Dünyada 1,8 Milyar Kişi Temiz Sudan Yoksun - Son Dakika
Güncel

Dünyada 1,8 Milyar Kişi Temiz Sudan Yoksun

Dünyada kullanılabilir su kaynakları hızla azalırken, temiz su bulamayanların sayısı 1 milyarı aştı.

16.06.2016 15:10

Dünyada kullanılabilir su kaynakları hızla azalırken, temiz su bulamayanların sayısı 1 milyarı aştı.

Birleşmiş Milletler (BM), her yıl 17 Haziran'da kutlanan Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü çerçevesinde dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın temiz suya erişemediği uyarısında bulundu.

BM tarafından yayımlanan İçme Suyu ve Sanitasyonu Küresel Analiz ve Değerlendirme raporuna göre, dünyada yaklaşık 748 milyon kişi ıslah edilmiş içme suyu kaynağına ulaşamazken, 1,8 milyar insanın içme suyunu sağladığı kaynağa kanalizasyon suyunun da karıştığı tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de suyun güvenilir olmayan kaynaklardan elde edilmesi sonucu baş gösteren salgın hastalıkların her yıl 2 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığını bildirdi. Her gün bine yakın çocuk, sudan bulaşan önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Tarımda atık suların kullanılmasının toplum sağlığı için büyük risk teşkil ettiğine dikkati çeken DSÖ, dünya üzerindeki salgın hastalıkların yüzde 4'ünün su kaynaklarının geliştirilmesi, ıslahı ve hijyenle önlenebileceğini kaydetti.

Atık suların yüzde 80'inden fazlası arıtılmadan deniz, göl veya nehirlere dökülürken bu nehir ve göllerden çekilen suların neredeyse yüzde 70'i de tekrar sulama için kullanılıyor.

Uzmanlar, küresel nüfusun yarısına yakınını etkileyen su sıkıntısının önlem alınmadığı takdirde gelecek yıllarda artarak devam edeceğine işaret ediyor.

Dünya su kaynakları alarm veriyor

BM'nin mart ayında yayımladığı 2016 Dünya Su Gelişimi raporu, dünya genelinde akarsuların debisinin küresel ısınma ve aşırı tüketim nedeniyle önemli oranda düştüğünü ortaya koydu.

Raporda en az 1,8 milyar kişinin iyi kalitedeki güvenli içme suyuna erişemediği kaydedildi.

Gelecek 15 yılda su kaynaklarının yarısına yakınının yok olacağına dikkat çekilen raporda tarım ve endüstri amacıyla su kaynaklarının aşırı kullanımının bu süreci hızlandıracağı belirtildi.

Akarsuların yanı sıra yeraltı su kaynakları da hızla azalırken küresel su talebinin, 2050'de yüzde 55 artışla 6 bin kilometre küpe yükselmesi bekleniyor.

Kuraklık ve çölleşme toprak kaybını artırıyor

Günümüzdeki en büyük çevre sorunlarından biri kabul edilen kuraklık ve çölleşme, her yıl 12 milyon hektar toprağın kaybına neden oluyor. Bu da her yıl 20 milyon ton tahıl üretilmesini sağlayacak değerde toprak kaybı anlamına geliyor.

Ekilebilir toprak kaybının, son yüzyılda 35 kat arttığını dile getiren BM uzmanları, toprak kaybının dünya genelinde 1,5 milyar insanı etkilediğini söyledi.

Yeryüzündeki suyun sadece yüzde 2,5'i kullanılabilir

Büyük bir kısmı buzullarda ve küçük bir kısmı da yeraltında bulunan tatlı su, yeryüzündeki suyun sadece yüzde 2,5'ini oluşturuyor.

Tatlı suyun da sadece yüzde birine doğrudan erişilebiliyor. Tatlı su ekosistemi, gezegen yüzeyinin yüzde 0,01'den daha azına denk geliyor.

Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü, BM Genel Kurulu kararıyla 1995'ten bu yana her yıl 17 Haziran'da kutlanıyor.

BM'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü'nün bu yılki temasının "Toprak Kaybı Tarafsızlığının Sağlanması İçin İşbirliği" olarak belirlendiği belirtildi.

İklim değişimi, artan nüfus, çarpık kentleşme, doğal kaynakların aşırı tüketimi ve çevre kirliliğinin su kaynaklarını yok ettiğine dikkat çekilen açıklamada, bu yılın sloganının "Dünyayı Koru, Araziyi Yenile, İnsanları İrtibatlandır" olduğu kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünyada 1,8 Milyar Kişi Temiz Sudan Yoksun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement