CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Gelirimiz azalıyor, ihracatımız geriliyor, enflasyon artıyor, işsizlik artıyor. İthalatımızdaki azalışın ötesinde olumlu okunabilecek hiçbir ekonomik veri yok" değerlendirmesinde bulundu.
Böke, yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan dış ticaret verilerinin, Türkiye ekonomisinin içine saplandığı vasatlığın en somut örneklerinden birini teşkil ettiğini ileri sürdü.
İhracatın 2014 yılına göre 2015'te yüzde 8,7 azalarak, 143,9 milyar dolara düştüğünü belirten Böke, "İthalatımız ise yüzde 14,4 azalarak, 207,2 milyar dolara gerilemiştir. İthalattaki düşüşün, ihracattaki düşüşten daha fazla olmasından dolayı dış ticaret açığımız 1 yılda yüzde 25,2 azalmıştır" ifadesini kullandı.
CHP'nin ortaya koyduğu "Yeni Kalkınma Hamlesi"ne olan acil ihtiyacın, her açıklanan veri ile daha da belirgin hale geldiğini vurgulayan Böke, "Gelirimiz azalıyor, ihracatımız geriliyor, enflasyon artıyor, işsizlik artıyor. İthalatımızdaki azalışın ötesinde olumlu okunabilecek hiçbir ekonomik veri yok" görüşünü paylaştı.
"Türkiye'nin bağımlılığı azaltmaya ihtiyacı var"
"Gerçeklerden kopmuş olan iktidar, gerçekleşme imkanı olmayan hedefleri ortaya atarak günü kurtarma, bu hedeflerin gerçekleşmeyeceği ortaya çıkınca da hedeflerden hiç bahsetmeme alışkanlığını sürdürüyor" diyen Böke, açıklamasında şunları kaydetti:
"Türkiye ekonomisinin potansiyeline erişimini imkansız kılan yönetim anlayışı, hedefler konusunda sessiz kalmayı tercih ediyor. Ancak sessizlik gerçekleri örtemez. Hatırlanacağı üzere daha önce 2023 hedefleri açıklanmıştı. 2023 için hükümetin koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için Türkiye'nin yıllık ihracatının yıllık yüzde 16,85 artıyor olması gerekiyor. Şu anda Plan Bütçe Komisyon'unda görüşülen 2016 bütçesinin dayandığı Orta Vadeli Program da aynı 2023 hedefleri gibi bir masal olmaya aday. 2015 yılına kıyasla ihracatımızın yaklaşık yüzde 9 artması öngörülüyor. Küresel koşulları doğru okuyamayan yaklaşımla ve Haziran 2013'ten beri tekrar tekrar ifade edilmenin ötesine geçilmeyen eylem planlarıyla bu artışın ortaya çıkacağı beklentisi neye dayanmaktadır?"
Türkiye'nin katma değeri yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşan ihracat sepetine geçmeye, var olan ihracat sepetinin üretiminde de ithal girdilere bağımlılığı azaltmaya ihtiyacı bulunduğunu belirten Böke, AK Parti iktidarının yüksek teknoloji ürünlerinin ihracat içindeki payını arttıracak kapsamlı reform perspektifini ortaya koyma ve uygulama iradesinden uzak olduğunu iddia etti.
Turizm sektöründeki yavaşlamanın maliyetinin 2,3 milyar dolar olduğunu, 2015 yılının dördüncü çeyreğindeki turizm gelirlerinin, 2014 yılının aynı çeyreğine göre yüzde 18 azaldığını anımsatan Böke, şu ifadelere yer verdi:
"Bu da bize Rusya krizinin etkisini açıkça yansıtmaktadır. CHP tarafından hazırlanmış olan 19 Aralık 2015 tarihli 'Rus Ekonomik Yaptırımlarının Türkiye Ekonomisine Etkileri ve Politikalar' başlıklı raporda bu gelir kayıplarının artarak süreceğine dair tespit yapıldıktan sonra bir dizi çözüm önerisi de ortaya konmuştur. Ekonomiden eğitime, eğitimden dış politikaya kadar bir dizi alanda bizi vasatlığa mahkum eden bu anlayışın üzerindeki sırlar dökülmeye başlamıştır. Ülkemiz çözüm odaklı yeni bir siyaset anlayışını, geleceği planlayan ve onun için çalışan bir ekonomi yönetimini hak etmektedir."
Son Dakika › Güncel › CHP Parti Sözcüsü Böke Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?