Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz alımları konusunda, bu aşamada hareket eden şirketlerin döviz alımları konusunda aceleci hareket etmemelerini, ileriye dönük, kendilerini uzun vadede bağlayıcı adımlar atmamalarını istedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Davos'ta Dünya Ticaret Örgütü Gayri Resmi Bakanlar Toplantısı'na katıldı.
Toplantı sonrasında AA muhabirine, temasları ve Türkiye'deki ekonomik duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, toplantıda, 50'nin üzerinde ülkenin ticaret ve ekonomi bakanlarıyla bir araya geldiğini ve toplantı sonrasında pekçok ikili görüşme yaptığını anlattı.
Çok yararlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Zeybekci, çeşitli ülkelerin bakanlarıyla tanışma ve görüşme imkanı bulduğunu kaydetti. Zeybekci, bu kadar büyük organizasyonlarda, Türkiye'nin ekonomik olarak ne kadar "büyük bir başarı" gösterdiği şeklinde övgüler almanın kendisini mutlu ettiğini belirtti.
Uluslararası piyasalarda Türkiye'de son günlerde yaşanan ekonomik durumun bir düzeltme hareketi olduğu ve yaklaşan seçimlerle ilişkilendirildiği yönünde analizler yapıldığının hatırlatılması üzerine Zeybekci, günlerden beri bunu söylediğini ancak yabancılar söyleyince bunun daha itibarlı hale geldiğini kaydetti.
Türkiye'de şu anda yaşananların Türk ekonomisi açısından kesinlikle yapısal bir sorun olmadığını vurgulayan Zeybekci, Türk ekonomisinin yapı anlamında son derece sağlam ve güçlü olduğunu vurguladı.
-"Makul, kabul edilebilir bir dengeyi kendisi bulacaktır"
Ekonominin gerek özel sektör, gerek kamu maliyesi anlamında hiçbir endişeye yer vermeyecek kadar güçlü olduğunu belirten Zeybekci, şunları kaydetti:
"Bekleyen bazı belki sıkıntılar vardı. Düzeltilmesi gereken bir oran vardı. Türk Lirası anlamında belki düzeltilmesi gereken sıkıştırılmış, baskılanmış bir bölge vardı. O bölgeyi geçerken bu dengesini bulacaktır. Düzeltme yaparken, o düzeltme belki hızla biraz öbür tarafa geçmiş olabilir ama sonra tekrar seviyesi orta bir yerde buluşacaktır. Bundan üç ay önceki seviye ve oranlar, döviz rakamlarını tekrar yakalamak mümkün değil. Onu çok zor olarak görüyorum ama makul, kabul edilebilir, ihracatımızı destekleyen, dış ticaret açığımızı toparlayan, bu arada ekonomik durgunluğa meydan vermeyen, büyüme hızımızı da provoke eden, büyümemizi de artıran, istihdamımızı artıran bir dengeyi kendisi bulacaktır. Ekonominin tabiatı o dengeyi mutlaka ve mutlaka bulacaktır. Bundan da kimse rahatsız olmasın, kimse bundan endişeye kapılmasın."
Türkiye'nin 2012 ve 2013 döneminde cari açığı daraltıcı disiplinler uygulamadan bu döneme yakalanması halinde endişe duyulmasının gerekebileceğini ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin bugünkü halinin kimsenin endişe duymasına gerek bırakmadığını söyledi.
Bütün dünyanın, Türkiye'nin bu güçlülüğünü, sağlamlılığını ve akıllı hareketini desteklediğini belirten Zeybekci, Türkiye'nin demokrasi, evrensel hukuk normları ve bürokrasinin normal standardına oturması ve ekonominin de bazı ihtiyaçlarının giderilmesi anlamında sağlıklı bir düzeltme dönemi yaşadığını kaydetti.
Genelde döviz alımlarını Türk şirketlerinin yaptığının ifade edildiği hatırlatılarak, şirketlere belli bir tavsiyesi olup olmayacağının sorulması üzerine Zeybekci, "kimseye şöyle yapın, böyle yapın" demenin serbest ekonomiye inanan insanlar için pek uygun olmadığına işaret etti. Zeybekci, şöyle devam etti:
"Kaldı ki bu anlamda ben Merkez Bankamızın da özerkliğine, onların da uzmanlığına sonuna kadar inanıyorum ve güveniyorum. Şirketlerimizin de bu konudaki kararlarına saygı duyarım ama bence bu aşamada hareket eden şirketlerimiz bence aceleci hareket etmesinler. Fazla bu konularla ilgili, ileriye dönük, kendilerini uzun vadede bağlayıcı adımlar atmasınlar. Bu düzeltme kendi dengesi içinde daha aşağılarda bir yerde oturacaktır. Şirketlerimize söyleyebileceğimiz şeyler, zararlı çıkacak hareketler yapmasınlar, kendileri için söylüyorum tabii ki."
Son Dakika › Güncel › Ekonomi Bakanı Zeybekci - Davos - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?