Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, Dünya Parkinson Günü nedeniyle mesaj yayımladı.
Uzun, mesajında, hareketlerdeki yavaşlama ile kendini gösteren hastalığın tedavisinde ilaç kadar önemli bir unsurun hareket etmek olduğunu belirtti.
En bilinen belirtileri 'hareketlerin yavaşlaması ve titreme' olan parkinson hastalığıyla mücadele eden insan sayısının tüm dünyada 10 milyon olarak tahmin edildiğini ifade eden Uzun, şunları kaydetti:
" Türkiye'de ise bu rakam 100-130 bin arasında. Her yıl 10 bin kişiye parkinson teşhisi konulan Türkiye'de, 2030 yılında hasta sayısının iki katına çıkması bekleniyor. Bu hızlı artışa karşın, hastaların sadece yaklaşık yarısı tedavi görüyor. Bunun en önemli nedeni, hastalığın bazı hastalarda geç tanınması, yanında bazen de açığa çıkmasının istenmemesi nedeniyle hekime başvurunun azlığı görülmektedir. Parkinson hastalığının 65 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 iken, 80 yaş üzerinde yüzde 5'e çıkıyor. Yaşlılık hastalığı olarak bilinen parkinson 20'li ve 30'lu yaşlarda da görülebiliyor. Hastalığın bu yaşlarda görülme oranı ise yüzde 5-10 civarındadır."
Uzun, parkinson hastalığında erken teşhisin, egzersiz ve düzenli ilaç kullanımının çok büyük önem taşıdığını belirterek, hastaların her şeye rağmen hareketten vazgeçmemelerinin ilaç kullanımı kadar etkili olduğunu ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Dünya Parkinson Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?