Konya'da 2013'te doğan kızlarının down sendromlu olduğunun anne karnından bilinmemesinden dolayı hatalı sağlık hizmeti verildiğini iddia eden aile, mağdur oldukları gerekçesiyle 484 bin lira tazminat talep etti.
DOĞUM ÖZEL BİR HASTANEDE GERÇEKLEŞTİ
Edinilen bilgiye göre, bir Türkle evlenen 35 yaşındaki yabancı uyruklu C.D.D, 2013'te down sendromlu kızlarını özel bir hastanede dünyaya getirdi.
484 BİN LİRA TAZMİNAT İSTEDİLER
Aile kızlarının down sendromlu dünyaya gelmesinden hastaneyi sorumlu tuttu. Anne karnındayken bebeklerinin down sendromlu olduğunun bilinmemesini hatalı sağlık hizmeti olarak değerlendiren aile, 484 bin lira tazminat istedi.
'HASTANENİN İHMALİ YOK' KARARI
Davanın sürdüğü 1. Tüketici Mahkemesi Hakimliğine sunulan bilirkişi raporunda ise doktorun ve hastanenin ihmali olmadığı bildirildi.
''MÜVEKKİLİM HASTANEYE AŞIRI GÜVENDİ''
Aile avukatlarının Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliğine verdiği dava dilekçesinde, müvekkillerinin gebeliğin takibi için hastaneye aşırı güvendiğini, hiçbir masraftan kaçınmadığı bilgisi yer aldı.
''ÖNCEDEN HABER VERİLSE GEBELİĞİ SONLANDIRACAKTI''
Dava dilekçesinde hastane doktorlarının aynı özeni göstermediği, mesleklerinin genel geçer kurallarını bile uygulamadıkları öne sürülerek şunlar kaydedildi:
"Şayet doğum anına kadar anomaliler tespit edilmiş olsa anne tarafından gebelik sonlandırılacak ve sakat doğumun önüne geçilebilecekti. Oysa bu ağır ihmal sonucu gerek bebek, gerekse ailesi için mücadele ve acıyla geçecek uzun yıllar söz konusudur. Müvekkillerim doğum sonucu öğrendikleri bu hatadan dolayı bütün yaşamları alt üst olmuş, perişanlık içindedirler. Şimdi 3 yaşında olan kız çocuğu yaşamı boyunca birilerinin yardımına muhtaç, çalışma gücünden yoksun yaşayacaktır. Ailenin kızı için tazminat olarak 100 bin lira talep ediyoruz. Anne ve baba için özürlü ve özel eğitime muhtaç bir çocuk büyütmek dünyanın en zor görevidir. Kız çocuğunun bakımı ve eğitim giderleri için anne ve baba adına 150'şer bin lira tazminat istemekteyiz.''
NİNE VE DEDE İÇİN TAZMİNAT TALEBİ
Down sendromlu çocuğun babaannesi ve dedesi için de tazminat istenen dilekçede şu idadeler yer aldı:
''Nine ve dede için torun evlatlarından daha değerlidir. Evlat sermaye ise torun semeredir. Bu vahim hatadan dolayı bütün imkanlarını torunları için kullanmaya çalışan bu insanların manen zarara uğramadıklarını düşünemeyiz. Bu nedenle her biri için 40'ar bin lira tazminat istemekteyiz."
''HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR''
Hastanenin anlaşmalı olduğu sigorta şirketi tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, down sendromlu dünyaya gözlerini açmış bir bebek üzerinden haksız kazanç elde edilmeye çalışıldığı savunuldu.
Dava dilekçesindeki temel iddianın, "down sendromu gebelik sırasında hangi aşamada olursa olsun bildirilseydi, çocuğun anne karnında öldürülmesinin sağlanarak dünyaya gelmesinin engelleneceği" şeklinde olduğu vurgulanan savunmada, "Nine ve dede için torunun evlattan daha değerli olduğu, 'evlat sermaye ise torunun semere' olduğu iddia edilerek toplam 80 bin lira talep edilmesi dikkate alınarak, semerenin nasıl elde edilmeye çalışıldığı hususu sayın mahkemenin takdirlerine arz olunur. " ifadelerine yer verdi
''GEBELİĞİ SONLANDIRMAK İÇİN GEREKÇE DEĞİLDİR''
1. Tüketici Mahkemesi Hakimliğine ulaşan bilirkişi raporunda tarafların iddiaları da yer alıyor.
Raporda, bilirkişi incelemeleri bölümünde alanında uzman doktorların görüşleri bulunuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı profesör, mevcut tıbbı literatüre göre yapılan tarama testleriyle kesin olarak down sendromu tanısının net şekilde belirtilemeyeceği, doktorun bir ihmal, kusur ya da özensizliğinin bulunmadığı ifade edildi.
''TESTTE HERHANGİ BİR ANORMAL BULGUYA RASTLANMADI''
Çocuk Genetik Hastalıkları Uzmanı profesör ise hastaya yapılan ikili test sonucu normal ve ultrasonografik incelemelerde herhangi bir anormal bulgunun saptanmadığını aktardı.
Down sendromunun kesin tanısının kromozom analiziyle konulabileceğine dikkati çeken profesör, yapılan testler dışında down sendromu tespit edilmesinin gebeliği sonlandırmak için gerekçe olmadığını dile getirdi.
Görüşüne yer verilen çocuk kardiyoloji ile radyoloji uzmanı da bir ihmalkarlığın bulunmadığını vurguladı.
''TESTLER VE KONTROLLER TAM OLARAK YAPTIRILDI''
Raporun sonuç kısmında ise davalı doktorun, davacının hamilelik sürecince bebeğin sağlıklı şekilde gelişmesini tamamlaması yönünde gerekleri testlerin ve kontrollerin tam olarak yaptırıldığının görüldüğü bildirildi.
''BU HUSUS ÖNCEDEN TESPİT EDİLEMEZ''
Uygulanan tedavi, tetkik ve tahliller tıp biliminin etik kurallarına uygun, süreçle uyumlu şekilde tetkiklerin devam ettiği aktarılan raporda, "Bu gebelik için başka bir tahlil ve tetkikin uygulanmasına gerek olmamıştır. Bu husus önceden tespit edilemez. Davalı doktor tarafından yapılan değerlendirme ve alınan kararlar çağdaş tıp literatürüne uygundur. Bir ihmal, kusur ya da özensizlik bulunmadığı yönünde kanaat oluşmuştur." görüşüne yer verildi.
İSTENİLEN TAZMİNATIN AYRINTILARI
Küçük kız için 100 bin lira, anne ve baba için 150'şer bin lira, çocuğun iş güçten kalması ve bedeni zararı için bin lira, yardımcı şahıs tazminatı için bin lira, özel eğitim gideri için bin lira, tedavi giderinden doğan maddi tazminatlar için bin lira, babaanne ve dede için 40'ar bin lira, yasal faizleriyle davalıdan tazmin ve tahsili isteniyor. Yargılama giderleri ile vekalet ücreti de davalıdan tahsiline karar verilmesi talep edildi.
Son Dakika › Güncel › Down Sendromlu Doğan Bebeğin Babaanne ve Dedesi İçin Tazminat Talebi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?