Okan Üniversitesi, Dünya Kadınlar Günü kapsamında Suriyeli kadın mültecilerin sorunlarına odaklanmak ve uzmanları bir araya getirmek amacıyla " Türkiye'deki Suriyeli Kadın Mülteciler" paneli gerçekleştirdi.
Mülteci kadınlarla ilgili ilk panel etkinliğini 2011 yılında düzenleyen Okan Üniversitesi, bu yıl da Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde, Suriyeli kadın mültecilerin sorunlarına odaklanan ve uzmanları bir araya getiren "Türkiye'deki Suriyeli Kadın Mülteciler" panelini gerçekleştirdi. Resmi rakamlara göre 2 milyon 700 bin mültecinin yaşadığı Türkiye'de, kadın ve çocukların ayrımcılıkla, sığınmayla gelen yoksunluklarla karşılaşma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koyulduğu belirtildi. Göç krizinin toplumsal cinsiyet açısından değerlendirilmesi, sığınma ve göçe yönelik politikaların toplumsal cinsiyet farkındalığıyla yapılması büyük önem taşıyor.
Kadın ve çocuk mültecilerin yaşadıkları sorunların, Türkiye'de ve dünyadaki mülteci krizindeki son durumun ve olası çözüm önerilerinin ele alınacağı panele, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, Barış ve Güvenlik Danışmanı Dr. Sabine Freizer, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (IGAM) Müdürü Metin Çorabatır ve Barış İçin Suriyeli Kadınlar Girişimi'nden Dr. Mouna Ghanem katıldı. Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zeynep Alemdar'ın moderatörlüğünde başlayan panele, Danimarka'dan Barış İçin Suriyeli Kadınlar Girişimi'nden Dr. Mouna Ghanem Sykpe ile bağlandı. Ghanem, "Bizim mültecilerimize gösterdikleri yakınlıklardan dolayı, diliyorum ki milyonlarca mültecinin Türkiye'de olması kolay bir şey değil. Şu anda Suriye'deki kadınların dert çektikleri konusuna odaklanacağız. Tüm bölgede kadınlar zor şartlar altında ve bu onlarca senedir devam eden bir olay ve bu kadın haklarının ihlalleri normal ihlaller değil, bunlar IŞİD tarafından kölelik pazarlarında satılırlar ve çok kötü muameleye maruz kaldılar. Bölgedeki kadınların ihlali çok yaygın bir şekilde bunu herkes biliyor ve burada kadınların ve annelerin ondan sonra çektikleri acı tarif edilemez, çocuklarının çalınmasından tutun diğer şeylere kadar. Çocukların köleleştirilmesi, satılması hatta bir örnek de verdi buna, denizde doğan bir çocuğa, çocuğun adına Suriye adı verilmiş. Suriyeli kadınlar kurban olmayı reddederek ve toplumsal cinsiyet normlarını değiştirmek üzere savaşmaya devam ettiler. Kadınlar ekmek parası kazanmak için çalışmaya başladılar ve aynı zamanda politikada olmadığı halde medyada görünerek kadınların da politikada rol alabileceğini gösterdiler. Sivil toplum örgütleri kurdular, birbirlerine tabi yardım edebilmek için, Suriye halkına yardım edebilmek için. Büyükler anneanneler, babaanneler de ondan sonra bu hayata girdiler ve ebeveynlerin yokluğunda çocukların bakımını ve ailenin bakımını üstlendiler ve de kendi anneannemde aynı şekilde bana yardımcı oldu" dedi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Dünya Kadınlar Günü Öncesi 'Türkiye'deki Suriyeli Kadın Mülteciler' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?