Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelenin yolunun milli yazılımlardan geçtiğini belirterek, "Darbe gecesi tüm devlet büyüklerinin, yakın korumalarının telefonlarının sistemden, zaman ayarlama yapılarak, teknoloji kullanılarak karşılıklı mandallama yapılmış olduğu tespit olunmuştur." dedi.
Sönmez, Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve MİT Müsteşarı arasında iletişim aksaklığı yaşandığını iddia ederek, dernek olarak bu konuda açıklama ihtiyacı duyduklarını anlattı.
Sönmez, şunları kaydetti:
"Darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı, Başbakan, İçişleri Bakanı ve MİT Müsteşarı gibi bir çok devlet büyüğünün iletişim kuramamasının nedenleri konusundaki tespitleri kamuoyuyla paylaşmak istedik. Darbe gecesi tüm devlet büyüklerinin, yakın korumaları dahil, şahsi telefon, iletişim araçları kapalı ya da kapatılmış gözüküyor. Yani hedef telefonların sistemden, zaman ayarlama yapılarak, teknoloji kullanılarak karşılıklı mandallama yapılmış olduğu tespit olunmuştur. Bir telefon aranmak istendiğinde, 3 sonuçla karşılaşılabilir. Birincisi telefon çalar ama aramanın olmadığı gözükür, ikincisi telefon meşgul gözükebilir ya da ulaşılamıyor gözükebilir. Bu işe sızmış terör örgütü mensuplarınca bu iş yapılabilir, yapılmıştır daha da yapılmayacağı belli değildir. Hedef telefondaki rehberdeki kişiler de belirlenen baz istasyonundan kara listeye alınabilir."
Sönmez, eskiden terör örgütünün istihbarat merkezlerine sızarak bir takım bilgiler ele geçirdiğini dile getirerek, şimdi bunlara gerek kalmadığını, ülkenin özellikle iletişim altyapısının bu noktada hayati önem taşıdığını belirtti.
"FETÖ'cüler, UYAP'tan aklanabilir"
Yılmaz Sönmez, FETÖ ile mücadelede tek çözümünün Türk mühendislerinin de destek vereceği programlar, yazılımlar ve altyapı olduğunu vurguladı.
Yakalanan darbecilerin yargılanma süreçlerine de değinen Sönmez, şöyle konuştu:
"Bu sistemin ilk tasarım mühendislerinden biri de biziz. Ancak, zaman içerisinde bu paralel örgüt UYAP sistemini öyle bir parçaladı, dağıttı özellikle farklı farklı modülleri bir araya getirip çalışılamaz, işin içinden çıkılamaz hale getirildi ki artık UYAP sisteminin kim tarafından, ne tarafından çalıştırılan bir sistem olduğu belli değildir. UYAP'ın servis destek hattı yani sunucuları, ayarları, yabancı ülkeler tarafındaki teknik servislere bağlıdır. Yani, bir bilgisayar arızalandığı zaman, onu satan şirket Fransa'dan müdahale ederek, gerçekte yazılımlarını, sunucularını tamir etme maksadıyla sistemimizdeki bütün login kayıtlarını görmektedir. Yani yüzlerce davanın kayıtlarını kimse göremiyor ama onlar görebiliyor. Görmekle de kalmıyor, değiştirebiliyor ve istediği müdahaleyi yapabiliyor. Soruşturma savcıları işini bitirdiğinde iş mahkeme aşamasına geldiğinde, bakıyorsunuz savcılar ve hakimler değişiyor."
Tek çare milli yazılımlar
Emniyetin kullandığı Polnet sistemi ve buna bağlı yazılımlarda da açıklar bulunduğunu iddia eden Sönmez, bu açıklardan dolayı bazen pasaport kontrollerinin yapılamadığını, sistemin durduğunu söyledi.
Bu aksaklığın birinci nedeninin sistemin yabancıların eline geçmesi ve kullanılması olduğunu ifade eden Sönmez, şöyle devam etti:
"Bunların millileri vardı zaten, bir kenara atıldı ve son 6 senede Amerikalıların sistemini koydular. Bu ne anlama geliyor. Bir paralel yapı üyesi kaçmaya çalışacağı sırada hakkında yakalama kararı bulunsa dahi, örneğin; Gürcistan sınır kapısındaki 3., 5. polis kontrol noktalarında sisteme girilerek ilgili yakalama kararı kaldırılabilir. Bu kadar kontrol edilebilir bir sistemdir. Halkına uçaklarla saldıran, vicdanları kararmış terör örgütünün neden milli yazılımlar yerine yabancıları tercih ettiğini de darbe girişimiyle anlamış bulunmaktayız. Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopteri düştüğü zaman, aynı gün düştüğü yeri televizyon ekranlarından noktasal olarak gösterdim. Bunun bir cinayet olduğunu mühendis arkadaşlarımız olaydan 4 gün sonra dillendirmeye başladı ve o arkadaşlarımız öldürüldü."
Sönmez, konuşmasını, "Bu terör örgütünden bu ve benzer sistemleri nasıl kurtarıp ve millileştireceğimizi biliyoruz. Türk mühendisleri bir an önce bu görevlere davet edilmelidir" diye tamamladı.
Son Dakika › Güncel › Fetö ile Mücadelenin Yolu Milli Yazılımlar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?