Dumansız Yangın'a Böcekli Müdahale - Son Dakika
Güncel

Dumansız Yangın'a Böcekli Müdahale

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, çam ormanlarına verdikleri zarar nedeniyle 'dumansız yangın' olarak nitelendirilen çam kese böceğine karşı laboratuvar ortamında üretilen faydalı böcekler ormana bırakılıyor.

21.04.2014 10:37

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, çam ormanlarına verdikleri zarar nedeniyle 'dumansız yangın' olarak nitelendirilen çam kese böceğine karşı laboratuvar ortamında üretilen faydalı böcekler ormana bırakılıyor.

Antik kentleri, denizi ve yeşil doğasıyla tatil cenneti Kaş'ın orman varlığı, 'çam kese' böceği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çam ağaçlarına verdikleri zarar nedeniyle ormancıların 'dumansız yangın' diye nitelendirdiği 'çam kese' böceği, ilçedeki yaklaşık 100 bin dekarlık çam ormanını tehdit ediyor.

'Dumansız yangın'a karşı biyolojik savaş başlatılan Kaş Orman İşletme Müdürlüğü'nde kurulan özel laboratuvarda, 'çam kese' böceğini yiyerek beslenen 'faydalı böcek' üretiliyor. 8 uzmanın görev yaptığı laboratuvarda, doğadan toplanan 'çam kese böcekleri' ve bu zararlıyı yiyerek beslenen faydalı böcekler bir arada yaşatılıyor. 'Calasoma- terminatör' adı verilen faydalı böceklerden alınan yumurtalar, daha sonra laboratuvarda kuluçkada bekletiliyor.

ZARARLILARI YİYEREK YOK EDİYOR

Ormandan alınan toprağın içinde bekletilen yumurtanın yanına ise yem olarak 'çam kese' böcekleri bırakılıyor. Yumurtadan çıkan faydalı böcek, 'çam kese' böceğini yiyerek besleniyor. 15 gün laboratuvarda bu şekilde beslenen böcekler, daha sonra ormanda çam ağaçlarının altında kazılan çukurlara bırakılıyor. Topraktan çıkarak çam ağaçlarına tırmanan faydalı böcekler, ormanlara yangın kadar zarar veren 'çam kese' böceklerini yiyerek yok ediyor. Ormanlardaki 'dumansız yangın'ı söndüren faydalı böceklerin ömrü yalnızca 2 yıl. Ancak bu faydalı böcekler, yılda 150- 200 arasında yumurta bırakarak hızla doğal ortamda çoğalıyor. Böylelikle popülasyonun devamı sağlanmış oluyor ve çam ağaçlarını koruyor.

KİMYASAL MÜCADELE TERK EDİLDİ

Kaş Orman İşletme Müdür Yardımcısı Orman Mühendisi Barış Kilis, geçmişte zararlı böceklere karşı ilaçla mücadele yaptıklarını söyledi. İlaçlı mücadele sırasında zararlı böcekleri yiyen faydalı böceklerin de yok olduğunu anlatan Kilis, "Çam kese böcekleri, ağaçların içini yiyerek besleniyor. Bu nedenle her yıl binlerce ağaç kuruyarak yol oluyor. Yani bu böcek türü, başka bir deyişle yangınlar kadar ormana zarar veriyor. Çam kese böcekleriyle ilaç yerine, biyolojik mücadele yapıyoruz. Böylelikle diğer canlıların ilaçlardan etkilenmesini önlemiş oluyoruz. Kaş bölgesinde şu anda yaklaşık 5 bin dekar alanda mücadelemiz sürüyor. Zararlıların görüldüğü her noktaya terminatör böceklerini bırakıyoruz" dedi.

Kilis, 'çam kese' böceğine karşı laboratuvar ortamında yılda 7 bin faydalı böcek üreterek ormana bıraktıklarını söyledi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dumansız Yangın'a Böcekli Müdahale - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement