Çimenlik Kalesi'nde 9 Milyon Liralık Restorasyon - Son Dakika
Son Dakika Logo

Çimenlik Kalesi'nde 9 Milyon Liralık Restorasyon

23.04.2014 10:28

Çanakkale Savaşları sırasında boğazın savunmasında önemli rolü olan ve şu an askeri müze olarak kullanılan Çimenlik Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 9 milyon liraya restore ediliyor.

Çanakkale Savaşları sırasında boğazın savunmasında önemli rolü olan ve şu an askeri müze olarak kullanılan Çimenlik Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 9 milyon liraya restore ediliyor.

Avrupa Yakası'ndaki Kilitbahir Kalesi'nin tam karşısında olan Çanakkale Boğazı'nın en dar yerine İstanbul'un fethinden sonra 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye), uzun yıllar sonra yapılan restorasyon çalışmasıyla tekrar ayağa kalkacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi 9 milyon 90 bin 745 lira bedel ile kazanan K.S. Mimarlık Mühendislik İnşaat, tarihi kalede restorasyon çalışmalarına başladı. Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye kitabını bitirdiği yer olan, Çanakkale Savaşları'nda İngiliz gemisi 'Queen Elizabeth'in yoğun saldırılarına maruz kalmasına rağmen ayakta durabilen Çimenlik Kalesi'ndeki restorasyonun, 2015 yılı Şubat ayında tamamlanacağı belirtildi.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özcan Alarslan, 110 x 160 metre boyutlarında dikdörtgen planlı Çimenlik Kalesi'nde, 11 metre yüksekliğindeki surların üzerinde 9 burcun yer aldığını söyledi. Çanakkale Savaşları sırasında 4 topun boğaz savunmasında etkin rol aldığını hatırlatan Alarslan, restorasyon çalışmaları kapsamında kaleyi çevreleyen duvarların sağlamlaştırılacağını, surlardaki yapı bozukluklarının giderileceğini bildirdi. Ayrıca, içerisindeki iki caminin dış yapılarında da onarım yapılacağını kaydeden Alarslan, restorasyonun ardından Çimenlik Kalesi'nin yeniden müze hizmeti vermeye devam edeceğini ifade etti. - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çimenlik Kalesi'nde 9 Milyon Liralık Restorasyon - Son Dakika


Advertisement