Euro Bölgesi
İtalya' da banka hisseleri seans başlangıcında aşırı düşüş beklentisiyle işleme açılmamasına rağmen, borsa açılışta 1,6 % geriledi. Bütün tarafların ortak çıkarlar için bazı fedakarlıklar göstermeleri gerektiğini belirten Berlusconi, Merkez Sol koalisyonu ile ittifaka gidebileceği sinyalini verirken 2. bir seçim yapılmasının şimdilik gerekli olmadığını belirtti. Monti' nin sadece 10,6 % oy alması ise, seçmenlerin Merkel ve kemer sıkmaya karşı oy kullandıkları yorumuna neden oldu.
Financial Times' ta yer alan habere göre, Fransa hükümetine Bundesbank' dan uyarı geldi. Fransa' dan, Euro Bölgesi' nin öngördüğü bütçe hedefine bağlı kalması istenirken bölgenin 2. büyük ekonomisinin hedeften sapması halinde Euro Bölgesi' nin mali disiplinine duyulan güvenin azalacağı belirtildi. Fransa' da derinleşen resesyonun bütçe açığını genişleteceği düşünülürken, Fransa' nın bütçe açığını 3 %' e çekmek için 1 yıl ekstra süre istediğini hatırlatalım.
ABD
FED Başkanı Bernanke, yıllık savunmasının 1. gününde beklenildiği gibi varlık alım programını savundu. Konuşmanın ana hatlarında; Varlık Alım Programı' nın faydalarının maliyetinden çok daha fazla olduğu, istihdam piyasasında toparlanma sağlanana kadar parasal genişlemenin devam edeceği ve gerektiğinde parasal genişlemeyi durdurmak için FED' in gerekli enstrümanlara sahip olduğu belirtildi.
ABD Tüketici Güven Endeksi Şubat ayında toparlanma göstererek 59,6 olarak gerçekleşti. Aralık ayı S&P/ Case-Shiller Konut Değerleri Endeksi 6,8 %' e yükselirken, Ocak ayı Yeni Konut Satışları' da 15,6 % artarak 437 bin seviyesine yükseldi. Anlaşılan o ki konut sektörü ekonomik büyümeye katkıda bulunmaya devam edecek.
Küresel bankacılık sektöründe işten çıkarmalar devam ediyor. ABD' nin en büyük bankalarından JP Morgan, önümüzdeki dönem için 1 milyar dolarlık bir tasarruf planı açıklarken, bu kapsamda 4 bin kişinin işine son vereceğini duyurdu.
Başkan Obama, bir grup vali ile yaptığı toplantıda, harcama kesintilerinin 1 Mart' ta yürürlüğe girmesi halinde eyaletlerindeki insanların işlerini kaybedebilecekleri uyarısında bulunarak, valilerden Kongre üyelerine harcama kesintilerinin önüne geçecek bir uzlaşma için baskı yapmalarını istedi.
Ortadoğu - Asya
BOJ Başkanı için Kuroda' yı aday destekleyenlerin sayısı artıyor. Kuroda' nın doğru kişi olacağını belirten Abe' den sonra Maliye Bakanı Aso' dan da destek geldi. Aso haricinde 2 yetkili de Kuroda' yı aday göstereceğini belirtti. Şu anki başkan Shirakawa, 76 trilyon Yen' lik varlık alım ve sınırsız banka kredi finansmanı açıklamasına rağmen, enflasyon beklentilerini teşvik etmekte başarısız olmuş ve aşırı teşviğin zararları konusunda uyarılarda bulunmuştu. Kuroda' nın ise Maliye Bakanlığı döviz biriminde görev alırken de Japonya ekonomisi için uzun yıllardır parasal genişlemeden yana bir tutum sergilediği biliniyor.
Hong Kong yönetimi bugün yıllık bütçelerini açıklayacak. Hükümetin 55 milyar Hong Kong doları (7,1 milyar dolar) fazla açıklaması bekleniyor. Hükümetin, artan gelir farkını önlemek amacıyla, yoksul ve yaşlılara yönelik harcamalarda artışa gideceği gelen bilgiler arasında.
Çin' den gelen haberler arasında hali hazırdaki gevşek para politikasının sona yaklaştığı belirtiliyor. Çin' deki likidite şartlarının beklenenden daha gevşek olduğu belirtilirken, Çin Merkez Bankası' nın kısa vadede faiz oranlarını veya zorunlu karşılıkları ayarlamaya gitmeden tahvil alım satımı yaparak likiditeyi sıkılaştıracağı söyleniyor.
