CHP'li Loğoğlu, Başpolislerin Sorunlarını Bakan Güler'e Sordu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Loğoğlu, Başpolislerin Sorunlarını Bakan Güler'e Sordu

CHP\'li Loğoğlu, Başpolislerin Sorunlarını Bakan Güler\'e Sordu

CHP Adana Milletvekili Osman Faruk Loğoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler'e, emniyet teşkilatında başpolis rütbesiyle çalışan polislerin şikayetlerine ilişkin çeşitli sorular sorduCHP Adana Milletvekili Osman Faruk Loğoğlu, İçişleri Bakanı...

22.05.2013 14:09

CHP Adana Milletvekili Osman Faruk Loğoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler'e, emniyet teşkilatında başpolis rütbesiyle çalışan polislerin şikayetlerine ilişkin çeşitli sorular sorduCHP Adana Milletvekili Osman Faruk Loğoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler'e, emniyet teşkilatında başpolis rütbesiyle çalışan polislerin şikayetlerine ilişkin çeşitli sorular sordu. Başpolisler'in amirleri tarafından polis memuruna eşdeğer görülmesinin sebebini sorgulayan Loğoğlu, başpolislere "Hey, hop, joker polis, hacı, onbaşı, çavuş, birader" gibi hitaplara yönelik yapılan işlemlere ilişkin bilgi istedi.

Bakan Güler'in yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi veren Loğoğlu, "Başpolis memuru rütbesi Emniyet Teşkilatı Kanunu 13. Maddesine göre 11. meslek derecesindedir ve polis memuru rütbesinin üstündedir. Başpolis ve Kıdemli Başpolis Memuru rütbesine terfi etmek isteyen Emniyet mensupları sınav dahil zorlu aşamalardan geçmektedirler. Başpolis olmak için gereken koşullar 9. meslek derecesinde olan Komiser Yardımcılığı'na terfi etmek için gerekli koşulların da üstündedir" hatırlatmasını yaptıktan sonra şöyle devam etti:

"Başpolis Memuru rütbesinin kanunlaşması ve adayların tespiti sürecinde Hükümetin yetkili makamları rütbenin oluşturulmasının gereği ve amacını net bir biçimde ifade etmişler, Emniyet Genel Müdürlüğü de teşkilat içi yazışmalarında bu amaçları belirtmiştir. Başpolis rütbesi için yapılan sınavda başarılı olanlar Yönetici Eğitimi'ni de tamamlayarak 14-22 Nisan 2011 tarihlerinde atanmışlardır. Emniyet Teşkilatı'nda halen 9 bin 200 Başpolis görev yapmaktadır.

Fakat, Başpolis rütbesi konusundaki uygulama, Hükümet'in vaatlerinin bir hayli dışında ve gerisinde kalmıştır. Bu nedenle, Emniyet Teşkilatı içinde bir takım sıkıntılar baş göstermiştir. Başpolislerin atanma, görev tanımı ve hitap şekli konuları başta olmak üzere acil çözüm bekleyen sorunları vardır. Bu sorunlar çözülmediği takdirde, polislerimizin motivasyon ve aile yaşamları olduğu kadar Emniyet Teşkilatı'nın disiplin ve verimliliği de doğrudan ve olumsuz olarak etkilenecektir."

Başpolislerin sorunlarına ilişkin bu tespitleri yapan Loğoğlu, Bakan Güler'e şu soruları yöneltti:

"Başpolis rütbesi, ilk kademe amir ihtiyacının karşılanması, polis memurlarına kariyer imkanı sağlanması ve liyakat sahibi polis memurlarının yönetim kademesine kazandırılması amacıyla ihdas edilmesine rağmen Başpolisler'in amirleri tarafından Polis Memuru'na eşdeğer görülmesinin sebebi nedir? Başpolisler'in amirleri tarafından, boşluk doldurmak amacıyla, görev unvanı tanımlarında yer almayan polis memuru, nokta memuru, karakol memuru gibi görevlerde kullanılmalarını engellemek için yaptığınız çalışmalar nelerdir? Başpolisler'in Polis Memuru'na eşdeğer rütbede kabul görmelerinin Emniyet Teşkilatı'nın alt kademelerindeki hiyerarşik yapı üzerindeki etkisi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Başpolisler'e 'hey, hop, joker polis, hacı, onbaşı, çavuş, birader" gibi sıfatlarla hitap edildiğine yönelik şikayetler vardır. Bu konuda yapmış olduğunuz işlemler var mıdır? Sıkıntılarını amirlerine anlatan Başpolis Memurları yer değişikliği ve mobbing uygulamalarına maruz kalmaktadır. Bunun önüne geçmek için yapmayı düşündüğünüz bir çalışma var mıdır? Başpolis rütbesi görev tanımında, amir tanımları dışında yer alan "büro memuru, ekip memuru" ifadelerini kaldırmaya yönelik bir çalışmanız var mı? Başpolis rütbesi ile ilgili mevcut uygulamanın Emniyet Teşkilatı içindeki gruplaşmaları artırabileceğini ve bunun sonucunda hak kayıpları ve ülkemizi etkileyebilecek güvenlik zaafiyetleri ortaya çıkabileceğini düşünüyor musunuz?

Emniyet Teşkilatı'nın iç yazışmalarının bir bölümünde Başpolis memurları için alt kademe amir denirken kimi yazışmalarda orta kademe veya üst kademe amir dendiği doğru mudur? Bu konuda yerleşik bir sıfat olmamasının nedeni nedir? Merkezi sistemle yapılan başpolis sınavı sonrasında yerleştirme işlemi "genel" yerine "yerel" kontenjan ölçütüyle yapılınca, sınava giren kişi sayısının çok olduğu birimlerde başpolis olmak için gerekli puan yükselmiş, sınava az kişinin girdiği birimlerde ise bu puan düşük kalmıştır. Göreli olarak düşük puanla başpolis olan bir kişi başka bir yere atandığında sınavda kendisinden çok daha yüksek puan alan fakat kontenjan nedeniyle başpolis olmayan bir polisin amiri olabilmektedir. Bu durumu nasıl karşılıyorsunuz?" - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Loğoğlu, Başpolislerin Sorunlarını Bakan Güler'e Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement