Felakete Davet! - Son Dakika
Güncel

Felakete Davet!

Felakete Davet!

‘Akyazı Belediyesi, Başbakanlık Afet Yönetimi Başkanlığı tarafından 17 Ağustos sonrası ilan edilen 150 metrelik faydan korunma bandını 20 metreye indirdi.

07.06.2010 09:47

Akyazı Belediyesi, Başbakanlık Afet Yönetimi Başkanlığı tarafından 17 Ağustos sonrası ilan edilen 150 metrelik faydan korunma bandını 20 metreye indirdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Sakarya’nın Akyazı İlçesi’nde 17 Ağustos Depremi ardından tespit edilen fay hattına 150 metrelik uzaklığa ev yapılmamasına yönelik imar yasağı, 20 metreye düşürüldü. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Akyazı Belediyesi’ne gönderdiği yazıda ilçe merkezli 100 kilometre yarı çaplı bölgede deprem tehlike ve risk analizlerini de açıkladı. Bölgede 10 yıl içerisinde 6 büyüklüğünde deprem olma riskinin yüzde 83.8 olduğu belirtildi.

Yerleşim yasağına isyan

Marmara Depremi ardından Akyazı İlçesi’nin Fatih, Cumhuriyet ve Konualp Mahallelerinde Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği 2 bin 850 metrelik hat boyunca yerleşime izin verilmemesi kararı alındı. Bunun üzerine fayın geçtiği yerin her iki tarafında 75’er metreden olmak üzere 150 metre genişliğinde koruma bandı oluşturuldu. Karar üzerine 2007 yılında ilçe merkezinde bulunan 3 mahallenin sakinleri arsalarına bina yapamadıklarını ve değerinin düştüğünü belirterek uygulamanın kaldırılması için belediyeye başvurdu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı adına İ. Ejder Kaya imzasıyla 26 Nisan tarihinde Akyazı Belediye Başkanlığı’na gönderilen yazıda fay hattı üzerine konulan sağlı sollu 150 metrelik koruma bandının iki tarafından 10’ar metre olmak üzere 20 metreye düşürüldüğü belirtildi.

Depremin eli kulağında

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın bir özel firmaya yaptırdığı jeolojik araştırmalar bulunan 9 sayfalık yazısında fay koruma bandının küçültüldüğü Akyazı İlçesi merkezli olası depremlere de dikkat çekildi. Akyazı merkezli olarak 100 kilometre yarı çaplı bölgede yapılan deprem tehlike ve risk analizleri de raporda bulunuyor. Buna göre bölgede son bir yıl içerisinde 6 büyüklüğünde deprem olasılığı da yüzde 6.5, 10 yıl içerisindeki olasılığı ise yüzde 48.5, 25 yıl içerisindeki olasılığı ise yüzde 81 olarak yer alırken, bölgede 7.5 büyüklüğünde deprem olabilecegi de belirtildi.

“Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar geniş koruma bandı yok”

Yaşar Yazıcı (Akyazı Belediye Başkanı)

“DEPREMDEN sonra 2000 yılında Sakarya Üniversitesi’nin çalışmasıyla 150 metrelik bir koruma bandı konulmuştu. Yalnız bu çalışmayı onaylayan Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nden arkadaşlar Akyazı’yı ziyaret ettikleri zaman ’Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar bir koruma bandı yok. Bu band fazla. Bunu bir incelettirin’dediler, ’Bizim öngörülerimize göre burası fay hattı da olmayabilir’ gibi yaklaşımlar da vardı. Vatandaşların hem bakanlığa hem de bize yoğun olarak gönderdikleri dilekçeleri de göz önüne alarak biz de bir firmayı çağırdık. Vatandaş parasını biz toplayalım burada bir çalışma yaptırın diyerek 10 yıldır kapımızı aşındırıyordu. Şirkete yaklaşık 70 bin TL. ödedik. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın kontrolünde ve onların ekiplerinin nezaretinde bir çalışma yapıldı. Bölgeyi tamamen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı jeologları ve jeoloji mühendisleri inceledi ve rapordaki analizleri yaptı. Çalışmalar sonucunda bazı yerlerde fay hattı değil bir kırık olduğu tespit edildi.

Zafer TOKUŞ/ DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Felakete Davet! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement