Chp'li Köprülü'den "Nükleer Çöplük" Önergesi - Son Dakika
Güncel

Chp'li Köprülü'den "Nükleer Çöplük" Önergesi

Chp\'li Köprülü\'den "Nükleer Çöplük" Önergesi

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü başta İzmir olmak üzere "nükleer çöplük" konusunun tüm illerde inceleme, tespit ve denetimlerinin yapılarak gerekli tedbirlerin alınması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

06.12.2012 11:24

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü başta İzmir olmak üzere "nükleer çöplük" konusunun tüm illerde inceleme, tespit ve denetimlerinin yapılarak gerekli tedbirlerin alınması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Köprülü ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen araştırma önergesinde, Türkiye'de son yıllarda yaşanan çevre sorunlarının en önemlilerinden birinin sanayileşme ile beraber ortaya çıkan tehlikeli atık miktarının belirsizliği olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"İzmir Gaziemir'de yerleşim yerlerinin tam ortasındaki bir kurşun fabrikasının; atıklarında radyoaktif maddeler tespit edildiği ve yıllarca zehirli atıklarını yerleşim yerinin ortasındaki arazisine gömdüğü, bu olayın beş yıldır bilindiği halde hiçbir işlemin yapılmadığı ortaya çıktı. Adı geçen fabrika; etrafı konut alanları ve ticarethanelerle çevrili bir alanda uzun yıllardır (1950'lerden bu yana) faaliyet göstermiş, atık akümülatörden ve tıp endüstrisi de dahil olmak üzere endüstriyel atıklarda kurşun külçe üretimi yapmış olan bir şirkettir. Basına yansıyan haberler ve yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; tehlike ciddi boyutlardadır. Radyasyonlu atıklarını gömen kurşun fabrikası şehir merkezine çok yakın bir mesafededir. Fabrikanın çok yakınında evler, okullar, işyerleri vardır. Vatandaşlar için tehlike saçan bu bölge derhal kontrol altına alınmalıdır."

"Gaziemir'den Torbalı'ya radyoaktif madde bulaşmış makineler götürülmüş müdür? Torbalıda oluşan atıkları radyoaktivite içermekte midir? Tehlikeli atık niteliğinde olan bu atıklar nerede ve nasıl bertaraf edilmektedir? Türkiye de benzer tesislerde radyoaktivite içeren atıklar işlenmiş midir?" soruları yöneltilen gerekçede şu ifadeler yer aldı:

"Bölgede radyoaktivite başta olmak üzere kapsamlı bir çevresel etki değerlendirilmesi yapılmalı, atıklardan oluşan sızıntı sularının yer altı suyunu kirletme riski değerlendirilmelidir. Tüm bu sorular ışığında başta İzmir olmak üzere aynı tehlike altında olan tüm illerimizde gerekli inceleme, tespit ve denetimleri yapıp tedbirleri almak amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını saygıyla arz ederiz." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp'li Köprülü'den 'Nükleer Çöplük' Önergesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement