Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'da - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'da

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan\'da

Gül, Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi'nin (UTTÜ) yeni yerleşkesinin temel atma törenine katıldı Cumhurbaşkanı Gül."En iyi sermaye de beşeri sermayedir."

30.05.2013 17:34

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "En iyi sermaye de beşeri sermayedir. Hangi devletin, hangi milletin yetişmiş, vasıflı ve nitelikli insanı varsa o millet daima ileri gider. Onun için hepimizin birinci önceliği iyi nesiller yetiştirmektir. İyi gençler yetiştirmektir. İyi nesilden maksadımız nitelikli, vasıflı, kabiliyetli, dünyayı bilen ve aynı zamanda da vatan sevgisi olan, millet sevgisi olan ve ülkesine bağlılığı sağlam olan nesiller yetiştirmektir" dedi.

Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi'nin (UTTÜ) yeni yerleşkesinin temel atma törenine katıldı. Gül, törende yaptığı konuşmada anavatan Türkmenistan'a gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde dostluğun müstakbel göstergesi olacak üniversitenin temelini Berdimuhamedov ile atmaktan mutluluk duyuduğunu söyledi. Türk halkının Türkmen kardeşlerine selam ve sevgilerini ileten Gül, "Atalarımız başta Avrasya bölgesi olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine yayılırken tek millet olma vasfını da korumuşlardır. Bunu kurdukları büyük medeniyetler sayesinde başarmışlardır. Tarihin cilvesi, batıya doğru yürümüşler ama gittikleri farklı farklı coğrafyada bu şuurlarını ve bu bilinçlerini kaybetmemiştilerdir" diye konuştu.

Türk dünyasının yetiştirdiği Hoca Ahmet Yesevi, Manas, Dede Korkut, Uluğ Bey, Kaşgarlı Mahmut ve Mahtumkulu gibi müstesna şahsiyetlerin eserleri ve mahevi rehberlikleri sayesinde tek millet olma özelliği ve bilincinin korunduğunu ve bundan sonra da korunacağını ifade eden Gül, temeli atılan üniversitenin milli şuurun pekişmesine ve ortak medeniyetin ilerlemesine katkı yapacak yeni Uluğ Beyler, Kaşgarlı Mahmutlar, Mahtumkulular yetiştirmesini canı gönülden arzu ettiğini belirtti.

"En iyi sermaye de beşeri sermayedir"

İkili ilişkilerin mükemmel bir seyir arzettiğini dile getiren Gül, Berdimmuhamedov'un dirayetli liderliğinde ve gösterdiği siyasi irade çerçevesinde Türkiye'nin de aynı anlayışta olması ile ilişkilerin altın çağını yaşadığına vurgu yaptı. İlişkileri her alana yayma kararlığını dile getiren Gül, bu alanlardan birisinin de eğitim, bilim ve kültür olduğuna işaret etti. Gül, eğitimin ve eğitime yapılacak yatırımın her şeyin başı olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: "En iyi sermaye de beşeri sermayedir. Hangi devletin, hangi milletin yetişmiş, vasıflı ve nitelikli insanı varsa o millet daima ileri gider. Onun için hepimizin birinci önceliği iyi nesiller yetiştirmektir. İyi gençler yetiştirmektir. İyi nesilden maksadımız nitelikli, vasıflı, kabiliyetli, dünyayı bilen ve aynı zamanda da vatan sevgisi olan ve millet sevgisi olan ve ülkesine bağlılığı sağlam olan nesiller yetiştirmektir.Biliyoruz ki, cehalet her türlü kötülüğün anası olduğu gibi ilim ve irfan da her iyiliğin ve her güzelliğin esas kaynağıdır. İşte bu bilinç ve bu şuurla eğitime önem veriyoruz. "

Gül, Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi gibi Aşkabat'ta Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının kurduğu okulların Türk ve Türkmen öğrencilerin birarada okuduğu güzide eğitim kurumları olarak geleceğin garantisi gençleri yetiştirdiğini belirtti. Türkiye'de 7 binden fazla Türkmen öğrencinin eğitim gördüğünü anımsatan Gül, iki halk arasında özel bir insani köprü vazifesi gördüklerine işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, bu alana çok değer verdiklerini ve kardeş halkların geleceklerini inşa edecek gençlerin aldıkları eğitim, irfan ve terbiye ile vatanlarına ve büyük Türk dünyasına hizmet edeceklerini vurgulayarak, temelleri atılan kampüste ülkelerin ihtiyacı olan beşeri sermayeyi en iyi şekilde karşılayan, küresel düzeyde rekabet edecek donanıma sahip, kendine güvenen, atılgan ve milli şuurları yüksek öğrenciler yetiştirmeyi arzu ettiklerini kaydetti. Türk milletini uluslararası camiada ön plana çıkartacak büyük araştırma ve yeniliklere bu bilim yuvasında katkı sağlamak istediklerini dile getiren Gül, Berdimuhamedov'a okullara verdiği destek için teşekkür etti ve okulun hayırlı olmasını temenni etti.

-Berdimuhamedov

Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, törende yaptığı konuşmada eğitim sektörünün öncelik verdikleri değerli konulardan biri olduğunu kaydederek, "Burada yeni bir yüksek öğretim kurumunun temelini atıyoruz. Öğrencilerin iyi bir eğitim alması için bütün imkanlar sunulacaktır. Türk ve Türkmen öğretmenler uyumlu bir şekilde çalışmaya devam ediyorlar. Burada eğitim alan pek çok öğrenci değişik sektörlerde hizmet vermekte" diye konuştu.

Üniversitelerin kardeşliği pekiştirme açısından önemli bir rol üstlendiğini anlatan Berdimuhamedov, eğitim konusunda işbirliği açısından Türkiye ilk sırada gelmektedir. gençlerimizin çoğu Türkiye'de eğitim almaktadırlar. İki ülkenin kardeş ve dost ilişkilerini geliştirme açısından eğitimin önemi büyüktür. Konuşmaların ardından Gül ve Berdimuhamedov, Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi'nin temelini attı. - Aşkabat

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement