Hangi hastanelerin engelli raporu verebileceği üzerine açıklamalarda bulundu.
Genel Sekreter Korkmaz; ''Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması Ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe'' göre işlemleri yürüttüklerine değindi.
Başvurular Nereye Nasıl Yapılır?
Engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili, Sağlık Bakanlığı'nın tam teşekküllü saydığı hastanelere herhangi bir ücret ödemeden müracaat edilir. Manisa İlimizde bu hastaneler:
Manisa Devlet Hastanesi
Merkezefendi Devlet Hastanesi
Salihli Devlet Hastanesi
Akhisar Devlet Hastanesi
Alaşehir Devlet Hastanesi
Turgutlu Devlet Hastanesi
Soma Devlet Hastanesi
Yetkili her hastanenin sağlık kurulu bölümü bulunmaktadır. İlk başvuruyu buradan yaparak işlemlere başlanılabilir. Engelli sağlık kurulu raporu alabilmek için engellinin kendisi, velisi, vasisi ya da raporu isteyen kurumun müracaatı ile başvurulabilir fakat rapor muayenesi esnasında hastamızın bizzat bulunması gerekir.
Başvuru İçin Hangi Evraklar Gerekir?
Dilekçe ya da resmi yazı, 5 adet fotoğraf, kimlik fotokopisi.
Başvuru yapıldıktan sonra sağlık kurulu görevlileri muayene ve tetkik için engelli sağlık kurulu formu doldurularak ilgili bölümlere yönlendirir. Başvuru tarihinden sonra 20 iş günü içinde rapor tamamlanarak verilmelidir.
Engelli Oranı Nasıl Belirlenir?
Kişinin engelli yüzdesi oranı, sağlık kurulunca Özür Oranları Cetvelinde bulunan değerlere göre rakam ve yazı ile belirtilir. Bu cetvelde adı geçmeyen hastalık ve özürler ile bunlara ait özür oranları, fonksiyon kayıplarına göre özürlü sağlık kurulunca değerlendirilerek belirlenir.
Ağır Engelli İbaresi Ne Demektir?
Günlük yaşam aktiviteleri olarak kabul edilen giyinme, yemek yeme, tuvalet ihtiyacını görme…vs gibi temel ihtiyaçları başkalarının yardımı olmadan yerine getirilemeyeceğine sağlık kurulu tarafından kanaat getirilen kişilere denir.
%90 gibi yüksek oranlarda engelli raporuna sahip olup günlük yaşam aktivitelerini karşılayabilen hastalarımıza ağır engelli raporu verilememesinin nedeni budur.
Engelli Raporuyla Kazanımlar Nelerdir?
Sosyal Yardım Maaşı: 5378 sayılı Engelliler Kanunu Evde Bakım Ücreti (ağır engelliye bakan kişiye bağlanır)
Engelli Aylığı
Engelli Kadrosundan İşe Giriş
Engelli Kimlik Kartı
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon
Bakım Evi – Özel Bakım Evi
ÖTV-MTV-Vergi İndirimi
Özel Tertibatlı Araç
H Sınıfı Ehliyet
Akülü Sandalye
Engelli Raporuna İtiraz Nereye? Nasıl Yapılır?
Engelli sağlık kurulu raporuna; engelli, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk engelli sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin Sağlık Müdürlüğü'ne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, engelli sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen engelli sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen engelli sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise engelli sağlık kurulu raporu kesinleşir.
Engelli sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve engelli sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il Sağlık Müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin engelli sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.
Manisa'nın Bağlı Olduğu Hakem Hastaneler Hangileridir?
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Son Dakika › Güncel › Engelli Raporu Alacaklar Nelere Dikkat Etmeli? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?