
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, görev alanına giren ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin usul ve esaslarını belirledi. Bakanlık, sorumlu olduğu ürünlere ilişkin Piyasa gözetimi ve denetimi, denetim personeli aracılığıyla yürütecek, denetim sonuçlarına göre gerekli tedbirleri alacak ve yaptırım uygulayacak. Reklam, satış veya kiralama amacıyla internet dahil yazılı ve görsel basında yer alan ürünler de piyasaya arz edilmiş kabul edilecek.
Reklam, satış veya kiralama amacıyla internet dahil yazılı ve görsel basında yer alan ürünler de piyasaya arz edilmiş kabul edilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görev alanına giren ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin usul ve esaslarını belirleyen yönetmelikte, "Piyasa gözetimi ve denetimi (PGD) Ürünün piyasaya arzı aşamasında veya ürün piyasada iken, ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğini, güvenli olup olmadığını denetlemek; güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesini ve gerektiğinde yaptırımlar uygulanmasını sağlamak amacıyla Bakanlık tarafından yapılan her türlü faaliyeti kapsar" denildi.
Yönetmeliğe göre, üretici, piyasaya sadece güvenli ürünleri arz etmek zorunda olacak. Teknik düzenlemelere uygun ürünlerin güvenli olduğu kabul edilecek. Teknik düzenlemenin bulunmadığı hallerde, ürünün güvenli olup olmadığı; Türk Standartları Enstitüsü tarafından Türk Standardı olarak kabul edilen bir Avrupa standardına karşılık gelen ulusal standartlar veya mevcut olması halinde Avrupa Birliği teknik özellikleri; bunların olmaması halinde ise Türk Standardları Enstitüsü tarafından Türk Standardı olarak kabul edilen diğer ulusal standartlar veya ilgili sektördeki sağlık ve güvenlik konularına ilişkin iyi uygulama kodu veya bilim ve teknoloji düzeyi veya tüketicinin güvenliğine ilişkin makul beklenti dikkate alınarak değerlendirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu olduğu ürünlere ilişkin PGD'yi, denetim personeli aracılığıyla yürütecek, denetim sonuçlarına göre gerekli tedbirleri alacak ve yaptırım uygulayacak.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü sorumlu olduğu ürünlerin PGD yıllık denetim planının yanı sıra re'sen veya ihbar/şikayet üzerine yapacak. PGD ile ilgili birimin adres, telefon, faks ve e-posta gibi irtibat bilgileri Genel Müdürlük internet sitesinde duyurulacak.
Piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin diğer usul ve esaslar ise şöyle belirlendi:
"Ürünün teknik düzenlemeye aykırılığı veya güvensizliği konusunda her türlü ihbar, şikayet, kaza ve diğer kaynaklardan elde edilen bilgiler PGD faaliyetlerinde kullanılır.
Reklam, satış veya kiralama amacıyla internet dahil yazılı ve görsel basında yer alan ürünler de piyasaya arz edilmiş kabul edilir.
Denetim sonucunda ortaya çıkan aykırılıklarda sorumluluk üreticiye aittir. Dağıtıcı, sahip olduğu bilgiler çerçevesinde, güvenli olmadığını bildiği ürünleri piyasaya arz edemez. Dağıtıcı, faaliyetleri çerçevesinde, ürünlerin taşıdığı riskler ve bu risklerden korunmak için alınması gereken önlemler hakkında ilgililere bilgi verir. PGD faaliyetleri sonucunda aykırılıkları belirlenen ürünlere ilişkin olarak üreticinin tespit edilemediği durumlarda, üreticinin veya ürünü tedarik ettiği kişinin kimliğini Bakanlıkça talep edildiği tarihten itibaren on gün içinde bildirmeyen dağıtıcı üretici olarak kabul edilir.
Denetim, ürüne, üreticiye veya dağıtıcıya ait bilgi ve belgelerin ilgili mevzuat çerçevesinde incelenmesi ve duyusal inceleme ile yapılır. İnceleme neticesinde gerek duyulması halinde her türlü test ve muayenenin yapılması veya yaptırılması ile denetim gerçekleştirilir.
Denetlenmiş ürünler, gerekli görüldüğü takdirde yeniden denetlenebilir.
Genel Müdürlük, denetimi yapılan ürünlerin test ve muayene işlemleri için öncelikle bu ürünlerin uygunluk değerlendirme sürecinde görev almayan test ve/veya muayene kuruluşlarının imkanlarından yararlanır. Ancak bu şartlara haiz uygunluk değerlendirme kuruluşu yoksa ürünün belgelendirme sürecinde görev almış uygunluk değerlendirme kuruluşunda denetim personeli gözetiminde test ve/veya muayene hizmeti alır. Her durumda test ve/veya muayene sonucuna göre karar verme yetkisi Genel Müdürlüğe aittir.
Genel Müdürlük, denetimlerin etkin şekilde gerçekleştirilmesi için bildirim mekanizması ve teknik komite kurar, birimler arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlar." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Çalışma Bakanlığı Ürünlerinin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Faaliyetlerinin Usul ve Esaslarını... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.