Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES)Genel Başkanı Gürkan Avcı, din eğitiminde de ezberci tekniğin kullanıldığını belirterek, din eğitiminde niceliğin değil artık niteliğin öne çıkması gerektiğini vurguladı.
Din eğitiminde niceliğin değil artık niteliğin öne çıkması gerektiğini vurgulayan DES Genel Başkanı Avcı, sendikanın düşünce kuruluşu ve Ar-Ge birimi olan DESAM'ın geleneksel aylık buluşmasında " Türkiye'de Din Eğitimi Politikalarının Eleştirisi" adlı yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, "Din eğitiminde ne öğrettiğinizin yanında ne kadar iyi öğrettiğinizde çok önemlidir. Bizim eğitim sistemimizde belli dini disiplinlere yönelik yetkinliklerin yanında; analitik ve eleştirel düşünme, yaratıcılık, yenilikçilik, iletişim ve bilimsel düşünme gibi beceriler, din eğitimi sistemimizin kazandırması gereken özellikler olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında iyi birer dünya vatandaşı olmak için gereken, çevre, cinsiyet eşitliği, insan hakları, çok kültürlülük, etik, ahlak ve demokrasi bilincinin de kazandırılması ihtiyacı vardır" ifadelerine yer verdi.
-"GENÇLERE ÖĞRETİLEN DİN DOGMATİZMDİR"-
İslam ülkelerinde daha fazla olmak üzere Türkiye'de de ezberci, şekilci, dogmatik ve sınavcı bir din eğitimi anlayışı bulunduğunu belirten Avcı, "İslam dünyasının kahir ekseriyetine baktığımızda görüyoruz ki topluma dayatılan din anlayışı ortaçağdır. Gençlere öğretilen din dogmatizmdir. Zalim, hırsız yöneticilere karşı kulluktur. Çocuklara ve kadınlara enjekte edilen din anlayışı baskılanmış akıldır, derin bir hurafedir. İnsanın, hakkın ve hakikatin iktidarına değil sömürücü işbirlikçilerin iktidarının bekasına hizmet eden hastalıklı bir din eğitimidir. Genetiğiyle oynanmış öyle bir din eğitimidir ki bu dolayısıyla toplumu çürümeye, yeteneksizliğe, kabiliyetsizliğe, bayağı ve vasat bir hale getirerek emperyalizmin hizmetkarı, sermayenin ara elemanı bir kuşak yaratma ve yetiştirme projesinin adeta sinsi bir yolu halini almıştır" açıklamasında bulundu.
-"UYANIŞ VE DİRİLİŞ BÖYLE BİR DİN EĞİTİMİ İLE MÜMKÜN"-
Avcı, okullarda öğretilen İslam'la sokaktaki İslam'ın çelişkisinin ortadan kalkmadığı müddetçe çocukların ciddi psikolojik ve duygusal sorunlar yaşayacağını, dini sorgulayacağını ve dinden soğuyacağının altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
"Din eğiminde, akıl ve bilimden uzaklaşmak, dogmatik kavram ve kabullerle dini anlamak, anlatmak ve yaşamak, insanları ötekileştirmek, karşı dünyayı düşman görmek en büyük sorun olarak karşımızda durmaktadır. Mazlumu oynayan din istismarcılarının, din kabadayılarının, akıl, mantık ve izandan yoksun din tacirlerinin tacizlerinden insanları korumak en başta hakiki din eğitimi ile mümkündür. Uyanış ve diriliş böyle bir din eğitimi ile mümkündür. Çocuklarımızın zihin dünyasında büyük hayal kırıklığına, onulmaz yaraların oluşmasına sebebiyet vermemek için hakkın, hakikatin, adaletin, eşitliğin, sevginin, saygının, şefkatin, merhametin, insana değer vermenin, insan onurunun, kadın ve kız çocuklarına en saygın ve çağdaş hakları veren hakiki İslamın bireysel ve toplumsal pedagojik yapısını hayatımıza aktaracak bir din eğitimi anlayışının hakim kılınması gerekiyor. Bu nedenle başta Başbakan ve Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere tüm siyasi partilerimizin eğitim politikaları departmanındaki değerli yöneticilerine telkin ve tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Din, milletimizin kimliğini oluşturan ortak değerler manzumesidir. Günlük siyasi tavır ve tutumların üzerinde milletimizin birliğini ve beraberliğini temsil eden din eğitimi politikalarının, her türlü günlük siyasetin üstünde olacak böylesi vizyonel bir zemine kavuşması gerekmektedir."
Son Dakika › Güncel › Des Genel Başkanı Avcı: Din Eğitiminde de Ezberciyiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?