Davulcular, Ramazan İçin Hazırlandı - Son Dakika
Güncel

Davulcular, Ramazan İçin Hazırlandı

Davulcular, Ramazan İçin Hazırlandı

Ramazan ayı boyunca çalınacak davullarının bakımı, onarımı ve akordu yapılarak, ses kontrollerinden geçirildi.

27.06.2014 11:45  Güncelleme: 11:53

Yüzyıllardır yaşatılan gelenek kapsamında, ramazan ayı boyunca çalınacak davullarının bakımı, onarımı ve akordu yapılarak, ses kontrollerinden geçirildi.

Onbir ayın sultanı ramazan için tüm yurtta hazırlıklar sürerken, davulcular da vatandaşı sahura en güzel sesle kaldırmak için son kontrollerini yapıyor.

Unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan davulculuğun yeniden hayat bulması ve gelecek nesillere aktarılması için son davulcular, bu kültürü yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Ramazan ayında kapı kapı dolaşarak, insanları sahura uyandıran davulcular, yerel yönetimlerin yanı sıra vatandaşlardan maddi, manevi destek bekliyor.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde de ramazan davulları, alanında uzmanlaşan davulcular tarafından bakımı, onarımı, akordu yapılarak, ses kontrolleri için ilk testten geçirildi.

Kentte 40 yıldır davulculuk yapan Rasim Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı süresince geceleri davul çalacaklarını belirterek, söz konusu mesleğe ilginin azaldığını söyledi.

Davulun ses tonları özenle hazırlandı

Düğünlerde de davul çaldığını anlatan Kaya, "Özellikle ramazanda davulcuların daha özenle bu işi yapmaları gerekiyor. Bu sene Sarıkamış'ta dört davulcu, sahurda davul çalacak. Davulların bakımını yaptım, akortlarını ayarladım. Tabii burada insanları rahatsız etmeyecek şekilde tonlarını ayarladım. Nasip olursa bir ay süreyle oruç tutanları sahura kaldıracağız" diye konuştu.

Ramazan ayının bütün İslam alemine hayırlı olmasını temenni eden Kaya, şunları kaydetti:

"Davulsuz ramazan olmaz. Onun bereketi, güzelliği davuldadır. Eskiden 10 davulcu çıkardık mahallelere, şimdi dört beş davulcuyla çıkıyoruz. Gençlerimizin bu kültüre daha çok ilgi göstermesi lazım çünkü yüzyıllardır sürdürülen bir gelenek. Bu geleneği devam ettirmemiz gerekiyor. Yerel yönetimler bu geleneğin devam ettirilmesi için maddi ve manevi destek verilmesi, kurslar açması lazım. Eğer kurslar açılırsa buralarda gençler daha çok ilgi gösterecektir. Biz bu geleneği kuşaktan kuşağa aktarmak istiyoruz."

Kaya, vatandaşların bahşiş konusunda da davulculara destek olması gerektiğini belirterek, "Gece yarısı mahalle mahalle gezip, sahura kaldıran davulcular zor şartlarda bu işi yapıyor. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı davranmaları gerekiyor" diye konuştu. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davulcular, Ramazan İçin Hazırlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement