TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen, "Demokratikleşme Paketi" Tasarısı iktidar ve muhalfet partili milletvekillerinin ortak oylarıyla bir alt komisyona sevk edildi.
TBMM Anayasa Komisyonu, "Demokratikleşme Paketini" görüşmek üzere AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu Başkanlığı'nda toplandı. Toplantıya katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyona tasarı hakkında bilgi verdi. Paketin AK Parti hükümetleri döneminde atılan demokratikleşme adımlardan biri olduğunu belirten Bozdağ, daha önceki dönemlerde de Türkiye'de demokrasinin kökleşmesi, geliştirilmesi, standardının yükseltilmesi, hukukun üstünlüğünün temini için pek çok demokratikleşme adımı atıldığını dile getirdi. Adalet Bakanı Bozdağ, siyasi hürriyetlerin ve siyasal örgütlenme hakkının geniş şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekerek, düzenlemenin bu açıdan kanunlardaki bazı kısıtlamaları ortadan kaldırarak siyaset yapanlara daha özgür siyaset yapma ve örgütlenme hakkı tanıdığını anlattı.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununda önemli düzenlemelerin paket içinde yer aldığını anımsatan Adalet Bakanı, özel öğretim kurumlarında Türkçe'den başka dillerde eğitim ve öğretim yapılmasının önünün açıldığını, nefret suçlarında cezanın artırılmasıyla nitelikli haller arasına alınarak konuyla ilgili önemli adım atıldığını, ayrıca yaşam tarzına müdahale konusunda düzenlemelerin de olduğunu söyledi.
-"PAKET DEMOKRATİKLEŞMEDEN UZAK"-
Tasarının geneli üzerinde söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Hükümet tarafından getirilen paketin, demokratikleşmeden uzak olduğunu öne sürerek, AK Parti iktidarının 11 yılda buna benzer vahim hatalar yaptığını söyledi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, söz konusu Demokratikleşme Paketinin demokrasiden uzak olduğu görüşünü dile getirerek, düzenlemenin Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu duruma uymadığını savundu. Vural, 17 Aralık'ta yapılan rüşvet ve yolsuzluk iddialarının ardından Hükümetin yargıya yönelik tavrını eleştirdi. Vural, paketin asıl amacının, "Türkçe ve Türk adının dışlanması" olduğunu vurguladı.
BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da, tasarının eksik ve geç kalınmış bir düzenleme olduğuna işaret ederek, "Yaşadıklarımızdan ders almış olsaydık daha kapsamlı bir Anayasal değişiklik getirilirdi" dedi.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, bakanlık görevine savcıları şikayet ederek başladığı eleştirisini getirdi. Hükümet tarafından sunulan Demokratikleşme Paketinin içerisinde "zehirli" maddelerin bulunduğunu belirten Bal, "Bu paket, Habur'la başlayan,Oslo'yla devam eden İmralı ile sürdürülen müzakeler sonucu hazırlanan bir pakettir" dedi. Bal, Tasarının tamamına MHP olarak karşı çıktıklarının da altını çizdi.
-İLK DEFA TUTUKLAMALARA SINIRLAMA KOYAN BİZİZ-
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da eleştirilerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a yöneltti. 2004 yılında bir düzenlemenin görüşmeleri sorasında Bozdağ'ın bir önerge vererek, tutukluluk sürelerinin 10 yıla çıkarılmasını istediğini anımsattı. Batum, "Böyle bir Adalet Bakanımız" var dedi.
Bu açıklamanın üzerine değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, söz konusu önergenin o günün şartlarına göre hazırlandığını vurguladı. O dönem tutuklulukla ilgili bakanlık tarafından bir envanterin çıkarıldığını anımsatarak, tahliye olacaklarla, tahliyenin nasıl karşılanacağına yönelik değerlendirmelerden sonra hazırlanan bir önerge olduğunu belirtti. Bozdağ, hükümetleri dönemlerinde tutukluluk süreleri ile ilgili yapılan düzenlemelere işaret ederek, "İlk defa tutuklamalara sınırlama koyan biziz" dedi.
Görüşmelerin ardından, iktidar ve muhalefet partilerin ortak oylarıyla tasarı bir alt komisyona sevk edildi.
Son Dakika › Güncel › Demokratikleşme Paketi Bir Alt Komisyon'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?