Diyarbakırlı Girişimcinin Büyük Başarısı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakırlı Girişimcinin Büyük Başarısı

Diyarbakırlı Girişimcinin Büyük Başarısı

Diyarbakırlı genç girişimci Recep Altun’un (28) hayata geçirdiği www.manetho.com uzaktan eğitim programı, 25 Mayıs Pazar günü Ankara’da düzenlenecek bir organizasyonla tanıtılacak.

09.05.2014 17:24

Diyarbakırlı genç girişimci Recep Altun'un (28) hayata geçirdiği www.manetho.com uzaktan eğitim programı, 25 Mayıs Pazar günü Ankara'da düzenlenecek bir organizasyonla tanıtılacak.

Bilgisayar mühendisi olan Recep Altun, iki yıl Microsoft'ta çalıştıktan sonra kendi fikirlerini hayata geçirmek için önemli adımlar attı. Projeni Paylaş, Benim Kütüphanem ve Bir Kalem Bir Umut gibi çok sayıda toplumsal projenin içerisinde aktif olarak yer alan Altun, özellikle Projeni Paylaş ile 2007 ve 2010 yılları arasında pek çok girişimcinin kendilerini göstermesine yardımcı olması, benzer fon sitelerinin yayına başlamasına cesaret vererek ışık tuttu. Altun, büyük ilgi gören uzaktanegitim.com internet sitesi ile Manetho'nun temellerini attı.

Eğitim hayatı boyunca sürekli sosyal sorumluluk projeleri içinde yer aldığını belirten Altun, özellikle eğitim ve öğretim alanında eşit imkan sağlanması hususunda aktif rol aldığını söyledi. Altun, "Bilgiye daha kolay, daha zengin içeriklerle ulaşmak fikri hep aklımı kurcaladı. Okulların dışında en bilinen eğitim imkanını dershaneler sunuyor. Bugün dershanelerin döneminin sonlanmasıyla öğrencilerin eksik gördükleri ya da öğrenmek istedikleri konular hakkında başvuracakları kaynak hususunda ihtiyaçlar ortaya çıkacak. İmkanı olanlar özel ders alarak bu ihtiyacı giderebilir fakat herkesi kapsayacak bir çözüm yolu olabilir mi? Bir fırsat eşitliği sağlanabilir mi? Eğitimi binalardan çıkartarak insanın olduğu her yere taşımak mümkün mü? Bu sorular akla ilk olarak uzaktan eğitimi getiriyor. Türkiye'de gerçekleştirilen uzaktan eğitim etkinlikleri hala basılı materyallere dayalı teknolojik açıdan basit bir yapıda gerçekleştiriliyor. Açık öğretim vasıtasıyla öğrenciler kitaplarından takip ettikleri konuları televizyondan dersleri izleyerek pekiştiriyorlar. Ancak bu geleneksel yapının değişmesi kaçınılmaz. Çünkü günümüz öğrencisinin talepleri ve beklentileri çok farklı" dedi.

Kullanıcıların, çeşitli nedenlerle uzaktan eğitime sıcak bakmadığını aktaran Altun, teknolojide ve sosyal medyadaki gelişimin eğitim çeşitliliğinde yaşanmadığını dile getirdi. Türkiye'nin günlük hayatta internet ortamında uzun süre vakit geçiren bir ülke olduğunu ifade eden Altun, " Bunda genç nüfusunun da payı oldukça büyük. İnternette geçirilen zamanın büyük çoğunluğunu haliyle sosyal medya platformları oluşturuyor. Tüm bunların ışığında Manetho projesi 2013 yılının Nisan ayında 12 kişilik bir ekiple oluşturulmaya başlandı. Esasında bir sosyal sorumluluk projesi. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla uzaktan eğitim konusunda uzun süreli çalışmalarımız oldu. uzaktanegitim.com ile hem tecrübe kazandık hem de daha büyük kitlelere ulaşmak için neler yapmamız gerektiğini planladık. Yenilikçi, daha önce yapılmamış bir paylaşım platformu oluşturmaya karar verdik. Çalışmalarımızın sürdüğü bu bir yıllık süreçte Genç İş Adamları Derneği Manetho projesini 2013 yılının gelecek vaat eden 15 projesinden biri olarak seçti. Proje gelişmeye başladıkça yatırımcılardan da büyük ilgi gördü. 2 milyon Türk lirası gibi bir yatırım aldık. Geldiğimiz noktada proje için 1,2 milyon Türk lirası harcandı. Yayına gireceğimiz bugün Almanya, Berlin'de yer alan teknoloji geliştirme merkezimizde 25 kişiyle projenin işleyişini sağlıyoruz" diye konuştu.

"UZAKTAN EĞİTİM TALEP VE BEKLENTİLERE GÖRE DEĞİŞTİRDİK"

Uzaktan eğitimi günümüz internet kullanıcısının değişen talep ve beğenilerine uyarlamanın, sistemin devam etmesi açısından önemli olduğunu anlatan Altun, "Özellikle internet ortamında artık insanlar ilgilerini çekecek, kendilerini şaşırtacak ve eğlendirecek içerikleri göremedikleri taktirde bulundukları platformdan hızlı bir şekilde vazgeçiyorlar. Hele eğitim ve öğretim gibi başlıklarda bu durum birçok projenin başarısız ya da kısa vadeli olmasının temel nedeni gibi görünüyor. Manetho ise bu durumu ortadan kaldırmak için pek çok yenilikle kullanıcıların karşısına çıkıyor. Tamamen sosyal bir paylaşım platformu. Şöyle söyleyebilirim, Manetho, eğitimin sosyal hali. Pek çoğumuzun uzun vakitler geçirdiği sosyal medya ortamlarının ise eğitim hali. Bugün ülkemizde 30 milyona yaklaşan bir internet kullanıcısı topluluğu var. Manetho ile ilk iki yılında bir milyon kullanıcıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Kullanıcının eğlenerek, keyifle vakit geçirebileceği, salt ders anlatımından oluşmayan, bir şeyler öğrenmeyi keyifli hale getiren, her an canlı, arkadaşlarıyla paylaşımlarda bulunabileceği bir platform oluşacak" ifadelerini kullandı.

"KULLANICILAR BELİRLENEN KONU BAŞLIKLARINDA ALANLARINDA UZMAN KİŞİLER TARAFINDAN EĞİTİM ALABİLECEK"

Kullanıcıların belirlenen konu başlıklarında alanındaki uzman isimlerden derslere sınırsız bir şekilde ulaşabileceğini bildiren Altun, "Herkes eşit. Örneğin iktisat alanındaki profesörü tüm dünyadaki kullanıcılar dinleyebilecek. İster bir sınavı geçmek için takip edin, isterseniz merak ettiğiniz konuyu öğrenmek için. Manetho kullanıcıya neyi öğrenmek isterse, kimden öğrenmek isterse, ne zaman ve ne kadar öğrenmek isterse onu sunacak. Bu kısmıyla eşi benzeri olmayan bir uygulama başlatıyoruz. Örneğin, tek bir dersi binlerce öğrenci ya da profesyonel ki burada kurumsal firmaların da çalışanlarına böyle bir hizmeti sunabileceği bir ortam ortaya çıkıyor, aynı anda alabiliyor. Dersleri, 'ders' yapan uygulama ise katılımcıların ödev ve sorumluluklarının olması, performans değerlendirmesinin yapılması, ortaya çıkan sonuçların zamana göre detaylarıyla kullanıcıya sunulması ve tıpkı gerçek bir eğitim kurumundaki gibi başarılı olanların diğerlerinden ayrılması. Kullanıcılar başarılı oldukları konuları, beğenilen ya da tamamladıkları dersleri ve konuları sayfalarında sergileyebilecekler" şeklinde konuştu.

"BU PLATFORMDA SADECE TAKİP ETMEK VE ÖĞRENMEK YOK"

Bu platformda sadece takip etmenin ve öğrenmenin olmadığını vurgulayan Altun, "Her kullanıcı bilgi sahibi olduğu konuda ders de verebilir. Kamerasının karşısına geçer, bildiklerini aktarır. Ne kadar başarılı olduğu kullanıcıların geri dönüşüyle ortaya çıkacak. Bunun yanında kullanıcılar öğrenmek istediği konuları da sitede oluşturduğu çevresiyle paylaşabilir, kendilerine yardımcı olacak isimleri bulabilirler. Eğitim aldıkça sosyalleşecekler. Tabi, burada projenin kalitesini ve içeriklerin yetkin olmasını sağlamak için ekibimiz tüm içerikleri yayınlamadan önce kontrol edecek. Manetho yalnızca bilgisayardan takip edilecek bir proje değil. Aklınıza gelebilecek tüm platformlardan Manetho'ya ulaşmak mümkün olacak. Android, iOS, Windows Mobile yüklü mobil cihazlardan, tabletlerden, Smart TV özelliği olan televizyonlardan, hatta çok yeni bir teknoloji olan Google Glass üzerinden uygulamalar yoluyla kullanıcılar sisteme erişebilecek. Kısacası bilgi, kullanıcının istediği her an, her yerde olacak. Tam da içinde bulunduğumuz çağın gerektirdiği gibi. Manetho, bu özelliğiyle de tüm platformlarda yer alan ilk ve tek yerli platform" dedi.

Manetho'nun www.manetho.com adresinden 6 bin yakın kullanıcı ön kayıt yaptırdığını bildiren Altun, "25 Mayıs Pazar günü saat 18: 00'de Sheraton Ankara Hotel &Convention Center'da bir organizasyonla platformun açılışını yapacağız. 600 kişinin katılacağı organizasyona eğitim, bilişim ve sosyal medya dünyasının önemli isimleri konuk olacak. Aynı gün kullanıcılar platformu kullanmaya başlayacak. Hepimiz çok heyecanlıyız, umarız kullanıcılar da bu platformdan olabildiğince çok yararlanırlar" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyarbakırlı Girişimcinin Büyük Başarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement