SALİH BARAN - - Türkiye'nin dört bir yanına el süpürgesi üreten Edirne'de bir zamanlar sayıları 350'yi bulan süpürge imalatçı sayısı şimdilerde 15'i bulmuyor.
Türkiye'nin dört bir yanına el süpürgesi ürettiği dönemde 350 zanaatçının üretime katkı sağladığı Edirne'de son dönemde süpürge üreticilerinin sayısı 15'i geçmeyecek kadar sayıları düştü. Yaklaşık 40 yıldır süpürge üreten Hilmi Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süpürge tohumunun toprakla buluşturulmasının ardından iyi bir hasat ve yağmur için üreticinin dua ettiğini söyledi.
Boyu 1,5 metreyi bulan kamış şeklindeki süpürge otunun üst tarafın fırça gibi telli olan kısmının toplandıktan sonra, ilk aşama temizleme, sarartma işlerine geçilidiğini anlatan Türk, "Üreticimiz, kükürtle ağartma, otların bir boy halinde eşitlenmesi, süpürge otunun bağlanması gibi zorlu işlemlerden geçen süpürgenin, akıtılan alın teri kadar değer görmediğinden yakınıyor" dedi.
Üretiminde 6-7 kişinin emeği olan ve günde bir işletmenin en fazla 100 süpürge üretebildiği süpürgecilikte, bir süpürge 4 liradan alıcı bulduğunu anlatan Türk, "Emeğinin fazla, getirisinin az olması nedeniyle her geçen gün zanaatkar bu tarihi el zanaatından kaçmasına neden oluyor. Edirne'den Türkiye'ye yayılan el zanaatı süpürgecilik günden güne kan kaybediyor, zanaatı devredecek çırak bulamıyoruz" diye konuştu.
Türk, elektrik süpürgesinin yaygınlaşmasıyla süpürgeciliğin neredeyse yok olmaya başladığını ifade ederek, "Süpürgecilik geçmişte Edirne'nin bir numaralı el zanaatıydı, şimdi ise dükkanlar bir bir kapanıyor. Elektrik süpürgeleri çıktı süpürgelerin pabucu dama atıldı. Bugün bir karpuz 10 lira, bir süpürge 4 lira. Böyle zanaat ilerler mi? İlerlemez. Herkes kilit vuruyor gidiyor" ifadelerini kullandı
Bir başka üretici İsmail İşlerler de, Edirne'de 50 - 60 yıl önce 350 üreticiyi bulan süpürge üretiminde üretici sayısının şuanda 15'lere gerilediğini anlattı.
Süpürgecilik mesleğinin kolay olmadığını anlatan İşlerler, özellikle süpürge otlarının toplanması, sarılması ve kesilmesinin çok zahmetli bir iş olduğunu belirtti.
Babadan oğula aktarılan süpürgecilik el zanaatında oğulların bu işe istekli olmaması nedeniyle geleceğe aktarmada zorluk yaşadıklarını ifade eden Natık Ayhandağ, "Getirisi olmayınca çırak bulmakta zorlanıyoruz" dedi.
Süpürgecilik mesleği, Edirne Ticaret Borsası Süpürge Hali ile Kirişhane ve Bastanpazarı semtlerindeki atölyelerde sürdürülüyor. - Edirne
Son Dakika › Güncel › Elektrik Süpürgesinin Bitirdiği Sanat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?