındaki Bahar Sıvışan ise eşinin çocuk hayalini gerçeğe dönüştürebilmek için gebe kaldığını ve bu nedenle de ilaçlarını kullanamadığını aktarırken, "Küçükten beri böbrek sıkıntısı çekiyordum. Gebe kalınca ilerledi. Anne olmak için ilaçlarımı bıraktım. Eşime bebek vermek için kendi sağlığımdan vazgeçtim. Bu benim için riskti ama herşeyi göze aldım. Eşimi çok seviyorum. Gurur duyuyorum onunla" ifadelerini kullandı. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Böbrek Nakillerinde 3'üncü Boyuta Geçildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement