Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

Hak İş Genel Başkanı Arslan: "Çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye ilk olarak, imzaladığı ILO'nun 182 sayılı sözleşmesinin gereğini yerine getirmelidir.

12.06.2014 13:42

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye ilk olarak, imzaladığı ILO'nun 182 sayılı sözleşmesinin gereğini yerine getirmelidir. 182 sayılı sözleşmeye göre, mevsimlik tarım işçiliğinde ücretsiz aile işçisi olarak çalışan çocuklar, temel eğitimden yoksun kalmaktadır. Bu nedenle çocukların mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmasının önüne geçilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de çocuk işçiliği konusunda son yıllarda olumlu gelişmeler gözlemlendiğini, TÜİK Hane Halkı İşgücü İstatistikleri'ne göre sanayide çalışan çocuk işçiliğinde büyük düşüş yaşandığını ifade etti.

Hak-İş başta olmak üzere sosyal tarafların ve kamunun yürüttüğü projelerin bu düşüşte önemli rol oynadığını kaydeden Arslan, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasının çocuk işçiliği ile mücadele konusunda atılan en önemli adımlardan biri olduğunu belirtti. Bu gelişmelere rağmen toplumun konuyla ilgili yeterli bilince ulaşması, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin sona erdirilmesi ve çocuklar için daha koruyucu ortamlar sağlanması için yapılacak çok iş bulunduğuna işaret eden Arslan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye ilk olarak, imzaladığı ILO'nun 182 sayılı sözleşmesinin gereğini yerine getirmelidir. 182 sayılı sözleşmeye göre, mevsimlik tarım işçiliğinde ücretsiz aile işçisi olarak çalışan çocuklar, temel eğitimden yoksun kalmaktadır. Bu nedenle çocukların mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmasının önüne geçilmelidir. 182 sayılı sözleşme çocukların sokakta çalışmasını da yasaklamaktadır. Söz konusu çocuklar, koruma altına alınmalıdır.

182 sayılı sözleşme çocukların çatışmalardan savaşlardan ve eylemlerde kullanılmasını yasaklamaktadır. Ülkemizde ve bölgemizde son günlerde yaşanan olaylarda çocukların eylemlerde çatışmalarda savaşlarda kullanıldığını üzülerek görüyoruz. Çocuğun yeri evde annesinin, okulda öğretmeninin yanıdır."

Çocukların her ne sebeple olursa olsun, istismar edilmesi, kayıt dışı, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması, zihinsel ve fiziksel gelişimine engel olacak işlerde ve uzun sürelerde çalıştırılması, eylemlerde, çatışmalarda, savaşlarda kullanılmasını "kabul edilemez" diye niteleyen Arslan, geleceği kaybetmemek için çocuklara bugünden sahip çıkılmasını istedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement