Everest'in Zirvesi Dilek Ağacı Gibi - Son Dakika
Güncel

Everest'in Zirvesi Dilek Ağacı Gibi

Everest\'in Zirvesi Dilek Ağacı Gibi

AKUT Başkanı ve dağcı Nasuh Mahruki ile AKUT´un Akdeniz Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül, yaklaşık 2 ay süren zorlu parkur sonrası 23 Mayıs´ta dünyanın en yüksek dağı 8 bin 850 metredeki Everest´e tırmandı.

17.06.2010 13:57

AKUT Başkanı ve dağcı Nasuh Mahruki ile AKUT´un Akdeniz Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül, yaklaşık 2 ay süren zorlu parkur sonrası 23 Mayıs´ta dünyanın en yüksek dağı 8 bin 850 metredeki Everest´e tırmandı. Mahruki ile Sevgül, zirvere ay-yıldızlı Türk bayrağını böyle açtılar. İki usta dağcı zorlu yolculuklarını kameraları ile an ben an görüntüledi.

Dünyada birçok dağa tırmanan Arama Kurtarma Derneği AKUT´un başkanı Nasuh Mahruki ile AKUT Akdeniz Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül´ün birlikte Everest´e tırmanma hayali gerçik oldu. Antalyalı bir firmanın sponsor olduğu Everest tırmanışı 1 Nisan´da başladı. 10 Nisan´da ana kampa ulaşan usta iki dağcı, 23 Mayıs´ta zirveye ulaşmayı başardı. Yola her biri 80 kiloluk malzemelerle çıkan Mahruki ve Sevgül, günde 8 bin kolari kaybetti. Nasuh Mahruki´nin 8 bin 500 metredeki kampta, "Üşüyorum" sözleri kameraya yansıdı. Buz zeminli, zorlu parkur sonrası Everest´in zirvesi, her dağcının bıraktığı bezler, filamalarla dilek ağacından farksızdı.

Bugüne kadar 8 bin 850 metre yüksekliğindeki dağın zirvesine çıkma arzusunu gerçekleştirmeye çalışırken yüzlerce dağcının mezarı olan Kumbu Buzulu, Sevgül´e de ölüm korkusu yaşattı. Bastığı yerin bir anda çökmesiyle düşmeye başlayan Sevgül´ü, bağlandığı ipi ve buzula olan çarpma şiddetini azaltan sırt çantası kurtardı. Tahminen 5 metre dönerek düştüğünü belirten Sevgül, dibi görünmeyen buzul bölgesine girmeden önce iple bağlanma tedbirini elden bırakmadığı için ölümden ya da sakatlanarak mahsur kalmaktan kurtulduğunu söyledi.

Eksi 40- 50 derece olan zirveye ulaştığında derin bir ´oh´ çektiğini hatırladığını vurgulayan Sevgül, "Ömrüm boyunca unutamayacağım bir macera yaşadım. Yaşadığım bütün korkularım, endişelerim ve yorgunluğum, zirveyi görünce kayboldu. Bunun için hem sponsor firmaya, hem de zirvede Türk Bayrağı dikmemi isteyip desteğini esirgemeyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe´ye ne kadar teşekkür etsem azdır" diye konuştu.

Ahmet İSTEK/ANTALYA -DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Everest'in Zirvesi Dilek Ağacı Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement