Danıştay 6'ncı Dairesi'nin, Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde, kurulmak istenan termik santralle ilgili acele kamulaştırmanın yürütmesini durdurmasıyle ilgili oy birliğiyle aldığı gerekçeli karar taraflara ulaştırıldı. Danıştay aldığı bu kararla itiraz yolunu da kapatırken, Greenpece ve köylülerin avukatı Deniz Bayram, "Görülmektedir ki oybirliği ile alınan kararın gerekçesinin anlamı, 'zeytinliklerde termik santral yapılamaz'" dedi.
Yırca Mahallesi'nde Kolin Şirketler Grubu'nun kurmak istediği termik santralle ilgili Danıştay 6'ncı Dairesi'nin aldığı gerekçeli karar avukatların eline ulaştı. Greenpaece ve Yırca köylülerinin açtığı davada, Danıştay'ın acele kamulaştırmanın yürütmesini durdurması köylüler ve çevreciler tarafından, 6 bin zeytin ağacının kesilmesi nedeniyle buruk sevinçle karşılanmıştı. Greenpeace'in ve santral için 6 bin zeytin ağacının köklendiği Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram, Danıştay'ın kararıyla ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:
"Görülmektedir ki, oybirliği ile alınan kararın gerekçesinin anlamı, zeytinliklerde termik santral yapılamaz. Bu karar, son dönemde çeşitli tehditler ile karşı karşıya kalan Anadolu'nun zeytin ağaçlarının, maden, enerji, endüstri gibi yatırımlara karşı korunması anlamına gelir. Yırcalıların mücadelesi, en başından itibaren haklı ve meşruydu. Sesimizi hep duyurmaya çalıştık, tedbir alınmasını talep ettik. Ancak sesimizin ısrarla duyulmaması ve tedbir alma yükümlülüklerinin yerine getirilememesi 6 bin zeytin ağacına mal oldu. Kolin şirketi ve diğer kömür yatırımcıları sadece zeytin ağaçlarını kesmiyor, yarattığı hava kirliliğinin sağlığa etkisinden, iş güvenliği sağlanamayan madenciliğe kadar değişik şekillerde Türkiye'de binlerce insanın hayatına mal oluyor. Türkiye'nin diğer bölgelerinde aynı şeylerin yaşanmaması için önlemler alınması gerekiyor."
KARARA İTİRAZ EDİLEMEYECEK
Avukat Bayram, Danıştay'ın kararında son yasal düzenlemeler uyarınca, yürütmeyi durdurma kararına itiraz edilemeyeceğine de oybirliğiyle hükmettiğine de dikkati çekti. Yırca köylülerinin uzun yıllardır zeytincilikle uğraşan ve zeytinciliğin kendilerinden sonraki kuşaklara aktarımı için çalışan kişiler olduğu, Greenpeace Hukuk Derneği'nin de her türlü çevre sorunları ile ilgili her türlü idari dava açma konusunda yetkisinin bulunduğuna da Danıştay'ın kararında yer verdiği belirtildi.
Danıştay kararında ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"Termik santral yapılması amacı ile planlamaya konu edilemeyen ve bu amaçla kullanılmasına da izin verilmeyen alanda, kamu yararı kararı alınarak acele kamulaştırma yoluna gidilmesine mevzuata göre olanak bulunmadığından, dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı'nda hukuka uyarlılık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, öngörülen koşullar oluştuğundan, dava konusu Bakanlar Kurulu kararı ile acele idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına, oybirliği ile karar verildi." - Manisa
Son Dakika › Güncel › Danıştay'dan, Çevrecileri Sevindiren Termik Santral Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?