Gaziantep Botanik Bahçesi Uluslarası Platformda - Son Dakika
Güncel

Gaziantep Botanik Bahçesi Uluslarası Platformda

Gaziantep Botanik Bahçesi Uluslarası Platformda

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı'na bağlı Botanik Bahçesi, Gaziantep'i uluslar arası platformda başarı ile temsil etti.

06.01.2014 15:13

20-25 Ekim 2013 tarihleri arasında Yeni Zelanda/ Dunedin kentinde bu yıl 5.si düzenlenen 'Botanik Bahçeleri' adlı kongreye katılan Büyükşehir Belediyesi Botanik Bahçesi Müdürü Dr. Zir. Müh. Banu Gökçek 'Botanik Bahçelerinin Yapılandırılması' başlıklı bir sunum yaptı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Botanik Bahçesinin amacı, Gaziantep'in Türkiye'nin ve Dünya'nın floralarında bulunan bitkilerin canlı bir koleksiyonunu oluşturmak, geliştirmek, korumak ve ziyaretçilere tanıtmak olduğunu vurgulayan Banu Gökçek, "Botanik bahçeleri; temel olarak bilimsel (araştırma ve koruma), eğitsel (öğretim, kültür) ve rekreasyonel açıdan önemli işlevlere sahiptir. Dünyada; nesli tükenme tehlikesi bulunan bitki türlerinin saptanması, bitki tür çeşitliliğinin korunması, dünyadaki canlı yaşam ortamlarının ve biyolojik çeşitliliğin sürekliliğinin sağlanması ile tanıtılmasına olanak veren konularda yürütülen çalışmaların yapıldığı merkezlerdir" dedi.

TÜRKİYE'DEN 5 BOTANİK BAHÇESİ PLATFORMA ÜYE

Gökçek, "Dünya'da toplam 3134 botanik bahçesi bulunmaktadır. Botanik bahçeleri birleşerek bir platform oluşturulmuştur. İngilizcesi 'Botanic Gardens Conservation International' (BGCI) olarak adlandırılan 'Uluslar arası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği'dir. Bu birlik 1987'de kurulmuştur. 118 tane ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkelerde yer alan kentlerden 622'si BGCI üyesidir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Botanik Bahçesi'nin Ocak 2013'den bu yana üyesi olduğu platformda Türkiye'den ise toplam 5 botanik bahçesi yer almaktadır" diye konuştu.

BGCI'ın, her üç senede bir 'Botanik Bahçeleri' adı altında kongre düzenlendiğini belirten Banu Gökçek, "Bu yıl 5.si düzenlenen kongre 20-25 Ekim 2013 tarihinde Yeni Zelanda/Dunedin'de gerçekleştirildi. Bu kongreye, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Botanik Bahçesi olarak 'Botanik Bahçelerinin Yapılandırılması' başlıklı poster sunumla katıldık ve ülkemizi başarıyla temsil ettik.

Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz, Botanik Bahçesi botanik bahçelerine verilen önemin arttırılması ve her ilde bir botanik bahçesinin bulunması konularında gösterdiği hassasiyeti uluslararası platforma taşıyarak, ülkemizin ve kentimizin adının bu alanda duyurulmasını sağlamıştır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gaziantep Botanik Bahçesi Uluslarası Platformda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement