Denizli Sanayici Tüccar ve İşadamları Platformu, asgari ücretin net 1300 liraya çıkarılması halinde işverene işçi başına getirecek 439 lira ek yükü kaldıramayacaklarını vurgulayarak, hükümete yükü paylaşma çağrısı yaptı.
Denizli'de 11 yıl önce kurulan, Denizli Sanayı Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, İhracatçılar Birliği gibi 21 meslek odası ve sivil toplum örgütünün yer aldığı Denizli Sanayici Tüccarler ve İşadamları Platformu, asgari ücretin net 1300 liraya yükseltilmesi konusunu görüşmek için özel olarak toplandı. Denizli Ticaret Borsası'nda yapılan iki saatlik toplantı sonucu hazırladıkları ortak bildiriyi açıklayan Denizli İşadamları Tüccarlar ve Sanayiciler Platformu Dönem Sözcüsü Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesine karşı olmadıklarını, ancak işverenler getirilecek 439 lira ek yükü kaldıramayacaklarını belirterek, yükün paylaşılmasını talep ettiklerini söyledi. Tefenlili, platform olarak hazırladıkları ortak bildiriyi TOBB, hükümet ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye de sunacaklarını belirtti.
'ÇALIŞMA BARIŞI VE EKONOMİK SİSTEM ETKİLENMEMELİ'
Tefenlili, işçilerin daha iyi maaş almaları ve hayat standartlarının yükselmesinin iş dünyasının da isteği olduğunu belirterek, "İşçilerimizin maaşı arttırılırken çalışma barışı ve ekonomik sistem bundan olumsuz etkilenmemelidir. Mevcut durumda 1000 lira olan asgari ücretin işverene maliyeti 1496 liradır. Asgari ücret net 1300 lira olursa bunun işverene maliyeti 1935 lirayı bulacaktır. Bu artış gerçekleştiğinde özellikle küçük işletmelerimiz ayakta kalabilmek için kayıt dışı işçi çalıştırmak zorunda kalacaklardır. Asgari ücretin artışı, sadece ücreti değil aynı zamanda kıdem tazminatı, SGK prim tavanı gibi pek çok görünmeyen kalemlerde ciddi artışlara neden olup işverenin üzerine yük olarak binecektir. Ülkemiz iş hayatında başka hiçbir ülkede olmayan ve çalışanlarımıza destek niteliği taşıyan, öğle yemeği, personel servisi, gıda ve giyecek yardımları gibi zorunlu olmayan destek mekanizmalarının da, yükselen maliyetlerle baş edebilmek amacıyla ortadan kalkmasına sebep olacaktır. En önemli etkisi de enflasyonun yükselmesiyle gerçekleşecektir. Yükselen işçilik maliyetleri tüm üretim faktörlerine yansıyacak, fiyatların yükselmesine sebep olacak bu da asgari ücret artışı ile hedeflenen refah artışını getirmeyecektir" dedi.
'ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ 1500 LİRA OLMALI'
Platform Sözcüsü Tefenlili, asgari ücretteki yüzde 30'luk artışın gerçekleşmesinin kesin olduğunu belirterek, "Asgari ücretin 1300 lira olmasına bir itirazımız yoktur. Asgari ücretin işverene maliyeti 1500 lira olmalı, devlet vergi ve sigorta gelirlerinden fedakarlık yaparak işverene maliyetini yükseltmeden çalışan ücretlerini arttırma yoluna gitmelidir. Ayrıca, 2016 yılındaki asgari ücret artışı yılda iki sefer yerine bir sefer yapılarak işverenin eli güçlendirilmelidir. Uzun vadede ise ülkemizin üretim yöntemlerinin emek yoğun yapıdan çıkarılıp teknoloji yoğun yapıya dönüştürülmesidir. Çünkü emek yoğun üretim modelinde ücret artışındaki dalgalanmalar piyasayı son derece etkilemektedir" diye konuştu.
Platform üyeleri de tekstil sektöründe gelişen Denizli'de 290 bin sigortalı çalışan olduğunu, asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesi halinde bundan en fazla etkilenecek illerin başında Denizli'nin geleceğini vurguladı. - Denizli
Son Dakika › Güncel › Denizli İş Dünyasından, Asgari Ücretin Yükünü Paylaşma Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?