Filistinli Hristiyanlar, "Azize Barbara geleneğini" pişirdikleri tatlıyla yaşatıyo - Son Dakika
Güncel

Filistinli Hristiyanlar, "Azize Barbara geleneğini" pişirdikleri tatlıyla yaşatıyo

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin Abud köyündeki Filistinliler, 3. yüzyılda Hristiyan olduğu için askerlerden kaçarken köylerine sığındığına inanılan "Azize Barbara yortusunda", pişirdikleri "Barbara tatlısı"yla geleneği sürdürmeye çalışıyor.

17.12.2022 14:57  Güncelleme: 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin Abud köyündeki Filistinliler, 3. yüzyılda Hristiyan olduğu için askerlerden kaçarken köylerine sığındığına inanılan "Azize Barbara yortusunda", pişirdikleri "Barbara tatlısı"yla geleneği sürdürmeye çalışıyor.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeyindeki tepelerde yer alan Abud köyünde, yaklaşık 2 bin 500 Filistinli yaşıyor. Yerel halka göre, nüfusun yarısı Hristiyan yarısı Müslüman. Doğu Kiliselerine bağlı Rum Ortodoks Hristiyanlar, her yıl 17 Aralık'ta, Azize Barbara yortusunu kutlarken, Abud köyündeki Hristiyanlar içinse bugünün ayrı bir önemi daha var.

Filistinliler, Hristiyanlığı seçtiği için babasının cezalandırdığı ve bu dinin "ilk şehitlerinden" kabul edilen Aziz Barbara'nın hikayesinin köylerinde geçtiğine inanıyor. Abud köyündeki Hristiyanlar, yüzyıllardır bu tarihi günde, buğdaydan yaptıkları, Türkiye'deki aşure benzeri, "Barbara" tatlısını dağıtarak, bu geleneği yaşatıyor.

"Azize Barbara'yı buğday başakları sakladı"

Abud köyündeki kilisenin papazı Emanuel Avad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3. yüzyılda yaşadığına inanılan "Azize Barbara'nın Hristiyanlığı kabul ettikten sonra zengin pagan olan babası tarafından bir kuleye kapatılarak cezalandırıldığını" aktardı.

Azize Barbara'nın buradan kaçtıktan sonra Abud köyü istikametine gittiğini paylaşan Avad, "mucizeye göre, buğday tarlasından geçtiği ve bu esnada buğday başaklarının uzayarak Azize Barbara'nın geçtiği yolu kapattığını" söyledi.

Avad, Azize Barbara'nın Abud köyünde sığındığı mağarada daha sonra babası tarafından 17 Aralık'ta öldürüldüğüne inanıldığını kaydetti.

Mağaranın köyün karşısındaki tepede bulunduğunu belirten Avad, hikayesindeki "kutsallığı" nedeniyle, içeriğinde buğday bulunan söz konusu tatlının yüzyıllardır "Azize Barbara gününde" pişirildiğini hatırlattı.

-Köydeki kadınlar imece usulüyle tatlıyı pişiriyor

Köyün etkinlik merkezindeki mutfakta toplanan kadınlar, dev kazanlarda buğday, rezene, su ve şeker karışımından Türkiye'deki aşure benzeri "Barbara" tatlısını pişiriyor. Hazırladıkları tatlının içine tarçın ve badem de katan Filistinliler, isteyenlerin tatlıya kurutulmuş meyve de eklediğini söyledi.

Köylülerden 52 yaşındaki Nehil Huri, anne ve babalarından miras, bu geleneği 44 yıldır yaşattığını, her yıl "Barbara tatlısı" pişirdiklerini söyledi. Geçmişte şimdiki gibi çok malzeme bulamadıklarını sadece buğday ve rezeneyle hazırladıklarını paylaşan Huri, son yıllarda herkesin damak zevkine ve bütçesine göre bu tatlıyı yapabildiğini anlattı.

Filistinli Huri, 16 Aralık'ta pişirilen tatlının, 17 Aralık'ta köydeki herkese dağıtıldığını sözlerine ekledi.

-Kilisedeki ayinin ardından Azize Barbara'nın mezarına yürüyüş

"Azize Barbara yortusunda" kilisede düzenlenen ayinin ardından izci bandosu, papazlar ve her yaştan köylü, dua ve ilahiler eşliğinde, Azize Barbara'nın sığındığına inanılan mağaraya gidiyor.

Hristiyan Filistinliler, anısına mum yakarak dua ettikleri Azize Barbara'nın mezarının da bu mağaranın yanında bulunduğunu kabul ediyor.

Filistinli Hristiyanlar, "Azize Barbara geleneğini" pişirdikleri tatlıyla yaşatıyo
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistinli Hristiyanlar, 'Azize Barbara geleneğini' pişirdikleri tatlıyla yaşatıyo - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement