Emekli Öğretmenin Bağışlanan Böbrekleri İki Hastaya Hayat Verdi - Son Dakika
Güncel

Emekli Öğretmenin Bağışlanan Böbrekleri İki Hastaya Hayat Verdi

Emekli Öğretmenin Bağışlanan Böbrekleri İki Hastaya Hayat Verdi

Ordu'da beyin ölümü gerçekleşen emekli öğretmenin böbreklerinin nakledildiği iki hasta hızla sağlığına kavuşuyor On yedi yıldır böbrek nakli olmayı bekleyen Güven: "Allahım bekleyen herkese nasip etsin.

04.07.2014 15:45

Ordu'da beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 53 yaşındaki emekli öğretmenin bağışlanan böbreklerinin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde başarılı operasyonla nakledildiği iki hasta hızla sağlığına kavuşuyor.

OMÜ Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu'da üç gün önce beyin ölümü gerçekleşen ve adı açıklanmayan emekli öğretmenin bağışlanan iki korneasının Samsun'a getirildiğini, karaciğerinin ise iki parça olarak Malatya'ya gönderildiğini belirtti.

Böbreklerin Samsun'da 51 yaşındaki Ayşe Güven ile 40 yaşındaki Musa Öztürk'e başarı ile nakledildiğini ifade eden Yakupoğlu, söz konusu iki hastanın da hızla sağlıklarına kavuştuğunu, böbreklerin işlevlerini yerine getirmeye başladığını kaydetti.

Yakupoğlu, "Yıllardır diyalize giren ve idrarını yapamayan hastalarımız artık bugün idrarlarını yapar hale geldiler. Böbrek yetmezlikleri geçmeye başladı. İnşallah kısa sürede hastalarımızı taburcu edeceğiz" diye konuştu.

OMÜ Böbrek Nakli Merkezi'nin son yıllarda Karadeniz Bölgesi'ndeki en aktif merkez haline geldiğini vurgulayan Doç. Dr. Yakupoğlu, şunları dile getirdi:

"Merkezimizde 2005'ten bu yana yaklaşık 300 böbrek nakli gerçekleştirdik. Hasta sağ kalımlarımız, organ sağ kalımlarımız dünya standartlarında. Bu konuda hiç bir sıkıntımız yok. Bütün bölge halkına burada hizmet vermeye çalışıyoruz. Son yıllarda kadavra organ kullanımımız çok arttı. Hatta bölge olarak Türkiye'de birinci sıraya yerleştik kadavra organ kullanımında. Dolayısıyla hastalarımıza şifalarını bölgelerinde aramalarını öneriyorum."

İkinci kez böbrek nakli oldu

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Doç. Dr. Ender Özden, böbrek nakli yapılan hastalardan 40 yaşındaki Musa Öztürk'ün Ordu'da çiftçilikle uğraştığını ve 2003 yılından beri böbrek yetmezliği tedavisi gördüğünü, ilk canlıdan böbrek nakli 2008 yılında OMÜ'de yapılan hastanın geçirdiği bir rahatsızlık sonucu bu böbreğini kaybettiğini anlattı.

Hastaya ikinci böbrek naklini kadavradan yaptıklarını ve sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Özden, şunları kaydetti:

"Viral bir enfeksiyon sonucunda Musa Öztürk nakil olan böbreğini de kaybetmişti. Kontrollerine geldi, diyalize girdi. Sonrasında Ordu'dan gelen bir kadavra bağışı sonrasında ikinci kez böbrek nakli yapma şansımız oldu. Bu hasta ile vereceğimiz mesaj, böbrek nakli bir kez yapılan bir şey değil, gerek olduğunda ve organ olduğunda tabi birkaç defa yapılabilir bir işlem. Dolayısıyla hastanın diyalizden kurtulması ve sağlıklı hayata devam etmesi bizim hedeflediğimiz istediğimiz durum."

-"Bu benim ikinci şansım"

Sağlığına kavuşmaya başladığı için çok mutlu olduğunu, organ bağışında bulunanlara ve ameliyatını gerçekleştiren doktorları teşekkür eden Öztürk, organ bağışının ardından yeniden hayata gelmiş gibi hissettiğini dile getirdi.

Nakil yapılan böbreğin gittikçe daha iyi çalışmaya başladığını anlatan Öztürk, "Gittikçe daha çok rahatlıyorum. Bu benim ikinci şansım, Allah'a şükrediyorum. İyi oldu benim için. İlk nakil 2008 yılında yine burada olmuştu. Sonra böbreği kaybettim. Tekrar çağrıldım. uygun böbrek bulundu ve nakil oldum çok şükür. Çok mutluyum. Organ bekleyen insanlar mutlaka organ nakli için kayıt olmalı" diye konuştu.

17 yıldır böbrek nakli olmayı bekliyordu

Bafra'da yaşayan 4 çocuk, 5 torun sahibi 51 yaşındaki Ayşe Güven ise 17 yıl sonra böbrek nakli olarak sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Böbrek nakli bekleyen herkese dua eden Güven, "Ben 17 senedir bekliyorum. 17 yıl diyalize girdim. Rab'bime şükür. Sağlığıma kavuştum. Allah'ım bekleyen herkese nasip etsin. Ben ümidimi 17 yıl kesmedim onlar da kesmesin" dedi.

En çok kana kana su içmeyi özlediğini ifade eden Güven, sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu belirterek, organ bağışında bulunanlara teşekkür etti. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Emekli Öğretmenin Bağışlanan Böbrekleri İki Hastaya Hayat Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement