Dünyanın En Eski Çakıl Mozaik Zemini Restore Ediliyor - Son Dakika
Güncel

Dünyanın En Eski Çakıl Mozaik Zemini Restore Ediliyor

Frigya uygarlığının siyasi başkenti Gordion'da 2014 yılı kazı çalışmaları başladı.

21.06.2014 14:04

Frigya uygarlığının siyasi başkenti Gordion'da 2014 yılı kazı çalışmaları başladı. Gordion Kazıları Eş Başkanı Prof. Brian Rose ve Başkan Yardımcısı Ayşe Gürsan Salzmann kazı bölgesinde restorasyon ve konservasyon çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Dünyanın en eski çakıl mozaik döşemesi ile en eski ahşap mezarın Gordion'da olduğunu belirten kazı başkanı Brian Rose, antik kentin kale girişinin 1999 yılındaki Marmara depreminden etkilenerek duvarlarının zayıfladığını tesbit ettiklerini açıkladı. Antik kentte konservasyon (Tarihi yapının özelliklerine bağlı kalınarak onarılması) çalışmalarının titizlikte devam ettiğini söyleyen Rose, "Gordion sahip olduğu tarihi doku itibarıyla dünyada eşi olmayan bir özelliğe sahip" dedi.

Prof.Dr. Rose, Gordion'da M.Ö. 9'uncu Yüzyıl'dan kalan mozaiğin restoresinin büyük bir titizlikle sürdürüldüğünü, bununla birlikte Kral Midas'ın mezarının ise dünyanın en eski ahşap mezarı olduğunu hatırlattı.

TÜMÜLÜSLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA

Ortadoğu Arkeolojisi Uzmanı ve Gordion Kazıları Başkan Yardımcısı Ayşe Gürsan Salzmann ise Gordion bölgesinde Şabanözü, Çekirdeksiz, Kıranharmanı, Ömerler, Beylikköprü, Sazılar ile Yassıhöyük Köyü'nü kapsayan bölgede 115 tümülüs bulunduğunu, bunların tesbit ve tescil çalışmalarının yürütüldüğünü belirtirken, tümülüs bakımından bölgenin çok değerli olduğunu söyledi.

TÜMÜLÜSLER TARIMA KURBAN EDİLİYOR

Gordion bölgesinde çok sayıda tümülüsün tarım arazisine dönüştürüldüğüne dikkati çeken Salzmann, 10 kadar tümülüsün tamamen çiftçiler tarafından sürüldüğünü tahmin ettiklerini vurgulayarak bunun için gerekli önlemlerin alınmasının, tarihi dokunun korunması bakımından büyük önem taşıdığını belirtti.

HAYVANLAR DEĞİL İNSANLAR BOZUYOR

Çok sayıda tümülüsün bulunduğu Gordion bölgesinde SİT alanı içinde kalan tümülüslerin üzerinde hayvanların otlatılmasının tümülüse yararlı olduğunu Salzman, "Özellikle küçük baş hayvanlar tümülüslerin üzerinde otladıkça daha çok ot çıkıyor ve bu durum tümülüsler için yararlı oluyor. Ama insanlar maalesef tümülüsleri bozuyor" dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünyanın En Eski Çakıl Mozaik Zemini Restore Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement