CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e hakim ve cumhuriyet savcısı adaylarının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından mesleğe kabul edilmemelerinin gerekçelerini sordu CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e hakim ve cumhuriyet savcısı adaylarının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından mesleğe kabul edilmemelerinin gerekçelerini sordu.
Yılmaz, Bakan Ergin'in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Son 2 yıl içinde hakim ve cumhuriyet savcısı adayı olarak göreve başlayan ve HSYK tarafından mesleğe kabullerine karar verilen hakim ve cumhuriyet savcısı adayı sayısını soran Yılmaz, Bakan Ergin'e şu soruları yöneltti:
"HSYK tarafından mesleğe kabulüne karar verilmeyerek görevine son verilen hakim ve cumhuriyet savcısı adayları varsa HSYK'nın mesleğe kabul etmeme kararlarının gerekçeleri nelerdir?
Mesleğe kabulüne karar verilmemiş olan hakim ve cumhuriyet savcısı adayları ile aynı veya benzer durumda bulunmalarına rağmen mesleğe kabulüne karar verilen hakim ve cumhuriyet savcısı adayları, hakim ve cumhuriyet savcıları var mıdır?
Mesleğe kabul edilmeyen hakim ve cumhuriyet savcı adaylarına olağan adaylık süresi tamamlandıktan sonra ne kadar süre daha görev yaptırılmıştır?
Mesleğe kabulüne karar verilmeyen hakim ve cumhuriyet savcısı adaylarına usulüne uygun şekilde savunma hakkı tanınmış mıdır?
HSYK tarafından kabul edilerek 4 Temmuz 2012 tarih ve 28343 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan HSYK Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5/3 maddesinde yer alan "HSYK Genel Kurulu'nda itirazların görüşülmesinde ilgilinin talebi yönünde karar verilebilmesi için üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 12 üye tamsayısına ulaşılmasının aranması ve bu sayıya ulaşmayan taleplerin reddedilmiş sayılması' şeklindeki düzenleme 6087 sayılı Kanuna uygun mu?
Anılan yönetmelik hükmü uyarınca 15 üye ile toplanan HSYK Genel Kurulunda itiraz incelemesinde 4 üyenin itirazın reddi, 11 üyenin itirazın kabulü yönünde oy kullanmış olmasına rağmen kanunda aranan 12 üye tamsayısı aranmaksızın 4 üyenin iradesi yönünde karar alınması mümkün müdür? Bu halde, kanunda açıkça yazılı olan hükümlerin varlığına rağmen etkili "itiraz müessesinin' varlığı ve HSYK'nın düzenleyici bir işlemi niteliğinde olan yönetmeliğinin hukuka uygun olduğu söylenebilir mi?"
- Ankara
Son Dakika › Güncel › CHP'li Yılmaz: HSYK'nın Mesleğe Kabul Etmeme Kararlarının Gerekçeleri Nelerdir? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?