Açıklanan Veriler
· CHF İsviçre İstihdam Seviyesi Açıklanan: 4,12 M Beklenti: 4,11 M Önceki: 4,12 M
· USD ABD S&P/ Case-Shiller Konut Endeksi Açıklanan: 6,8 % Beklenti: 6,7 % Önceki: 5,4 %
· USD ABD Tüketici Güven Endeksi Açıklanan: 69,6 Beklenti: 60,8 Önceki: 58,4
· USD ABD Yeni Konut Satışları Açıklanan: 437 K Beklenti: 381 K Önceki: 378 K
· NZD Yeni Zelanda Ticaret Dengesi Açıklanan: -305 M Beklenti: 100 M Önceki: 534 M
Teknik Analiz
Not: Grafiklerimiz için lütfen .pdf bültenimizi inceleyiniz.
EURUSD
İtalya' daki siyasi belirsizlik Euro bölgesi endişelerinin tekrardan konuşulmaya başlanmasına neden oldu. İtalya ve İspanya tahvil faizlerindeki artış da bunu doğruluyor. Bugün 12:10' da İtalya' nın 10 yıllık tahvil ihalesi var, önceki faiz oranı 4,17 % idi. Bugünkü ihalenin de yüksek faiz ile gerçekleşme olasılığı yüksek. Bu durum beraberinde EURUSD paritesinde satışları getirebilir. Ayrıca 19:30' da Draghi' nin yapacağı konuşma paritenin seyri açısında önemli. ECB Başkanı' nı, yapacağı konuşmada Euro Bölgesi endişelerini giderecek ve piyasayı bir nebze olsun rahatlatacak söylemlerde bulunabilir, bu da paritenin toparlanmasını sağlayabilir. EURUSD paritesindeki 1,30 ve 1,3030 destekleri güçlü konumlarını koruyor, olası toparlanma hareketi ile 1,3120 ve 1,3180 dirençleri gün içerisinde test edilebilir.
ALTIN
Dün açıklanan olumlu ABD verileri Altın' ı 1586 seviyesine kadar gevşetse de, Bernanke' nin Komite' ye yaptığı savunmada Varlık Alım Programı' nın arkasında durması ve İtalya' daki siyasi belirsizlik adeta Altın' ı yeniden parlattı. Güne 1595 seviyelerinde başlayan Altın, bir ara 1586 desteğini denese de bu seviyeden gelen alımlar ile son dönemin en sert alım hareketlerinden birini gerçekleştirerek 1620 seviyelerine kadar taşındı. 1620 seviyesindeki 100 barlık hareketli ortalamamız güçlü bir direnç vazifesi görüyor, dünkü hareket sonrasında da bu seviyenin üzerinde fiyatlanamadığını hatırlatalım. Bugün açıklanacak ABD Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri' nde geçen aya göre bir azalma beklenirken, Bekleyen Konut Satışları verisinde beklenti artış yönünde. 17:00' de Bernanke Komite önünde yine sahne alacak ve savunmasının son gününü gerçekleştirecek. Dünkü senaryo bugün de yaşanabilir. Gün içerisinde takip edilmesi gereken destek seviyelerimiz 1600 ve 1610, yukarı yönlü hareket devam ederse 1620 ve 1634 direnç seviyelerimiz test edilebilir.
USDTRY
USDTRY paritesinin 1,8150 seviyesini denediğini fakat buralarda tutunamayarak tekrardan 1,8050 fiyatlarına gevşediğini görüyoruz. Bugünkü ABD verileri ve Bernanke konuşması ile dünkü senaryo tekrar edebilir. Olası geri çekilmelerde takip edilmesi gereken destek seviyelerimiz 1,8030 ve 1,80. Yukarı yönlü hareketin devamında 1,8090 ve 1,8150 dirençleri gün içerisinde test edilebilir. Saat 10:00' da açıklanacak Türkiye Tüketici Güven Endeksi önemli, pariteye hareketlilik getirebilir.
USDJPY
91,90 seviyelerinde fiyatlanan USDJPY paritesinin 92,00 seviyelerinde bir türlü tutunamadığını görüyoruz. 92,00 seviyesi parite için psikolojik nokta olarak belirlenebilir, fiyatların bu seviyenin üzerinde tutunabilmesi önemli. 92,00 seviyeleri parite için bir rahatlama olarak algılanabilir ve devamında 92,70 seviyelerine kadar hareket beklenebilir. USDJPY, 92,00 seviyesinin altında kaldığı müddetçe paritede satış baskısı hissedilebilir ve olası geri çekilmeler halinde sırasıyla 91,60 daha sonra 91,00 destekleri test edilebilir.
GBPUSD
1,51 seviyelerinde fiyatlanan GBPUSD paritesi güçsüz konumunu koruyor. Hafta açılışını 1,5075 seviyelerinden yaptıktan sonra parite toparlanmaya çalışsa da 1,52 seviyesinin üzerinde fiyatlanamadığını görüyoruz. Gün içerisinde satışların devamı halinde takip edilmesi gereken destek seviyeleri 1,5075 ve 1,50, olası toparlanma hareketi sonrasında 1,5140 ve 1,52 direnç noktaları test edilebilir.
Son Dakika › Güncel › Ekonomik Gündem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.