Çağlayan: Babayiğitlik Sırası Sizde - Son Dakika
Güncel

Çağlayan: Babayiğitlik Sırası Sizde

Çağlayan: Babayiğitlik Sırası Sizde

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv temsilcilerine seslendi.

15.02.2013 14:34  Güncelleme: 14:38

*ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,

"Biz sektöre yiğitlik yaptık. Ümit ederim siz de babayiğitlik yapacaksınız. Sektörün babayiğit arayışına önemli katkı sağlayacağı bir döneme girdik. Artık 'Yerim dar oynayamıyorum ' diyen gelin gibi olmayacaksınız"

Haber: Pınar ÇITAK KOYGUN ? Kamera: İdris TİFTİKÇİ/ İSTANBUL DHA

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ' Yeni Teşvikler Işığında, Otomotivde Yeni Hedefler' konulu toplantıya katıldı. Toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen ile sektör temsilcileri katıldı.

' ARTIK ' YERİM DAR OYNAYAMIYORUM ' DİYEN GELİN GİBİ OLAMAYACAKSINIZ '

Toplantıda konuşan Çağlayan, konuşmasında teşvik paketinin ayrıntılarını açıkladı. Çağlayan yerli otomobil konusunda da vurgu yaparak, ' Biz sektöre yiğitlik yaptık. Ümit ederim siz de babayiğitlik yapacaksınız. Sektörün babayiğit arayışına önemli katkı sağlayacağı bir döneme girdik. Artık 'Yerim dar oynayamıyorum ' diyen gelin gibi olmayacaksınız. Ümit ediyorum ki bu yapılan düzenlemelerle Türkiye? nin gelecekle ilgili bir taraftan psikolojik olarak moral sağlayacak olan, diğer taraftan da ' Türkler de bunu yapar' imajını verecek olan çalışmayı birlikte gerçekleştireceğiz ? dedi. Bakan Zafer Çağlayan, ? Hayatımda sanayicilik yaptığım yıllarda teşvikin her kademesinde yer almış bir arkadaşınız olarak şunu ifade etmek isterim. Yeni teşvik sistemi Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine kazandırılan önemli bir eser olmuştur. Bunun ana omurgası yüksek teknoloji ve katma değer ve Türkiye'nin marka ve kalite imajıyla beraber ihracatını artırarak 500 milyar dolar hedefini yakalayacaktır" diye konuştu.

'BİZE GELEN ŞİKAYETLERE GÖRE YENİ YOL HARİTAMIZI BELİRLEDİK '

Bakan Çağlayan, yeni teşvik sisteminin gerekliliklerini de açıkladı. Zafer Çağlayan, '20 Haziran'da çıkan teşvik sistemi bugün itibariyle resmi gazetede yayınlanan teşvik sistemi ümit ederim ki bundan sonra son derece önemli kazanımlar elde edecek. Bize gelen bazı şikayetlere göre yeni yol haritamızı belirledik. Bu teşvik sisteminin dinamik olacağını gerektiği şartlarda ve zamanlarda gereken düzenlemeyi yapacağımızı ifade etmiştik. Neydi bizi bu noktaya getiren ' 2023 hedeflerini yakalama mecburiyetimiz. Bunun için de sektörün ihtiyaç duyduğu bazı üretimleri Türkiye'de yapmamızın gerekliliği, sektörün 2013 yılında yaptığı üretim ve Türkiye? deki yerli üretimin ihracattan çok daha fazlası olması önemli ? dedi.

' BUGÜN OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN SEVGİLİLER GÜNÜ OLACAK '

Bakan Çağlayan, 'Otomobil sektörü yüzde 56 gibi çok önemli bir yerlilik oranına sahip. Yapmış olduğumuz çalışmada şunu gördük. Motor aktarma organlarını koyduğumuz zaman bizim otomobil sektörünün yerlileşme oranı yüzde 56' dan yüzde 76? ya çıkıyor. Şunu görüyoruz ki Türk otomobil sektörü bunları da yapınca rahatlıkla yüzde 85? ini de yapacak bir alana girecek. Bugün yapılan düzenleme bu işi önemli hale getirdi. Yapmış olduğumuz değişimlerle bilhassa sizlerden dile gelen tespitlerle beraber asgari 300 milyon lira tutarındaki ana sanayi yatırımlarının asgari 75 milyon lira tutarındaki motor yatırımlarını ve asgari 20 milyon lira tutarındaki otomotiv elektroniğine yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamına aldık. Bu düzenleme bugün Resmi Gazetede yayınlandı. Dün 14 Şubat Sevgililer Günüydü. Bugün 15 Şubat. İnşallah bugün otomotiv sektörünün Sevgililer Günü olacak ? şeklinde konuştu.

'BİZ BU DÜZENLEMEYLE YİĞİTLİĞİMİZİ YAPTIK. BABAYİĞİTLİK SIRASI SİZDE '

Çağlayan teşvik paketinin ayrıntılarını da aktardı. Bakan Çağlayan ' Daha önce olmayan bir şey var. 700 bin liraya kadar faiz desteği geldi. Az para değil kullanılacak olan kredilere devlet olarak 700 bin liraya kadar destek vereceğiz. Aynen Kahramanmaraş'ın Tunceli'nin almış olduğu destek neyse sektör bundan sonra bu destekleri almış olacak. Sektörün yoğunlaşmış olduğu birinci bölge, ikinci bölge yerine beşinci bölge desteklerini almış olacaksınız. Birinci ve ikinci bölgelerde vergi indirim desteğinin yatırıma katkıları yüzde 15' ti. Şimdi bunlar artık yüzde 40 oldu. Biz devlete vereceğiniz vergiye bize vermeyin yatırımlarınızı yapın, kapasitenizi büyütün, dolayısıyla işsizliğin azalması noktasında bir katkı verin diye bunları yaptık. 700 bin lira faiz desteği de geldi bu yapmış olduğumuz düzenleme ananızın ak sütü gibi helal olsun ? dedi. Bakan Çağlayan, ' Ümit ediyoruz ki artık sizleri er meydanına çıkardık. Biz bu düzenlemeyle yiğitliğimizi yaptık. Babayiğitlik sırası sizde. Geçtiğimiz dönemde birçok firmamızın yaptığı açıklamalar beni heyecanlandırdı. Bunları gazeteden okumaktansa sizlerle bir araya gelerek yerli oto üretimine giden bu yolda biraz daha önemli mesafeye geleceğimiz düşüncesiyle bu toplantıyı yaptık. Murad ettiğimiz, sektörün bunu yapabilecek alt yapıya kapasiteye sahip olduğu ortamda sizleri bu noktada cesaretlendirmek içindir. Bunun sonuçlarını hep birlikte göreceğiz ve değerlendireceğiz ' diye konuştu.

'OTOMOTİV SEKTÖRÜ 2012 YILINDA 19 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPTI '

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ' Otomotiv sektörü 2012 yılında 19 milyar dolar ihracat yaptı. 500 milyar dolarlık hedefin içinde 75 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu hedefin son derece gerçekçi olduğuna inanıyoruz. Bunun için daha fazla yatırım ve üretime ihtiyaç var. Buna ulaşmak için üretim ve ihracat kapasitesinin artırılması lazım. Bunu yaparken de katma değerli üretime yönelmek gerekiyor ürün zincirinde inovatif ürünlere yönelmesini hedefliyoruzö dedi. Büyükekşi, ' Yeni teşviklerin Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yeni teşvik yasasıyla stratejik yatırımların da desteklenmesinin önü açıldı ? şeklinde konuştu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çağlayan: Babayiğitlik Sırası Sizde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement