Çam ağaçlarının yapraklarını yemek suretiyle artım kayıplarına, estetik yönden görüntü kirliliğine ve bu sahalarda bulunanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olan "çam keseböceği"nin ağaçların ölümüne yol açmadığı bildirildi.
İzmir Orman Bölge Müdürlüğünce yapılan yazılı açıklamada, çam keseböceğinin sırasıyla yumurta, larva, pupa ve ergin evrelerinden oluşan tam başkalaşımlı bir yıllık yaşam döngüsüne sahip oluğu belirtildi.
Larva evresinde çam türlerinin ibrelerini yiyerek zarar oluşturduğu, tırtıl döneminde çam ağaçlarının yapraklarını yemek suretiyle artım kayıplarına, estetik yönden görüntü kirliliğine ve bu sahalarda bulunanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olduğu kaydedilen açıklamada, böceğin kesinlikle ağacın ölümüne sebep olmadığı, mart, nisan aylarında kurumuş gibi görüntü veren ağaçların mayıs ayından itibaren tekrar yeşile bürünmeye başladığı ifade edildi.
Açıklamada, ağustos ayında pupa evresinden çıkarak kelebek halindeki erginleri çiftleşip, ağaçların ibrelerine yumurtalarını bırakarak öldükleri, ekim ayından itibaren yumurtadan çıkan tırtılları nisan ayında toprağa inene kadar çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek beslendikleri, ağaç üzerinden toprağa inerek ağustos ayına kadar toprak altında 9 yıla kadar pupa olarak kalabildiği belirtildi.
9 yıl içinde herhangi bir yıl toprak altından çıkan ergin kelebekleri yeniden yumurta bırakarak döngünün devam ettiği bildirilen açıklamada, "Bölgemiz ormanlarında zararlının evresine uygun biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele tedbirleri entegre olarak kullanılmaktadır. Doğaya olan diğer etkileri nedeniyle zorunlu sebepler dışında kimyasal mücadele yapılmamaktadır" ifadelerine yer verildi.
Son Dakika › Güncel › Çam Keseböceği Ağaçları Öldürmez' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?