Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, seçimlerden önce "halkın istediğini hissetmesi durumunda" başkanlığa tekrar aday olacağını söyledi.
İtalyan televizyonu Rai News 24'e konuşan Esad, 2014'teki seçimlerde adaylığına ilişkin soruya, "Seçimlerden önce halkın aday olmamı istediğini hissedersem aday olacağım, eğer adaylığımı istemediklerini hissedersem aday olmayacağım" şeklinde cevap verdi.
"OLAYLARI ANAYASAYA GÖRE ÇÖZMEYE ÇALIŞTIK"
Esad, olayların başında muhalefete karşı şiddet kullanmaktan üzüntü duyup duymadığı konusunda ise "Biz olayları anayasaya göre çözmeye çalıştık. Teröristlerle savaşmamız gerekiyordu çünkü ilk haftalardan itibaren polis ve ordudan birçok kişi hayatını kaybetti. Bizim yaptığımız doğaldı ve anayasayla uyumluydu. Hükümetin görevi de bu. Bunun yanında yapılan hatalardan bahsedersek, bu dünyanın her tarafında olan bir şey" dedi.
"BENİM BIRAKMAM İŞLERİ DAHA İYİ YAPACAKSA..."
"Halkının selameti ve istikrarı yani ülkeniz için yönetimi tamamen bırakmayı düşündünüz mü?" sorusuna, Esad, şöyle cevap verdi:
"Bu 'eğer' kavramına dayanıyor. Eğer benim makamımı bırakmam işleri daha iyi yapacaksa cevabım tereddütsüz evet ama burada sorumuz 'daha iyi olacak mı?' üzerine yoğunlaşıyor. Benim Devlet Başkanı olarak gerçekçi olmam lazım. İnsan, fırtınanın ortasındaysa gemiyi terk etmesi gerekmez, ülkesini fırtınanın ortasında bırakamaz. Aksine görevi; gemiyi, ülkeyi, güvenli limana ulaştırmaktır, gemiden ve Suriye halkından vazgeçmek değil."
"Suriye'de güvenlik önemli bir konu Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne yardımcı oluyor ve onları koruyor musunuz?" sorusu üzerine Esad, "Kesinlikle. Bu açık bir durum" ifadesini kullandı.
"Suriye'ye dış müdahale talep eden kişilerle" müzakere masasına oturamayacaklarını vurgulayan Esad, "Silahlı kişilere muhalif değil terörist diyoruz. Muhalefet siyasi bir oluşum, program ve görüştür. Eğer silah, yıkım, öldürme, suikast işin içine giriyorsa bu muhalefet değildir. Bu dünyanın her yerinde terör olarak isimlendirilir. Muhalefetteki partilerin hepsiyle görüşebiliriz. Silahlı kişilere gelince, silahlarını bırakırlarsa onlarla her konuda normal vatandaşlarla olduğu gibi görüşmeye hazır olacağız" şeklinde konuştu.
"SURİYE ORDUSU KİMYASAL SİLAH KULLANMADI"
Rejime bağlı güçlerin kimyasal silah kullanmadığını öne süren Esad, "Suriye ordusu asla kimyasal silah kullanmadı. Ordu kimyasal silah kullanmak üzere hazırlanmadı, kriz sırasında bu yönde hiçbir hazırlık yapılmadı. Bizim elimizde örgütlerin bunları kullandığına dair deliller var. Elimizde teröristlerin kullandığı maddeler gibi somut deliller var. Bunun yanında bazı teröristlerin, komşu ülkelerden kimyasal madde naklettiklerine dair itirafları var" iddiasında bulundu.
"ULUSLARARASI GÜÇLERİN VARLIĞI KABUL EDİLEMEZ"
Esed, ülkede aralarında anlaşmazlık olan tarafları ayıracak uluslararası güçlerin varlığının Suriye tarafından kabul edilip edilmeyeceğine dair soruyu ise şöyle cevapladı:
"Uluslararası güçlerin Suriye'de bulunmasının pratikte gerçekleştirilmesi mümkün değil. BM'ye ait güçler, sınır bölgelerinde, ateşkes hattında veya belirlenmiş bir cephede konuşlanabilir. Suriye'deki durum ise tamamen farklı. Mevcut durum, iki ülke arasında var olan savaş değil. Biz burada ülkenin her köşesine yayılmış çetelerden bahsediyoruz. Bu durumda 'uluslararası güçlerin varlığı kabul edilebilir değil'. Kabul etsek bile bu güçlerin nerede konuşlanacağını gösterebilecek bir haritanın hazırlanması mümkün değil."
"KONFERANS HALA NETLEŞMEDİ"
BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'un açıklamasına binaen, kasım ayının ortasında yapılması tasarlanan Cenevre-2 Konferansı konusunda Esad, "Cenevre konferansı hala netleşmedi. Söz konusu konferansa kimler katılacak, hangi konular görüşülecek, standartları ne olacak? Hükümet olarak konferansa hazırlanmamız gerekiyor ancak bahsettiğimiz hususlar netleşene kadar göndereceğimiz heyete kimin başkanlık edeceğini belirleyemeyiz" dedi.
"AB, AMERİKA'DAN BAĞIMSIZ MI?"
İtalya'nın rolüne ilişkin bir soru üzerine Beşşar Esad, İtalya'nın rolünün Avrupa'yla birlikte değerlendirmesi gerektiğini kaydederek sözlerini şöyle tamamladı:
"İtalya, Avrupa'dan bağımsız hareket ediyor mu? Eğer hareket edemiyorsa, Avrupa'yı kim yönetiyor? Bu bağlamda Avrupa'nın rolünün günümüzde uyguladığı politika açısından ABD'den bağımsız olup olmadığını tartışmamız gerekiyor. Avrupalı ülkelerin çoğu, böyle bağımsız rolü tek başına oynayamaz. Çünkü bu ülkeler, başarıya ulaşmak için aynı faktörleri kullanıyor."
Son Dakika › Güncel › Esad: Halkın İstemediğini Hissedersem Aday Olmayacağım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?