Fırat Nehrinde Yeni Üç Sazan Balığı Türü Keşfedilmesi - Son Dakika
Güncel

Fırat Nehrinde Yeni Üç Sazan Balığı Türü Keşfedilmesi

Fırat Nehrinde Yeni Üç Sazan Balığı Türü Keşfedilmesi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi tarafından dünya faunası için 3 yeni sazan türü keşfedildi.

22.01.2014 17:35

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi tarafından dünya faunası için 3 yeni sazan türü keşfedildi. Fırat Nehri'nde bulunan yeni tür 3 sazandan birine 'Recep', birine 'Velioğlu' diğerine 'Emine' ismi verildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Prof.Dr. Davut Turan, Prof. Dr. Güler Ekmekçi, Araştırma Görevlisi Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Esra Doğan'ın bilimsel çalışmaları neticesinde Fırat Nehri'nde bulunan ancak bu güne kadar dünya bilim literatürüne girmemiş 3 yeni sazan türü keşfedildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde daha önce 18 yeni türü dünya faunasına kazandıran Prof.Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi, 3 yeni tür daha tanımlayarak bu sayıyı 21'e çıkardı.

Konuyla ilgili Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Sazangiller omurgalı hayvanlar içerisindeki en büyük familyalardan birisidir ve bu familya 220 cinse ait 2 bin 400 üzerinde tür ile temsil edilmektedir" denildi.

Yeni keşfedilen sazan türlerine ise 'Alburnoides emineae', 'Alburnoides recepi' ve Alburnoides velioglui' isimleri verildiği belirtildi.

SAZANLARIN İSİMLERİNİ VERİRKEN NEREDEN ESİNLENMİŞ

Prof.Dr. Davut Turan, buldukları üç yeni tür ile fakültelerinin bulmuş olduğu yeni tür sayısının 21'e çıktığını belirterek şöyle konuştu: "Sazanlara ait Alburnoides türü bunlar. Bu türün Fırat Nehrinde dağılım gösteren örneklerini inceledik. Birbirinden farklı üç tür tespit ettik. Bunları 'Alburnoides emineae', 'Alburnoides recepi' ve Alburnoides velioglui' olarak isimlendirdik. Bu isimlendirmede birini benim anneme atfettim. Diğerini arazi çalışmalarında bize yardımcı olan Recep Buyurucu beye atfettim. Yine bir türü bize her türlü imkanı sağlayan Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Bahri Velioğlu'na atfettim."

Davut Turan, isimlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a afletilmediğini belirterek şunları söyledi: "Biz başbakanımızdan izin almadan ismini bir türe vermemiz doğru olmaz. Tabi kendisi bize izin verirse atfederiz. Çok da iyi olur. Bu aklımızdan da geçti. İnşallah ileride bize izin verir ve yeni bulacağımız bir türe kendisinin ismini atfederiz." - RİZE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fırat Nehrinde Yeni Üç Sazan Balığı Türü Keşfedilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement