Burundi'deki Siyasi Kriz - Son Dakika
Güncel

Burundi'deki Siyasi Kriz

Burundi'de silahsızladırma operasyonu sırasında silahlı 2 kişinin halk tarafından linç edildiği bildirildi.

12.08.2015 11:50

Burundi'de silahsızladırma operasyonu sırasında silahlı 2 kişinin halk tarafından linç edildiği bildirildi.

Yerel yetkililerden Cyrille Maberekero, ülkenin güneyindeki Busenge bölgesinde silahlı bir gruba bağlı oldukları sanılan 2 kişinin halk tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Linç sırasında sivillerin silahsızlanmasına yönelik operasyon düzenleyen 40'a yakın asker ve polisin bölgede olduğuna dikkati çeken Maberekero, güvenlik güçlerinin bu iki kişinin Kalaşnikof tipi bir tüfek, bir el bombası, çok sayıda mühimmat, iki polis üniforması ve kurşun geçirmez yelek taşıdığını ifade etti.

İnsan Hakları Topluluğu'ndan (ITEKA) Jean Buregeya ise güvenlik güçlerinin gözü önünde meydana gelen olayın ülkede hukukun ayaklar altına alındığını gösterdiğini, sorumluların yargılanması gerektiğini savundu.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 100'den fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi seçim öncesi şiddet olayları yüzünden komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burundi'deki Siyasi Kriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement