Birleşmiş Milletler (BM), dünyanın çeşitli ülkelerinde yaklaşık 2,5 milyar insanın yeterli sayıda tuvalete sahip olmadığı, 1 milyar insanın ise tuvalet ihtiyacını açık alanlarda yapmak zorunda kaldığı için önlenebilir hastalıklardan her yıl binlerce kişinin öldüğü uyarısında bulundu.
Dünya Tuvalet Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Tabuları yıkmalı ve hijyeni küresel kalkınmanın öncelikleri arasında saymalıyız" dedi.
Hijyenin insan ile çevre sağlığının yanı sıra sürdürülebilir kalkınma açısından kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Ban, 2025'e kadar tuvalet ihtiyacının açık alanlarda giderilmesine son vermek için bir kampanya başlatacaklarını belirtti.
Ban, sözlerine şöyle devam etti:
"Okullarda yeterli sayıda tuvalet yapıldığında daha fazla kız çocuğu okula devam edecek. Kendilerine özel tuvaletleri olduğunda kadınların saldırıya uğrama olasılığı azalacak. Birlikte çalışarak ve tuvaletler ile hijyeninin önemi üzerine halkı bilgilendirerek dünya nüfusunun üçte birinin sağlığına ve refahına katkıda bulunabiliriz. Dünya Tuvalet Günü'nün amacı da bu zaten."
Her yıl 5 yaşından küçük yaklaşık 800 bin çocuk, hijyen kurallarına uyulmadığı için ishal nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Okullarda yeterli tuvaletlerin olmayışı, kız çocuklarının ergenliğe eriştikten sonra eğitimine son vermesine de neden oluyor.
Tuvalet eksikliğinin son derece büyük bir sorun olduğu Singapur'un önerisiyle 2001 yılında BM Genel Kurulu, 19 Kasım'ı Dünya Tuvalet Günü kabul etmişti.
WaterAid örgütü tarafından hazırlanan bir raporda, bir gram dışkıda 10 milyon virüs, bir milyon bakteri, bin kadar parazit kisti ve 100 kadar parazit yumurtası olabileceği belirtilmiş, tuvaletten sonra sabunla elleri yıkamanın ishal vakalarını yüzde 40 oranında düşürebileceği kaydedilmişti. - New York
Son Dakika › Güncel › Dünya Tuvalet Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?