Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye yıllardır aradığı münasip yönetim sistemine şimdi nihayet kavuşuyor. Bu sistemin adı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanan eserlerin hizmete alımı için İstasyon Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, anayasa değişikliği ile getirilen sistemin ne olduğunu vatandaşlara anlattı.
Anayasa değişikliğine ilişkin hakikatleri, duyanların duymayanlara, bilenlerin bilmeyenlere anlatmasını isteyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Her şeyden önce Türkiye'de rejim değişmiyor, değişen sadece yönetim sistemidir. 1923'te ilan edilen Cumhuriyetimizi inşallah ilelebet yaşatacağız. Yönetim sistemi tartışmalarımızın tarihi Cumhuriyetimiz'den eskidir. Mesela Meclis, başbakan, bakanlar kurulu ve daha pek çok kurulumuz farklı isimlerle Cumhuriyet öncesinde de mevcuttu. Birileri doğruyla yanlışı birbirine katarak, sapla samanı karıştırarak, milletimizin kafasını bulandırmaya çalışıyor. Çünkü onların kafaları da karışık, kafaları da bulaşık. Halbuki şu anda yapılan iş, yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkileri yeniden düzenlemekten ibarettir. Dikkat ediniz bu organların hiçbiri ortadan kalkmıyor. Yasama organı ortadan kalkmıyor, yani Türkiye Büyük Millet Meclisi, Parlamento ortadan kalkıyor mu? Böyle bir şey yok ama birilerine sorsan kalkıyor, yok böyle bir şey. Parlamento yine yerinde, hiçbiri diğerine bağlanmıyor, sadece görev tanımları yeniden yapılıyor."
"Bu sistemin adı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi"
Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini öngören 2007 anayasa değişikliği ile yeni sistemin ilk adımının atıldığına dikkati çeken Erdoğan, "İkinci adım ne zaman atıldı, 2014 yılında atıldı. Doğrudan halkın oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olan bu kardeşiniz, göreve sizin emrinizle başladı. Şimdi de benim milletim, halkım nihai adımı atıyor ve şimdi sistemin adını tam olarak koyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Bir Elaziz türküsündeki, "Bahçeye indim ki taş bulamadım/Bir yüzük yaptırdım kaş bulamadım/Kendime münasip eş bulamadım" sözlerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Evet, Türkiye, yıllardır aradığı münasip yönetim sistemine şimdi nihayet kavuşuyor. Bu sistemin adı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi." dedi.
Yeni sistemde yürütmenin doğrudan millet tarafından seçilen, sorumluluğu da millete karşı olan cumhurbaşkanına verildiğinin vurgulayan Erdoğan, "Cumhurbaşkanını getirir, cumhurbaşkanını götürür. Seçimlerde ne olacak? 5 yıl süreyle görev verilen cumhurbaşkanı, milletten başka hiç kimseye hesap vermeden, tabii ki anayasa çerçevesinde, vazifesini yerine getirecektir. Bu ülkenin istikrar ve güven ortamının 5 yıl süreyle garanti altına alınması anlamına geliyor." diye konuştu.
Erdoğan, şunları söyledi:
"Bizler neler yaşadık. Eskiden olduğu gibi her 1,5 yılda, ortalama söylüyorum, daha erken de oldu, bu ülke 25 günde hükümet değişikliği gördü, ortalama 1,5 yılda hatta daha da kısa 16 ayda bir hükümetin kurulduğu, sürekli seçimlerin yapıldığı veya konuşulduğu dönem sona erecek. Şimdi cumhurbaşkanlığı seçimi ile parlamento 5 yılda bir yapılacak ve istikrar olacak, güven olacak. İstikrarın, güvenin olduğu yerde, kalkınma olacak."
Dünyada milletvekili başına Türkiye'deki kadar çok nüfusun düştüğü pek az ülkenin olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bunun için şimdi ne yapıyoruz, milletvekili sayısını da 550'den 600'e çıkarıyoruz. Şimdi ne diyorlar, '550 yetmedi mi de 600 yapıyorsunuz?' Daha düne kadar senato ve milletvekilliğinin olduğu çift kamaralı sistemde, Türkiye'yi söylüyorum, o zaman ne kadar senatör ve milletvekili vardı? 600. Şimdi de 600 oluyor. Ama ne oluyor, biz Amerika gibi çift kamaralı yapmıyoruz, biz sadece milletvekillerinden oluşan bir Meclisiz, 600 milletvekili." dedi.
"Dünyada böyle bir çirkinlik olur mu?"
Cumhurbaşkanıyla başbakanın gücü aynı kişide birleştiği için çekişme, çatışma, dövüş diye bir sorunun çıkmayacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkede cumhurbaşkanının başbakana anayasa kitapçığını fırlattığını gördük mü, yaşadık mı? Dünyada böyle çirkinlik olur mu? Bunu bile yaşattılar bize. Şimdi biz ne diyoruz, biz bunu da kaldırıyoruz. Bununla kalmıyoruz ve tek kişide bu gücü topluyoruz." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut sistemde cumhurbaşkanının vatana ihanet dışında hiçbir şeyle suçlanamadığına ve yargılanamadığına dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
"Yeni sistemde şimdi bu sıkıntıyı da aşıyoruz. Yürütme yetkisinin verildiği cumhurbaşkanı, milletimizle birlikte Meclis'e karşı da sorumluluk üstleniyor. Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla Meclis'in yürütme üzerindeki bilgi edinme ve denetleme yetkisi güçlendiriliyor. Aynı şekilde Meclis'e yaptığı tüm işlemlerle ilgili cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açma ve Yüce Divan'da yargılanmasını talep etme imkanı veriliyor."
"Birileri hilafı hakikatle Meclis'in ortadan kaldırıldığını söylüyor"
Tüm bu düzenlemelerle yürütme görevi ile yasama organlarının görevleri arasındaki ayırım netleştiği için karşılıklı yetki aşımı diye bir meselenin olmayacağını vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Prensip itibarıyla kanun çıkartmak yasamanın işidir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ise yürütmenin kanunla düzenlenmeyen konulardaki işlerini hızlandırmak için getiriliyor. Şimdi ne diyor ana muhalefetin başındakiler, aynen söylediği şu 'Parlamento olmuyor, yasama organı kalkıyor, bunlar ya bu işleri okumuyor, bilmiyor, düşünmüyor, işleri güçleri sağda solda dedikodu, şayet kararname ile düzenlenen bir konuda kanun çıkartılırsa, dikkat edin üstünlük kanunda olduğu için kararname geçersiz hale geliyor. Bütçe dışında cumhurbaşkanına kanun teklif etme yetkisi de verilmiyor. Sadece bütçe kanununun Meclis'teki görüşmeleri çıkmaza girerse, ülkede işlerin durmaması için bir önceki bütçe yeniden değerleme oranıyla yürürlüğe sokuluyor. Olay bu. Birileri çıkıp hilafı hakikatle Meclis'in ortadan kaldırıldığını, işlevsiz kılındığını söylüyor. Yok böyle bir şey. Meclis ortadan kalkmak bir yana, güçleniyor, işlevsiz bırakılmak bir yana, daha geniş vazifeler üstleniyor."
Anayasa değişikliği ile yargının bağımsızlığının yanına tarafsızlığı da eklediklerini bildiren Erdoğan, "Böylece yargının herhangi bir grubun, hizbin, ideolojinin tasallutuna girmesinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Askeri mahkemeler, disiplin konuları haricinde tamamen kapatılıyor. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı çoğulcu ve geniş tabanlı özelliği korunarak daha da güçlendiriliyor. Görüldüğü gibi yeni sistemde herkes kendi işine, gücüne odaklanıyor." dedi.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Elazığ'da Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?