Devletin sunduğu hibe ve faizsiz kredi uygulamalarından hak ettiği payı alamayan Urfalı girişimcinin önündeki en büyük engelin proje hazırlayan firmalar olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Teşvik sistemi kapsamında 6'ncı bölge illeri arasında yer alan Urfa'da projelerin 'elle tutulan bir tarafı olmadığını' belirten KOSGEB İl Müdürü İdris Erkeksoy, "Çantacı danışman ya da bir reklam bürosunun hazırlamış olduğu projelerle karşımıza gelen firmalar maalesef mağdur oldular" dedi.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü İdris Erkeksoy, KOSGEB projelerine başvurarak projesi onaylanmayan birçok girişimcinin aslında ajans mağduru olduğunu söyledi. Kendilerinin ön değerlendirmesinde onay verdiği ancak Ankara'dan dönen birçok projenin işletmeleri sıkıntıya sürüklediğini sözlerine ekleyen Müdür Erkeksoy, "Birçok proje aslında niteliği olmayan projeler. Yani kimseyi de germek istemiyorum ama birçok girişimci; çantacı danışman diyelim ya da bir reklam bürosunun hazırlamış olduğu projelerle karşımıza geldiler. Bu işletmelerimiz de mağdur oldular. Yani bir projeyi hazırlarken mutlak süreçte hakkını vermek, formatında yapmak gerekir. Sadece 'Ben katalog yapacağım, saat yapacağım, imsakiye yapacağım' diye karşımıza çıkan projeler KOBİ proje olamaz. Yani projelerin işletmeleri bir adım öteye götürmesi gerekir. Neticede para hepimizin parası, devletimizin parası. Bu türde projeleri yazanlara, bu türde projelerle karşımıza gelen arkadaşlarımızın dikkat etmelerini istiyorum. Sonuçta bu yaşananlar bölgemize de zarar verir" dedi.
'ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYAN İŞLETMELERE BAKIYORUZ'
KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİ-GEL) tanıtım toplantısı yapıldı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Meclis Toplantı Salonu'nda, gerçekleştirilen toplantıda 3, 4, 5, ve 6. bölgelerde imalat sanayinin düşük-orta düşük teknoloji düzeylerindeki sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'lerinin proje başvurusunda bulunabileceği ve 600 bin TL'ye kadar destek alabileceği açıklandı. Buluşmada soruları yanıtlayan Müdür Erkeksoy, 'elini taşın altına koyan sektör' diye tanımladığı imalat sektörüne yönelik hibe ve faizsiz kredi uygulamasını ele aldıklarını söyledi.
HER BİR İŞLETMEYE 600 BİN LİRA DESTEK SUNULACAK
Erkeksoy, KOBİ-GEL Projesi çerçevesinde başvuruların 1 Nisan ile 6 Mayıs tarihleri arasından yapılacağını ifade ederek KOBİ Gelişim Destek Programı "KOBİ-GEL" çerçevesinde geleneksel imalat sanayi KOBİ'lerinde Katma Değerin Arttırılması Projesi teklif çağrısı kapsamında işletme başı 200 bin lira hibe, 400 bin lira ise geri ödemeli olmak üzere toplamda 600 bin lira tutarında bir destek sunulacağını belirtti.
300 BİN LİRAYA KADAR HİBE DESTEĞİ
Erkeksoy, çağrı ilanının detaylarında şu ifadelerine yer verdi: "Orta-Yüksek ve ileri teknoloji KOBİ'lerinde Kapasite Geliştirmesi Proje teklif çağrısı kapsamında ise işletme başına 300 bin lira hibe, 500 bin lira tutarına kadar destek verilecektir. Orta-yüksek ve ileri teknoloji alanında faaliyet gösteren KOBİ'lerimize ise 300 bin TL hibe, 500 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplamda 800 bin TL destek verilmektedir. Geri ödemeli, yani kredi desteklerimiz tamamen faizsiz olup; proje süresine göre değişmekle birlikte en az 36 ay en çok 48 ay vadelidir. Destek oranı yüzde 80 olup; yerli makine ve teçhizat satın alınması halinde bu destek yüzde 95'e ulaşmaktadır. Yani program kapsamında alınan her 100 bin TL'lik makinenin 95 bin TL'ye kadar olan kısmı tarafımızdan karşılanmaktadır" dedi.
Gerçekleşen toplantıya ŞUTSO üyeleri katıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › 'Çantacı Danışman' Mağduru Olmayın! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?