Buzul Çağından Gelen Salyangoz - Son Dakika
Güncel

Buzul Çağından Gelen Salyangoz

Buzul Çağından Gelen Salyangoz

Çanakkale'de bir akarsuda, nesli Buzul Çağından gelen ve sadece bu bölgede yaşayan "tatlı su salyangozu" tespit edildi.

22.01.2014 11:50  Güncelleme: 11:57

MEHMET BAYER - Çanakkale'de bir akarsuda, nesli Buzul Çağından gelen ve sadece bu bölgede yaşayan "tatlı su salyangozu" tespit edildi. Uzmanlar bu canlıya, bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Zeki Yıldırım'a ithafen "yildirimi" adını verdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Akbulut ve Yrd. Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kebapçı, Ayvacık ilçesindeki Tuzla Çayı'nda yeni bir tatlı su salyangozu türünü tanımladı.

Odabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genelde Biga Yarımadası'ndaki akarsularda projeler ürettiklerini ve çalışmaları sırasında yeni bir türe rastladıklarını söyledi.

Detaylı anatomik kesimlerini yaptıktan sonra bu türün teşhisini gerçekleştirdiklerini ve dünya bilim literatüründe yerini alan canlıya, malakolog (yumuşakçaları inceleyen bilim insanı) Prof. Dr. Mehmet Zeki Yıldırım'a ithafen "yildirimi" adını verdiklerini belirten Odabaşı, şöyle konuştu:

"Endemik bir tür olan tatlı su salyangozu 5-6 milimetre boyutunda. Bu kabuklu tür, bölgede kendine has koşullarda yaşıyor. Bu canlı, Buzul Çağından günümüze kadar ulaşmış türlerden biri. O bölgenin iklimsel koşulları da canlıya yaşama imkanı sunmuş. Bunun için korunması sadece türün varlığı açısından değil, tüm bölge ekosisteminin, dolayısıyla halkın sağlıklı yaşam koşullarında hayatını devam ettirmesi anlamına geliyor. Türün endemik olması da bulunduğu alanın korunması bakımından önemli. Türün varlığını ve endemik olduğunu, korunması gerektiğini ilgili birimlere bildirdik. Onlar da gerekli adımları attı. Bu bakımdan gayet önemli bir çalışma oldu."

- "Kirliliğe önlem alınmazsa bu canlıyı kaybedebiliriz"

Canlının 2-3 yıl gibi bir yaşam döngüsüne sahip olduğu bilgisini veren Odabaşı, besin ağındaki yerini belirlemeye çalıştıklarını dile getirdi.

Odabaşı, tatlı su salyangozunu tespit ettikleri bölgede kirliliğin söz konusu olduğuna işaret ederek, "Bunu makalemizde de belirttik, ilgili birimlere bildirdik" ifadesini kullandı.

Salyangozun, kirlilikten olumsuz etkilendiğini vurgulayan Odabaşı, bu durum devam ederse neslinin tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.

"Kirliliğe önlem alınmazsa bu canlıyı kaybedebiliriz" diyen Odabaşı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerince konuyla ilgili çalışma başlatıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement