Burdur - Profesör Dülgergil: Enfeksiyonların Yüzde 65'inci Kaynağı Diş Plağı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Burdur - Profesör Dülgergil: Enfeksiyonların Yüzde 65'inci Kaynağı Diş Plağı

Burdur - Profesör Dülgergil: Enfeksiyonların Yüzde 65\'inci Kaynağı Diş Plağı
07.11.2015 14:14

Profesör Dülgergil: Enfeksiyonların yüzde 65'inci kaynağı diş plağı KIRIKKALE Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, "Vücuda giren enfeksiyonların yüzde 65'inin kaynağı diş plağı" dedi.

Profesör Dülgergil: Enfeksiyonların yüzde 65'inci kaynağı diş plağı

KIRIKKALE Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, "Vücuda giren enfeksiyonların yüzde 65'inin kaynağı diş plağı" dedi.

Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yürüttüğü Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Uygulamaları konusunda Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, konferans verdi. İl Sağlık Müdürlüğü'nde hemşirelik öğrencileri ve toplum sağlığı merkezi görevlilerinin katıldığı konferansta konuşan Prof. Dr. Dülgergil, "Bizim ülkemiz gittikçe büyüyen bir ülke, nüfus olarak. Yeni jenerasyon demek bazı dış firmalar için yeni çürükler demektir. Avrupa'da, Uzakdoğu'da ciddi firmalar malzemeleri geliştirirler ama kendi ülkelerinde büyük pazar bulamazlar. Neden? Çünkü çürük azalmaya başlamıştır. Bizim tek bir jenerasyonda 1 milyon 350 bin çocuğumuz var" dedi.

'DİŞ PLAĞI VARSA HASTALIK VAR'

Dolgu yapılan dişin mutlaka çürüyeceğine dikkati çeken Prof. Dr. Dülgergil, dolgunun insanın kendi dişinin yerini tutamayacağını kaydetti. Ağız ve diş sağlığının yalnızca diş çürüğü ya da diş eti kanamasıyla sınırlı olmadığını kaydeden Prof. Dr. Dülgergil, şöyle dedi: "Dişi fırçalamamanın yalnızca dişi çürüteceği ya da yalnızca diş etini kanatacağı yolunda bir yanlış düşüncemiz var. Ağızda diş plağı olduğu müddetçe kesinlikle hastalık var. Vücuda giren enfeksiyonların yüzde 65'inin kaynağı diş plağı. Yapılan bir dolgunun sonsuza kadar ağzımızda olacağı gibi bir düşünceye sahibiz. İyi bakılmayan dolgu veya kaplamanın altında 3- 5 yıl içinde yeni çürük geliştireceği ve dişin kaybına kadar gidecek sonuçları kabul etmemiz lazım. Hem genel sağlığımız hem üst solunum yolu enfeksiyonlarımız için, hem dişlerimizin çürümemesi, hem de ağzımızda dolgu ve protezimiz varsa bunların sağlığı için günde en az iki kez dişlerimizi fırçalamalı, hatta en az bir kez de diş ipi kullanmalıyız."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burdur - Profesör Dülgergil: Enfeksiyonların Yüzde 65'inci Kaynağı Diş Plağı - Son Dakika


Advertisement