Çevre Düzeni Planına Bozcaada'dan Tepki - Son Dakika
Güncel

Çevre Düzeni Planına Bozcaada'dan Tepki

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çanakkale ve Balıkesir’i kapsayan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırladı.

22.09.2014 16:01

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çanakkale ve Balıkesir'i kapsayan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırladı. Hazırlanan planın, Bozcaada'nın bakir koylarını imara açacağını öne süren ada halkı, duruma itiraz etti. Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yıldız, butür bir gelişmeye, tüm güçleriyle karşı çıkacaklarını söyledi.

Bozcaada için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2013 yılında hazırladığı 1/25 bin ölçekli nazım imar planı, adayı yapılaşmaya açacağı gerekçesiyle tepki görmüş, konu yargıya taşınmıştı. Bu tartışmalar sürerken, Çanakkale ve Balıkesir'in tamamını kapsayan yeni bir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırlandı. Bu planın, Bozcaada'nın geleceği için bir takım tehlikeler içerdiğini söyleyen Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yıldız, Belediye yönetimi ve Belediye Meclisi olarak bakanlığa itirazda bulunacaklarını söyledi. Başkan Yıldız, "1/100 bin'lik Çanakkale ve Balıkesir bölgesini kapsayan çevre düzeni planı çalışmaları bir müddettir sürmekte. Her ne kadar iyi niyetle yapılmış bir plan olduğunu düşünmekle birlikte, bu planın Bozcaada'nın geleceği için bir takım tehlikeler içerdiğini incelemiş ve fark etmiş durumdayız. Özellikle, 2040 yılı ön görülerek hazırlanan büyük bir plandır. En fazla dikkatimizi çeken 2040 yılında ön görülen Bozcaada'nın nüfusu. TUİK verilerine göre, 2600 civarında. Ama Bozcaada'nın kış nüfusu neredeyse bin kişiyi bulmuyor. Ama 1/100 binlik planın Bozcaada için 2040'a kadar öngördüğü nüfus, yaklaşık 11 bin. Yani Bozcaada'nın şu anki TUİK verilerine göre olan nüfusunun yaklaşık 4.6 katı, kış nüfusunun 10 katından fazla bir nüfus. Biz bunun Bozcaada gerçekleri ile örtüşen bir öngörü olmadığını düşünüyoruz. Bozcaada'nın 2040 yılında ön görülen 11 bin nüfusa ulaşması demek, Bozcaada'nın şu an herkesin bildiği ve sevdiği yapısının dışında birçok alanın Bozcaada'da bu nüfusu barındıracak şekilde imara açılması gibi bir tehlike ortaya çıkarıyor. Bozcaada'nın şu anki merkez olarak tabir etiğimiz yerin çok farklı bir alanında, Güney sahillerinde böyle bir yapılaşmayı kentsel gelişim alanı olarak öngörmek bizce çok mantıklı ve akılcı değil. Burada yapılacak imarlaşmanın birinci konut olmaktan uzak, tamamen yalnızca yaz döneminde 1-2 ay kullanılacak ikinci konut yani yazlıklar yada turizm merkezi olması gibi bir gerçekle karşı karşıya kalacağız. Bizim itiraz noktalarımız bunlar. Bozcaada Belediyesi ve belediye başkanı olarak biz bu tehlikeleri görüyoruz. Nüfus öngörüsünün şu anki gerçeklere uymadığını görüyoruz. Yalnızca bir şeye inatla karşı çıkmak değil, gerçekten Bozcaada'nın şu anki yapısını korumak adına bütün argümanları kullanarak bu bahsettiğimiz konulardaki şerhimizi koyacağız ve gerçekleşmemesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Hazırlanan Çevre düzeni planının, ada merkezi dışında, özellikle dünyaca ünlü akvaryum koyu, Tuzburnu koyu gibi bakir alanlarında, yapı ve tesisleşmelere neden olacağı öne sürülüyor. Planda, adanın üzüm bağları içerisinde de yapılaşma izni verileceği iddia ediliyor. Bu durum,hem ada sakinlerinin hem de gelen konukların tepkisini çekiyor. Ada sakinlerinden Çiğdem Sargın, "İnsanların burayı tercih etmelerinin tek sebebi, bakirliği, güzelliği, sakinliği, mahrumiyetidir. İnsanların hiç biri bu adanın betonlaşmasını istemediğini bütün ada halkı olarak onları temsilen söyleyebilirim. Biz ada halkı olarak adamızı bu haliyle seviyoruz, betonlaşmaya kesinlikle hayır diyoruz" diye konuştu. Öte yandan, Bozcaada Belediyesi tarafından, yarın akşam bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. Toplantıda, çevre düzeni planı hakkında ada sakinlerine bilgi verecek. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çevre Düzeni Planına Bozcaada'dan Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement