"2 bin 600 kişinin mağduriyeti giderildi. Geriye kalan 400 kişinin mağduriyeti bazı bankalar keyfi tutumları nedeniyle halen devam etmektedir. Bu uygulamanın bize de yapılmasını istiyoruz. Uygulama bize yapılıncaya kadar gece, gündüz burada eyleme devam edeceğiz"
Haber - Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL/ DHA
Küresel ekonomik krizin patladığı 2008 yılı öncesinde Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile konut kredisi alan ve kur artışından dolayı mağdur olduklarını söyleyen bir grup dövizzede, Gayrettepe'deki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) önünde oturma eylemine başladı. Aynı zamanda Dövizzedeler Derneği (DÖVDER) İstanbul Şubesi Üyesi olan yaklaşık 15 kişilik grup, 13.00 sıralarında geldikleri BDDK önünde 'Her canli bir gün ölümü tadacaktır. Siz bizi yaşarken öldürdünüz', 'Bankalar, en son donumuz kaldı. Onu da siz almadan biz getirdik' yazılı pankartlar açtı.
"OTURMA EYLEMİ BAŞLATANLARDAN BAZILARI AYNI ZAMANDA AÇLIK GREVİ DE YAPACAK"
Eylemde grup adına bir basın açıklaması yapan DÖVDER üyesi Alper Dipi, mağduriyetleri giderilinceye kadar oturma eylemlerine devam edeceklerini, bazı üyelerinin ise aynı zamanda açlık grevi de yapacağını kaydetti. Dipi'nin yaptığı basın açıklamasında "Toplam 3 bin döviz mağduru vardı. Yapılan girişimlerle Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB), Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile konut kredisi satan bankalara 'borçları TL cinsinden yapılandırın' tavsiyesi ile 2 bin 600 kişinin mağduriyeti giderildi. Geriye kalan 400 kişinin mağduriyeti bazı bankalar keyfi tutumları nedeniyle halen devam etmektedir. Bu uygulamanın bize de yapılmasını istiyoruz. Uygulama bize yapılıncaya kadar gece, gündüz burada eyleme devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.
O DÖNEMDE AYLIK ÖDEMEM 1.700 TL İKEN ŞİMDİ 4.700 TL OLDU Eyleme katılan ve çeşitli bankaların isimlerinin yazılı olduğu dövizler açan bazı dövizzedeler yaşadıkları mağduriyete isyan etti. Mağdurlardan, Rabia Şenyuva 7 yıl önce İsviçre Frangı ile konut kredisi kullandığını belirterek, "Konut kredisi almak için gittiğim bir bankanın yetkilileri, bazı para birimlerin kurlarında yükseliş olmayacağını ve güvenebileceğimizi belirttiler. O zaman Türk lirası karşılığı 175 bin olan bir kredi kullandım. Şu ana kadar 285 bin lira ödedim. o günlerde aylık ödemem Bin 700 liraydı. Şu an 4 bin 700 lira oldu. 7 senedir ödüyorum ve kalan borcum 200 milyar. Biz mağdurlar olarak oturma eylemine başladık. Aynı zamanda ben açlık eylemi de yapacağım. Bankalar, tavsiye kararını uygulayana kadar bu eylemimiz devam edecek" diye konuştu.
"BANKA YETKİLİLERİ HİÇ BİLMEDİĞİM JAPON YEN'İNİ ÖNERDİLER"
Hakan Çalık adlı bir dövizzede ise 2008 yılında başlarını sokmak için aldıkları evin başlarına yıkıldığını ifade etti. Çalık, "O günlerde kredi almak için gittiğim bankada hiç bilmediğim Japon Yen'ini bize önerdiler. Anlatılanlar bize cazip gelmişti. 2008'de 1 Japon Yen'i 111 TL idi şu anda ise 2, 10 TL seviyesinde. Bugün normal koşullarda 3 bin 500 lira ödemem gerekirken, 6.500 TL ödüyorum. Biz sorunumuzu defalarca BDDK Başkanına ile Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber'e anlattık. Bu sorun çözülmeden buradan ayrılmayacağız" dedi.
Dövizzedeler, sorunlarının çözülene kadar oturma eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar
Son Dakika › Güncel › Dövizzedeler, BDDK Önünde Oturma Eylemi Başlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?