AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, ''Cumhurbaşkanlığı makamı Türkiye'de, seçilmemiş iktidarın başı olarak tasarlanmış bir makamdır. Türkiye'de, seçimle iktidara gelemeyen bir siyasi düşünceyi, seçimi kazanamasa dahi iktidara getirecek, seçimi kaybetse dahi iktidarda tutacak bir formüldür. Bu formülün adı Anayasa'dır'' dedi.
Şentop, Tekirdağ'daki temasları çerçevesinde, sivil toplum kuruluşları (STK) ile bir araya geldiği restoranda, yaklaşan Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bugüne kadar cumhurbaşkanının Parlamento tarafından seçildiğini ve yapılan her seçimin krize neden olduğunu anlatan Şentop, ancak 10 Ağustos'ta yapılacak seçimde cumhurbaşkanını halkın belirleyeceğini kaydetti.
Yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinin önemine değinen Şentop, şunları kaydetti:
''Seçime doğru gidiyoruz. Bu seçim, önemli ama sadece biz önemli demiyoruz. Diğer partiler de bunun önemli olduğunu düşünüyor. Türkiye üzerinde oyunlar kuranlar, Türkiye ile ilgili hesapları olanlar da bu seçimin önemli olduğunu düşünüyor. 30 Mart öncesinde yaşananlar, 30 Mart seçimleriyle alakalı değil, cumhurbaşkanı seçimiyle alakalıydı. Geriye dönüp bakarsak, Gezi olayları da cumhurbaşkanı seçimleriyle alakalıydı. Bunlar, vesayetin başında bulunmak isteyenlerin organizasyonlarıydı. O bakımdan, bazı yerlerde muhalefet partilerini bir adayın arkasında toplayıp birleştirebilirmiyiz diye bir takım denemeler yapıldı. Nihayetinde de, iki partinin ortak bir aday çıkartması sağlandı.''
Bu ortak adayın çıkması sadece bu seçimler için değil, bunu organize edenlerin muhtemelen 2015'teki genel seçimlerde de planları olabileceğini ifade eden Şentop, siyasetin tez üretmekle ve hizmet üretmekle yapılabileceğini kaydetti.
- ''Yeni Türkiye tezini somutlaştıran Tayyip Erdoğan'dır''-
Şentop, yeni Türkiye'nin en önemli ayağını özgüven ve toplumsal barışın oluşturduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Yeni Türkiye tezini, şahsında somutlaştıran Tayyip Erdoğan'dır. Baktığınızda, Tayyip Erdoğan'ın şahısnda, yeni Türkiye iddiasının somut halini görüyorsunuz. Özgüveninden, istikrarına kadar memleket meselelerinden hukukiyetine kadar... Öbür tez ise eski Türkiye tezi. Herşey değişsin, cumhurbaşkanı halk tarafından seçilsin ama eskiden olduğunu gibi, yönetim ve siyaset anlayışı değişmesin. Eski tas eski hamam. Eski Türkiye'nin o siyaset anlayışını devam ettirelim. Cumhurbaşkanlığı makamı Türkiye'de, bizim o vesayet dediğimiz bürokratik oligarşik yapının kurumsal anlamda başı olması itibarıyla çok önemli bir makamdır. Biz, 2002'den bu yana, bu sistemi sıfırlamak için uğraşıyoruz. Bunu yaparken, bir taraftan siyasi bir duruş sergiliyor, bir taraftan da hukuki düzenlemelerle bunu yapmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı makamı Türkiye'de seçilmemiş iktidarın başı olarak tasarlanmış bir makamdır. Türkiye'de, seçimle iktidara gelemeyen bir siyasi düşünceyi, seçimi kazanamasa dahi iktidara getirecek, seçimi kaybetse dahi iktidarda tutacak bir formüldür. Bu formülün adı Anayasa'dır.''
Milletin yeni Türkiye yolunda kararlı olduğunu ifade eden Şentop, ''Şimdi 10 Ağustos'ta eski Türkiye'ye dönme hayallerinin üzerine Türkiye beton dökecek. Bir daha geri dönülemez şekilde yeni Türkiye yolunda ilerlemeye başlayacak'' dedi.
Şentop, temasları sonrası Tekirdağ'dan ayrıldı.
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı seçimlerine doğru - Şentop - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?